Новость из категории: Статті

Чого хочете більше: погуляти, або відпускних? Як брати відпустку?

Коли вигідно брати відпустку? Відповіді на це питання залежать від того, що для вас важливіше: побільше погуляти або отримати більше відпускних.

 

Дохід працівника в місяць відпустки складається з нарахованих йому відпускних і зарплатні за фактично відпрацьовану в цьому місяці кількість днів (додаткові виплати: оздоровчі, матеріальну допомогу, не враховуємо).

По–перше, відпускні за один робочий день завжди менше зарплатні за цей же день. Бухгалтерія розраховує відпускні ось за такою формулою:

[відпускні] = [середньорічна зарплата за календарний день] х [кількість календарних днів відпустки]

Але середня зарплатня за календарний день менше, ніж робочий. Її розраховують, ділячи загальне нарахування за 12 місяців на кількість календарних днів, за вирахуванням десяти офіційних святкових і неробочих днів (Новий рік, Різдво, 8 Березня, 1 та 2 травня, День Перемоги, Дні Конституції та незалежності, Великдень, Трійця).

 

А ось при розрахунку зарплатні за робочий день місяця, на який припадає відпустка, вже не враховуються й вихідні дні.

Так, при 3 тис. грн. в місяць середня зарплатня за день складає приблизно 101 грн., а нарахування на робочий день у місяць відпустки залежить від кількості робочих днів. Причому, чим менше їх, тим більше виходить за один робочий день. Наприклад, в 2013 році в травні з урахуванням усіх вихідних, в тому числі перенесених, з 31 календарного дня всього 18 робочих. Зарплата за робочий день в травні 2013 року буде 3000: 18 і складе приблизно 167 грн. Виходить, оформляючи відпустку в травні, за кожен його день ви втрачаєте 66 грн. В липні ж, де 23 робочих дні, зарплатня - 3000: 23 = 130 грн. Тут щоденні втрати всього 29 грн.

То ж якщо бажаєте більше грошей, відпустку слід брати, коли більше робочих днів .

По–друге, відпускні нараховуються не лише за робочі дні, але й за вихідні на час відпустки. Тому свій місячний дохід можна підвищити за рахунок написання заяви на відпустку, включаючи вихідні дні. Наприклад, при тих же 3000 грн., якщо хочете більше відпочити, можна написати заяву з понеділка по п’ятницю певного місяця , використавши 19 днів + бонус у 4 вихідних – два до відпустки і два після, а невикористані 5 днів при стандартній відпустці 24 дня – взяти пізніше, оформивши знову з понеділка по п’ятницю, і додавши таким же чином ще 4 вихідних дні.

Ваш дохід складе 2959 грн., в тому числі, відпускні: 101 х 19 = 1919 грн. і зарплата за 8 робочих днів: 130 х 8 = 1040 грн.

А якщо бажаєте побільше грошей,то, написавши заяву з суботи по неділю, при фактично тій-же тривалості відпустки отримуєте більше відпускних, розтративши, втім, майже всю річну відпустку, оскільки адже невикористаним залишається всього один день.

Однак у цьому випадку дохід складе вже 3363 грн., у тому числі відпускні: 101 х 23 = 2323 грн. і зарплата за 8 робочих днів: 130 х 8 = 1040 грн.

Таким чином, якщо бажаєте більше відпочити, беріть відпустку з понеділка або по п’ятницю, якщо отримати виплату побільше - починайте і закінчуйте у вихідні дні.

За матеріалами : http://zib.com.ua



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости