Новость из категории: Інформація

Про перерахунок пенсій з 1 травня 2017 року

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2017 рік» з травня поточного року в Україні підвищено розмір прожиткового мінімуму. Зокрема для осіб, що втратили працездатність, прожитковий мінімум зріс з 1247 до 1312 грн. У зв’язку з цим зросли й розміри мінімальних пенсій та виплат, які визначаються з урахування прожиткового мінімуму.

Глухівським об’єднаним управлінням Пенсійного фонду України проведено перерахунок пенсій, обчислених відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», більш ніж 13 тис. особам. За результатами розмір пенсійної виплати збільшився у 12,6 тис. пенсіонерів, середній розмір підвищеної пенсії склав 1588,41 грн. На виплату перерахованих пенсій в травні по місту та району додатково направлено 795 тис. грн.

Для осіб, які мають повний страховий стаж, інвалідів та одержувачів пенсій у зв’язку із втратою годувальника мінімальна пенсія визначається на рівні прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.
Тож, з 01 травня 2017 року мінімальна пенсія для зазначених осіб складатиме 1312 гривень.

Нагадаю, що тривалість повного страхового стажу для розрахунку мінімальної пенсії визначена статтею 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та залежить від часу призначення пенсії:

- для осіб, що вийшли на пенсію до 01.10.2011 – 25 років (чоловіки) та 20 років (жінки);

- для осіб, що вийшли на пенсію, або пенсії яких перераховано з урахуванням стажу та заробітку, після 01.10.2011 – 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки).

За наявності страхового стажу меншої тривалості пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Крім того, перерахунку підлягали надбавки і підвищення до пенсій, розміри яких визначають від прожиткового мінімуму. Розмір підвищення кожному пенсіонеру розраховано індивідуально за матеріалами, наявними у пенсійній справі.

Звертаю увагу, не перераховуються з 01.05.2017 року:

- пенсії працюючим пенсіонерам;

- підвищення дітям війни (66,43 грн.);

- підвищення членам сім’ї загиблих (померлих) військовослужбовців (398,58 грн.);

- компенсаційні виплати сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи (113,88 грн.);

- додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю учасникам аварії та потерпілим внаслідок ЧАЕС.

Не зміниться розмір пенсії для тих громадян, у яких в складі пенсійної виплати є щомісячна державна адресна допомога до суми 949,00 грн., передбачена постановою Кабінету Міністрів України № 265.

Загальний розмір пенсії може не змінитися у громадян, у складі пенсійної виплати яких є індексація. Якщо розмір підвищення пенсії з 1 травня 2017 року менше суми фіксованої індексації, то на суму підвищення пенсії здійснюється зменшення суми індексації.

Виплата пенсій працюючим пенсіонерам проводиться у розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше ніж 150 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, з 01.05.2017 – 1968 грн. (1312 х 150%).

Звертаю увагу, що усі перерахунки в зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму проведені для непрацюючих осіб автоматично та не потребують особистих звернень пенсіонерів до територіальних управлінь Пенсійного фонду України, за винятком осіб, що звільнились з роботи та не повідомили про це органи Фонду. Таким пенсіонерам необхідно подати відповідну заяву та трудову книжку із записом про звільнення.

Світлана Ткаченко, перший заступник начальника

Глухівського об’єднаного управління Пенсійного фонду України



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости