Новость из категории: Статті

День народження батальйону

16 окремий мотопіхотний батальйон 10 травня відзначив річницю від дня свого створення. Святкували третій день народження на військовому полігоні, де наразі особовий склад проходить бойове злагодження. На ранковому урочистому шикуванні першим зі знаменним для батальйону днем особовий склад привітав командир 58 окремої мотопіхотної бригади, до складу якої і входить 16 ОМПБ, підполковник Михайло Драпатий. «На сьогодні 16-й батальйон – кращий в бригаді», - зауважив він. Командир наголосив, що кожен військовослужбовець має нести відповідальність, в першу чергу, перед собою за свої дії та їх наслідки, побажав гідно нести службу, на високому рівні виконувати бойові завдання та захищати державу як на мирній території, так і в зоні проведення АТО. За вагомий внесок у справу підвищення боєздатності військової частини, зразкове виконання поставлених завдань у захисті суверенітету та цілісності країни та з нагоди

Дня заснування батальйону Почесними грамотами від імені командира бригади під звуки військового оркестру були нагороджені 13 військовослужбовців офіцерського та сержантського складу. Крім того, День створення батальйону приніс його кращим військовослужбовцям високі відзнаки: бійці були нагороджені орденами «За мужність і відвагу», «Єдність та воля», «За вірність присязі», медалями «Учасник бойових дій», «Ветеран війни», «Захисникам Вітчизни», «За відвагу», «За оборону рідної держави». За мужність та самовідданість одинадцятьом представникам солдатського, сержантського та офіцерського складу були оголошені подяки від командира батальйону полковника Олега Громадського. Сам же командир був нагороджений Почесним нагрудним знаком «За сумлінну службу». Таку ж нагороду заслужив і командир 1 мотопіхотної роти капітан В’ячеслав Веклюк. Нагородження провів командувач військ оперативного командування «Північ» генерал-майор В’ячеслав Назаркін, який також прибув на полігон для привітання особового складу.

Від його імені ще десятеро бійців були нагороджені грамотами. Найбільше, а саме 65 військовослужбовців батальйону, отримали нагрудний знак «Учасник Антитерористичної операції», який є відзнакою начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України. Привітати своїх захисників приїжджали земляки більшості бійців батальйону депутат Полтавської обласної ради Руслан Рогов та керівник центру допомоги учасникам АТО Валерій Довженко. Вони вручили Почесні грамоти з відзнаками від Полтавської облради, грамоти та подяки від Полтавської міської ради та її виконавчого комітету та особисто від міського голови м. Полтава. На полігон грамоти передали і з Глухівської міської ради та подяки від Глухівської районної державної адміністрації. День створення батальйону став гарною нагодою для присвоєння військовослужбовцям чергових військових звань, зокрема старшого солдата та старшого сержанта. Трохи історії 16-й окремий мотопіхотний батальйон сформувався на підставі Закону України «Про оборону України» на базі батальйону територіальної оборони Полтавської області. Це був окремий підрозділ, створений на Полтавщині, який в подальшому ввійшов до складу 58-ї окремої мотопіхотної бригади Сухопутних військ Збройних сил України.

Формування батальйону розпочалося 28 квітня 2014 року. Першим місцем дислокації став тимчасовий військовий табір, обладнаний на території військової частини в Полтаві (навчально-тренувальний центру військ зв'язку Збройних сил України). Надалі військова частина стала місцем постійної дислокації батальйону. Вишкіл підрозділу закінчився 10 травня 2014 року, звідки і з’явився офіційний День створення батальйону. 3 квітня 2015 року батальйон увійшов до складу 58-ї окремої мотопіхотної бригади ОК «Північ». З 26 листопада 2014 р. по червень 2015-го підрозділ перебував на Луганщині у районах населених пунктів Щастя, Кримське та Станиця Луганська, виконуючи завдання з охорони стратегічних об'єктів північної зони АТО. З 26 листопада 2015 р. по жовтень 2016-го 16 ОМПБ виконував бойові завдання в м. Авдіївка Донецької області, розташовувався на взводних опорних пунктах на лінії безпосереднього зіткнення з противником.
 
Одним із головних досягнень батальйону стало взяття Авдіївської промзони і, як наслідок, - можливість вогневого ураження техніки противника на трасі Донецьк-Горлівка в районі Ясинуватської розв'язки. Після 330 діб перебування в зоні АТО 16 окремий мотопіхотний батальйон 24 жовтня 2016 року перемістився в пункт постійної дислокації в місто Глухів Сумської області.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости