Новина з категорії: Статті

На Сумщині почастішали випадки отруєння грибами, як застерегтись, щоб не потрапити до лікарні

В обласному центрі – м. Сумах, покуштувавши блюдо з грибами, потрапила в лікарню 5-річна дівчинка. А в Шосткинському районі 22 вересня від отруєння грибами постраждали двоє братів (7-и та 11-ти років). Хлопці, повертаючись зі школи, зібрали неїстівних грибів, приготували та з’їли їх. Після цього з харчовим отруєнням потрапили в лікарню. Зараз діти знаходяться під наглядом лікаря.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних грибів; - неправильне приготування умовно їстівних грибів; - вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; - вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння:

нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, необхідно дотримуватися наступних правил:

Не збирайте гриби, якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
  • Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм.
  • Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

 

ДОТРИМАННЯ ЦИХ ПРОСТИХ ПРАВИЛ МОЖЕ ЗБЕРЕГТИ ВАШЕ ЗДОРОВ'Я І НАВІТЬ ЖИТТЯ

Завідувач пункту ( навчально-консультаційногов м. Глухові) Олександр Мельник



Поділитися в соціальних мережах:

Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter

Схожі новини