Новость из категории: Статті

ЗІ СВЯТОМ!

З нагоди професійного свята – Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва – дозвольте привітати всіх працівників клубних закладів та аматорів міста, викладачів початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів, бібліотекарів, фахівців музейної справи, які своєю невтомною щоденною працею оберігають джерела духовності, правди і краси.

Це свято особливе, тому що повноцінне духовне життя народу неможливе без активної діяльності працівників культури і майстрів мистецтв. Колоритним, органічним поєднанням народних традицій з сучасними мистецькими здобутками завжди славився наш Глухів – місто працьовитих, гостинних, талановитих людей, закоханих у пісню і гарне слово. Далеко за межами Сумщини відомі наші народні аматорські колективи хорового, вокального, інструментального, хореографічного жанру, окремі вокалісти, місцеві композитори, музиканти, поети, художники. Усі вони є славою і гордістю нашого міста, переможцями багатьох творчих конкурсів і фестивалів обласного та загальнодержавного масштабів.

Розвиток аматорської творчості та організацію дозвілля глухівчан забезпечує колектив Глухівського міського палацу культури (МПК), який створює умови для розвитку всіх видів мистецтв: музичного, хореографічного, театрального; проводить змістовну роботу щодо культурного дозвілля населення (фестивалі, професійні та державні свята, конкурси, розважальні концертні програми, вистави, тематичні вечори та інше), а також роботу по збереженню й утвердженню української культури в суспільному житті з метою творчого, інтелектуального, духовного розвитку населення.

Справжнім зірковим колективом МПК є народний аматорський ансамбль танцю «Полісяночка» під керівництвом неймовірно талановитого хореографа Ірини Ігнатенко та не менш вражаючого своєю майстерністю концертмейстера Віктора Бірюкова. «Полісяночка» - найбільш бажаний учасник усіх концертних програм, а особливу гордість викликає його перемога на міжнародному фестивалі-конкурсі «GLORYMUSICFEST» аж в трьох номінаціях.

Окреме місце у творчому літописі МПК займає зразкова естрадна студія «Добрий вечір», керівники Тетяна Карпенко та Євген Станкевич. Колектив раз у раз демонструє свій професіоналізм в культурно-мистецьких святах, фестивалях та конкурсах.

Особливої уваги заслуговують солісти міського палацу культури, а саме: емоційний Олександр Сокіл, трепетна Лариса Сидоркіна, солодкоголоса Тетяна Данильченко, вражаюча Світлана Петренко, незмінний володар звання «золотого голосу» міста – Микола Євтушенко, уособлення мужності на міській сцені – Андрій Лісневський; вокальні відкриття цього року – Сергій Бутко та Наталія Шкондик, метри сцени – Сергій Іванченко, Сергій Новобранний, Тетяна Карпенко, Юлія Демидчик.

Доказом дивовижного таланту та незрівнянного професіоналізму стали перемоги Анни Резніченко на Всеукраїнському фестивалі-конкурсі «Первоцвіти», на Міжнародному конкурсі «Кролевецькі рушники», а також Юлії Демидчик на Міжнародному конкурсі «Кролевецькі рушники». Крім того, Анна Резніченко є керівником вокального ансамблю «Лілея» та ініціатором й організатором шоу-програми кращих зіркових дуетів «Дві зірки», яка цього року постане перед глядачами під гаслом «Пісні, що зігрівають душу».

Свіжий погляд, нове бачення сучасного мистецтва вносять молодіжні формування, одним з таких є реп-клуб «Стихи улиц» під керівництвом Руслана Ярини. Клуб працює з 2010 року, а з 2011 року проводиться в нашому місті Відкритий регіональний фестиваль молодіжної культури «Стихи улиц», який збирає реп-виконавців, бі-боїв, біт-боксерів та просто небайдужих з усієї України. Цього року творчий проект «Стихи улиц» став переможцем та отримав гранд у обласному конкурсі проектів. Керівник та ідейний натхненник - заступник директора з методичної роботи МПК Антоніна Карпенко.

З 2009 року діє колектив брейк-дансу «Hotunity», який є учасником всіх молодіжних фестивалів, конкурсів, концертів. Цьогоріч у колектива з’явився новий керівник - Максим Полозов, завдяки якому, в рамках творчого проекту «Стихи улиц», на високому рівні пройшов фестиваль брейк-дансу «Hotunity».

Ще одним молодим колективом-дебютантом став театр «Творча майстерня», режисер Анастасія Валько. На сьогоднішній день колектив успішно презентує глядачеві авторські вистави різного формату, зокрема експериментального жанру. «Творча майстерня» швидко знайшла свого глядача, як серед дорослих, так і серед дітей. А театральний проект «Поетична кава» відкриває себе у нових виставах.

Слід відмітити і роботу народних колективів, які стають чи не єдиним підґрунтям для розкриття творчого потенціалу та розвитку вокальних здібностей у молодих виконавців, а це – народний аматорський вокальний ансамбль під керівництвом Сергія Новобранного та народний аматорський чоловічий ансамбль під керівництвом Сергія Іванченка. Саме вони подають зразковий приклад для наслідування молодим виконавцям.

Поціновувачів духовної музики у міському палаці культури збирає народний камерний хор духовної музики під керівництвом закоханої у свою справу, засновника та керівника Катерини Кобзар.

Позитивного досвіду набула робота в організації дозвілля людей похилого віку. На базі палацу культури працює клуб «Вечірні зорі», керівник Ніна Новікова з щонедільним проведенням вечорів відпочинку з цікавими розважальними програмами.

При міському палаці культури також функціонує оркестр духових інструментів, керівник Валерій Остапенко. Їх репертуар знаходить свого слухача серед різних верств населення міста, особливо на державні свята, де всі бажаючі мають змогу насолодитися живим виконанням інструментальних композицій на ганку МПК.

Яскравості та емоційного забарвлення культурно-мистецьким заходам, що проходять на сцені палацу культури, додають своїм творчим натхненням художник – оформлювач Ірина Якубовська та заступник директора Костянтин Лата, який досконало оволодів суміжною професією світлооператора.

Красу та затишок у творчій оселі створюють невтомні трудівниці Світлана Кравченко та Неля Горова.

А очолює, оберігає, додає натхнення всім творчим працівникам директор – Тетяна Тришина, яка вкладає часточку своєї душі в кожен захід, в кожну форму роботи закладу та створює сприятливі умови для роботи колективу і пошуку нових, цікавих ідей для творчості.

Значуще місце в розвитку культури і духовності нашого міста займає міський краєзнавчий музей. Починаючи з 1997 року цю установу очолювала Олександра Іванівна Афанасьєва, яка з квітня цього року знаходиться на заслуженому відпочинку. Обов’язки директора на сьогодні виконує головний зберігач фондів Олена Онопрієнко.

Експонати музею – красномовні свідки героїчних сторінок життя нашого народу. Тут зібрано все, що дороге і рідне нам. Міський краєзнавчий музей це не лише скарбниця пам’яток старовини, а й атмосфера минувшини, яку зберегла сама будівля – колишній будинок Дворянського зібрання, побудований у 1811 році. У ньому поєднано чудову архітектуру будівлі з музейними експонатами, створено неповторний образ кожної музейної зали, що допомагає доторкнутися відвідувачам до історії древнього Глухова. Невеликий колектив науковців і ентузіастів музею спрямовує роботу на пропагування героїчних сторінок національної історії, сприяє відродженню духовних цінностей. У музеї постійно проводяться творчі зустрічі читачів з авторами нових книг, зокрема місцевих літераторів, змістовні за тематикою конференції, засідання у форматі круглого столу, диспути, історичні години, дні відкритих дверей і, звичайно, щоденні екскурсії. У всьому цьому, безперечно, велика заслуга наукових співробітників Юрія Голуба, Дмитра Цюкала,Тетяни Дєдушкіної. В експозиціях і фондах музею зберігається понад тисячу речових пам’яток, багато з яких –унікальні. Багато років очолював цей напрямок роботи Володимир Михайлович Мажуга, високопрофесійний спеціаліст в галузі музейної справи, який зараз на заслуженому відпочинку. Хочеться відмітити щоденну роботу технічного персоналу, яку здійснюють Тамара Єроха, Галина Мельник, Борис Марченко. Єдиною злагодженою командою працює на сьогодні колектив міського краєзнавчого музею .

Центром виховання талановитих юних дарувань стала школа мистецтв ім.Максима Березовського на чолі з директором Анною Мироненко та заступником Тетяною Чиглінцевою. Це стало можливо завдяки кропіткій високопрофесійній роботі викладачів, Цього року 87 вихованців школи мистецтв стали учасниками багатьох конкурсів різних рівнів: від міських до міжнародних. З них 62 стали переможцями. Хочеться відмітити викладачів, які результативно готують велику кількість лауреатів: Ольга Турбіна, Михайло Смоленський, Тетяна Тохтамиш, Наталія Шаройко , Ірина Сидоренко, Валерія Рябініна, Лариса Лоцман, Алла Ковальова, Ірина Ігнатенко. Цьогоріч до мистецьких вишів вступило 7 випускників із найвищими прохідними балами, і вони вже зарекомендували себе одними з найкращих студентів. І у цьому велика заслуга Ірини Смоленської, Івана Дедіщєва, Галини Ткачової, Олени Оничко, Тетяни Тохтамиш, Олени Смоленської, Алли Ковальової, Олени Сакун, Валерії Рябініної, Ольги Турбіної.

Викладачі школи не лише розкривають нові грані дарувань учнів, а і постійно самовдосконалюються. Хочеться відмітити багаторічну роботу Алли Леонідівни Ковальової, яка розробила та презентувала на всеукраїнському рівні свій посібник для учнів 0-1 класів «Скоріш на сольфеджіо». Збірка отримала схвальні відгуки та пропозицію від нотного видавництва «Мелосвіт». Наразі посібник готується до друку. Іван Михайлович Дєдіщев провів дві художніх виставки своїх робіт. Чиглінцева Тетяна Валентинівна та Мироненко Анна Миколаїівна були запрошені членами журі обласного та міжнародного конкурсу відповідно. Оркестр народних інструментів (викладацький склад) під керівництвом Михайла Вікторовича Смоленського вперше взяв участь у Відкритому обласному конкурсі та отримав Гран-Прі. Вже багато років прикрасою школи і міста є ансамбль бандуристів, який очолює талановитий педагог, закоханий у свою справу, Валентина Миколаївна Великосвят.

У школі започатковано два нових заходи, що сприятимуть збереженню класичних традицій фортепіанного мистецтва - відкритий міський конкурс юних піаністів ім.. Д. Бортнянського та конкурс «Юний піаніст».

Постійно оновлюється матеріальна, бібліотечна та технічна база школи. Це робить процес навчання таким, що відповідає концепції нової школи. Школа мистецтв постійно розвивається та адаптує свій спектр послуг до запиту сучасності.

У переддень професійного свята хочеться відмітити злагоджену роботу централізованої бухгалтерії відділу культури: Тетяни Полковник, Олени Передерій та головного бухгалтера Галини Яковенко

З особливою вдячністю хочеться згадати і привітати тих, хто багато років працюючи на посаді начальника відділу культури Глухівської міської ради робив можливе і неможливе для розквіту культури в нашому місті, для того,щоб талановиті аматори міста Глухова були знані далеко за межами не тільки Сумщини а й України. Це Олена Петрівна Мельник, нині очолює обласне управління культури Сумької ОДА, Марія Захарівна Кривущенко, нині знаходиться на заслуженому відпочинку і продовжує працювати в Глухівській школі мистецтв, Маріанна Іванівна Васильєва, нині заступник міського голови.

Усіх, хто причетний до культури, музики, пісні, народних ремесел, працівників бібліотек та музеїв міста, хто присвятив себе благородній справі – зберігати, розвивати і відтворювати безцінні духовні скарби українського народу - щиро вітаю зі святом мистецтва, святом духовності. Зичу вам міцного здоров’я і безмежного щастя, родинного тепла і добробуту, прихильності муз, невичерпного творчого натхнення і мистецьких злетів під мирним небом незалежної України. Щедрих творчих ужинків, натхнення та людської вдячності усім вам за нелегку, але таку потрібну людям працю!

В.о. начальника відділу культури Глухівської міської ради

Олена Самощенко



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости