Новость из категории: Статті

Книга Ольги Мак «Каміння під косою» - страшні реалії Голодомору 1932-1933 років

Голодомор… Понад вісімдесят років тому більшовицько-російський режим здійснив один із найбільших злочинів в історії - організував масштабний геноцид, від якого за різними оцінками загинуло від 3 до 10 млн. українців. Голодною смертю гинули чоловіки та жінки, діти і старі. Усіх їх об'єднувало те, що вони - українці. Скільки не пройшло б часу, але завжди згадую розповіді прабабусі про млинці з свіріпи та лободи, про те як вони ходили збирати колоски на «панські» поля через Збруч, де не було колгоспів. Як одного разу їх пригостили варениками, і господарі, побачивши, як їх їдять малі діти (це були моя мама і її менший брат) забрали в них ці вареники, бо боялись, щоб у дітей не було «завороту кишок».

Напередодні у бібліотеки загальноосвітніх навчальних закладів міста Глухова, Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка, агротехнічного інституту імені С.А.Ковпака СНАУ, професійного ліцею, а також у районну бібліотеку та бібліотеку Березівської ОТГ було передано книгу Ольги Мак «Каміння під косою». Ці книги надані народним депутатом України О.В.Медуницею (фракція «Народний фронт») від Української видавничої справи. Сама книга видана за сприяння української діаспори. Майбутня письменниця народилася 1913 року в Кам'янці-Подільському в небагатій родині державного урядовця.
 
Але так розпорядилася доля, що після того як було репресовано її чоловіка, вона змушена була виїхати з України. Тривалий час жила в Австрії, Бразилії, а з 1970 року у м. Торонто (Канада). 1993 року відвідала Україну і побувала в Кам'янці-Подільському. Померла Ольга Мак 1998 року в Торонто. Повість «Каміння під косою» уперше побачила світ 1973 року в Канаді й відразу здобула визнання. У ній розповідається про страшні реалії Голодомору 1932-1933 років. Повість тричі перевидавалася в Україні. З метою вшанування таланту й праці визначної письменниці Ольги Мак, а також поширення серед англомовних читачів знання про трагедію Голодомору, роз’яснення його причин і штучності, надання цим жахливим сторінкам української історії додаткового розголосу в світі у 2012 році вона була видана англійською мовою.
 
Олександр Зінчук


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости