Новость из категории: Інформація

Пенсія на пільгових умовах жінкам

Як призначається пенсія на пільгових умовах жінкам краще розглянути на конкретному прикладі. Жінка, 1965 р.н., стаж роботи — 30 років. 6 років 2 місяці 14 днів працювала на заводі телеграфної апаратури маляром, потім гальваніком (професія за списком №2).

Пенсія на пільгових умовах жінкам

Жінки зайняті повний робочий день, зокрема на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць за умови наявності належної кількості пільгового та загального стажу роботи мають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

У разі якщо жінка не набула повного пільгового стажу за Списком №2 (10років), але відпрацювала не менше як половину тривалості стажу (5 років), за наявності в неї передбаченого законодавством стажу роботи (від 20 років 6 місяців до 25 років — залежно від дати звернення за призначенням пенсії) пенсія на пільгових умовах призначається зі зменшенням пенсійного віку, визначеного статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, на 1 рік за кожні повні 2 роки роботи за Списком №2.

Порядок застосування Списків №1 і №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників під час обчислення стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 №383.

До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії в Списки.

Водночас, робота в шкідливих умовах після 21.08.1992 зараховується до пільгового стажу, якщо право на це підтверджено результатами атестації робочих місць.

Основним документом, який визначає де, ким і протягом якого часу працювала особа, є трудова книжка.
У разі, якщо в трудовій книжці немає відомостей, що підтверджують право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючи довідки підприємств, установ, організацій (далі — підприємства) або їх правонаступників. Коли йдеться про підтвердження роботи в особливо шкідливих і шкідливих умовах праці за Списками №1 і №2, такі довідки необхідні, оскільки в трудових книжках не зазначено, у яких умовах працювали особи і чи були вони зайняті на певних роботах або на певних виробництвах протягом повного робочого дня.

У довідці має бути зазначено:
- періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;
- професію або посаду;
- характер виконуваної роботи;
- розділ, підрозділ, пункт, найменування (або номери) Списків, якими передбачено ці роботи.

Видавати такі довідки мають право тільки підприємства, на яких працювала особа, або їх правонаступники. Якщо правонаступника немає, то підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, здійснюється в порядку, визначеному Постановою Пенсійного фонду України від 10.11.2006 №18-1, відповідними комісіями, які створено при головних управліннях Пенсійного фонду України в кожній області та м. Києві.

За шість років роботи за Списком №2 жінці пенсійний вік зменшується на три роки. Відповідно до статті 26 Закону, пенсійний вік жінки, 1965 р.н., - 60 років. Отже, право на пенсію за віком на пільгових умовах вона набуде після досягнення 57 років.

Ольга Харсун- начальник відділу з питань призначення, перерахунку та виплати пенсій

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости