Новость из категории: Новини

По кримінальним сводкам поліції

Зловмисники, використавши відому шахрайську схему з «онуком», який нібито потрапив до поліції за вчинення злочину, домоглися того, що змусили літню сумчанку віддати їм понад п’ятдесят тисяч гривень. Аби зібрати потрібну суму, пенсіонерка взяла гроші в борг у кількох сусідів.

Вдень на стаціонарний телефон 76-річної жінки зателефонував невідомий чоловік, та, назвавшись її онуком, повідомив «бабусі», що рухаючись на власному автомобілі, скоїв наїзд на чоловіка. В результаті ДТП, людина сильно постраждала, - у неї травмовано хребет. І тепер «онуку» загрожує в’язниця, якої втім, можна уникнути, якщо оплатити потерпілому дороговартісне лікування. Наче на підтвердження слів «онука», телефонну трубку взяв інший чоловік, який назвався слідчим поліції, і повторив старенькій практично теж саме, та ще й натякнув, що треба поспішати.

На запевнення, що грошей у неї немає, «онук» попросив, щоб бабуся гроші позичила у сусідів, а він тоді їй все віддасть, і сказав що за грошима скоро прийде його друг на ім’я Андрій. Так і сталося, і перші 10 000 гривень призначені на допомогу онукові, зникли в кишені невідомого, який прийшов за грошима прямо до дверей квартири.

Через деякий час шахрай знову зателефонував жінці та сказав їй, що грошей мало, тож треба зібрати ще. Пенсіонерка знову пройшла по сусідах, і напозичала ще 46 000 гривень, які згодом передала невідомому шахраєві.

Лиш після того, як справу було зроблено, жінка зателефонувала родичам та зрозуміла, що її одурили.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України та розпочала розшук злочинців.

Правоохоронці вкотре застерігають людей похилого віку від вчинення ними необдуманих кроків при спілкуванні з незнайомими людьми. Пам’ятайте, якщо ваші співрозмовники у спілкуванні з вами зачіпають теми грошей, які вам необхідно комусь передати, знайте - вас хочуть одурити. Тож необхідно відразу ж покласти трубку, якщо розмова відбувається по телефону, або ж сказати чітке «ні», якщо спілкуєтеся віч-на-віч, та повідомити поліцію. Завжди пам’ятайте - Ваша безпека у ваших руках.

Знайти крадія працівникам поліції допоміг сам потерпілий

 

Окрім дорогого мобільного у жителя Шостки зникли й гроші з банківського рахунку. За кілька днів чоловік побачив у Всесвітній мережі оголошення про продаж викраденого у нього гаджет, про що й повідомив до поліції.

До Шосткинського відділу поліції з заявою про крадіжку 1000 гривень з банківського рахунку звернувся 31-річний мешканець Шостки. Чоловік розповів, що в той же час зник і його дорогий мобільний телефон.

Як з’ясували поліцейські, будучи в місті на підпитку, потерпілий став легкою жертвою невідомого крадія. Пізніше, переглядаючи оголошення в Інтернеті, заявник знайшов допис про продаж мобільного телефону, підозріло схожого на його власний, викрадений напередодні, гаджет. З відповідною інформацією він звернувся до правоохоронців.

Поліцейські встановили особу продавця та вирахували зловмисника. Ним виявився 22-річний місцевий мешканець. За словами підозрюваного, він знайшов у чужому гаджеті відповідний додаток, за допомогою якого зміг зняти з банківського рахунку власника мобільного телефону чималу суму коштів. Гроші встиг витратити на власні потреби.

Наразі потерпілому повністю відшкодовано завданий збиток. Кримінальне провадження відкрите за ознаками ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України спрямоване до суду. За крадіжку підозрюваному загрожує до трьох років позбавлення волі.

Правоохоронці радять бути обережними при реалізації товару через Інтернет

До Роменського відділу поліції з заявою про шахрайство звернувся 48-річний житель району. Чоловік пояснив, що його дружина на одному з сайтів мережі Інтернет розмістила оголошення про продаж взуття. Охочий його придбати знайшовся швидко. Невідомий зателефонував дружині заявника і запитав номер банківської картки, аби перерахувати кошти. Жінка передала слухавку чоловіку, і в подальшому вже він сам вів перемовини. Він не лише продиктував співрозмовнику всі необхідні реквізити, але й повідомив йому код, що прийшов в смс-повідомленні на його мобільний. В результаті подружжя втратило більше 16 000 гривень заощаджень, котрі зберігались на банківському рахунку голови родини.

Наразі по даному факту слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України (крадіжка) та проводять подальші розшукові заходи, аби встановити злочинця та повернути роменчанам втрачені гроші.

Правоохоронці вкотре звертаються до громадян з засторогою недовіряти незнайомцям та за жодних обставин не розповідати незнайомим чи стороннім особам свої конфіденційні дані та дані банківських карток. Така розумна обережність та здоровий глузд вбережуть від злочинних зазіхань не лише самих громадян, а й їх заощадження.

Відділ комунікації поліції Сумської області



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости