На Глухівщині зареєстровано отруєння грибами!
На Глухівщині зареєстровано ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ з 2 постраждалими дорослими особами. Як виявилось, постраждалі на власному подвір’ї назбирали несправжні дощовики, які відносяться до неїстівних отруйних грибів. Крім того, технологія приготування страв із грибів також потребує особливого підходу, а в даному випадку гриби були тільки смажені. Завдяки зусиллям медиків Глухівської лікарні найгіршого змогли уникнути і стан хворих поліпшується. Але, жарти з грибами можуть мати фатальні наслідки!
Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише з власного гіркого досвіду.
В нашій місцевості отруєння грибами пов'язане в першу чергу із вживанням свинушок, або піддубників, сироїжок, "не справжніх опеньок”, блідої поганки. Причина отруєнь грибами це – необережне, безпечне, зневажливе ставлення до збору грибів, не додержання технології приготування грибів.
Симптоми отруєння грибами: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.
ЩОБ ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ ДОТРИМУЙТЕСЬ ВИМОГ:
1. Не треба збирати гриби:
- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;
- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
- невідомі гриби;
- з ушкодженою ніжкою, старі, в'ялі, червиві або ослизлі;
- пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них.
2.Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
3.Не куштуйте сирі гриби на смак.
4. Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні - викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
5. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
6. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
7. Дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
У всіх випадках отруєння грибами треба НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЬ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ!
До приходу медичного працівника необхідно промити шлунок, щоб вивести залишки їжі з організму. Треба запам’ятати, чим раніше буде проведено спеціальне лікування, тим кращі будуть результати цього лікування.
ВАМ ВИРІШУВАТИ - СПОЖИВАТИ ГРИБИ ЧИ НІ, АЛЕ ВІД ЦЬОГО РІШЕННЯ ЗАЛЕЖИТЬ ВАШЕ ЖИТТЯ ТА ЖИТТЯ БЛИЗЬКИХ ОСІБ!
Поділитися в соціальних мережах:
Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter