Новость из категории: Статті

Характерники

Хлопчик народився із зубами: повитухи заголосили, а мати знепритомніла. Дяк, що зайшов охрестити дитину, відмовився взяти її на руки! Перехрестив здалеку й утік. А той, хто всіх злякав, не заплакав. Він лежав на столі й бавився шматком пирога. А потім на очах у переляканих батьків з'їв його. За кілька років він навчиться зупиняти час, ловити кулі руками й робити безпомічним ворога самим поглядом. Він 12 разів обирався кошовим отаманом, тричі воскресав, виграв більше півсотні битв.

На чолі козацького війська допоміг французам взяти фортецю Дюнкерк під час Тридцятирічної війни. Після смерті отамана козаки перемагали ворогів, виставляючи вперед його відрізану руку У 1812 році руку Івана Сірка тричі обнесли навколо зайнятої французами Москви, і доля війни була вирішена. Великим воїном-характерником, котрий отримав від посланця Бога дар віртуозне володіння списом, був Семен Палій. Його протистояння з Мазепою послабило козацьке військо і не принесло користі Україні. Володіючи унікальним даром, він допоміг Петру І перемогти шведів і Мазепу у Полтавській битві … Особливо високо цінував талант полководця Івана Золотаренка гетьман Богдан Хмельницький, котрий здогадувався про характерництво наказного гетьмана.

Той сильно відрізнявся від інших козаків і зовнішнім виглядом, і способом мислення, і манерою висловлювання. Непереможного лицаря-характерника було вбито намоленою в сімох костьолах срібною кулею католицьким органістом Томашем. Коли воїна-характерника відспівували у церкві міста Корсуня, - від блискавки загорілася церква і разом з ним згоріли священики і багато людей. Рисами характерника були наділені і наш земляк – останній кошовий Запорізької Січі Петро Калнишевський, і легендарний ватажок опришків Олекса Довбуш … Прикордоннна застава в селі Шалигіне носить ім’я Петра Калнишевського, а в с. Пустовійтівка та с. Недригайлів йому встановлено пам’ятники. Характерників-козаків батьки виховували з дитинства, але не всі опановували високу науку. Крім вроджених здібностей, потрібно було досягти духовного очищення і гармонії тіла та духу. Сьогодні, як ніколи, потрібно зміцнювати фізичне і духовне здоров’я нації. Досвід підготовки воїнів Запорізької Січі може знадобитись нашій сучасній школі.
 
Микола ЗАХАРЧЕНКО, Микола ГУРЕЦЬ.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости