Новость из категории: Статті

Святий Миколай завітав до перших – МАНівців…

На передодні свята, 18 грудня 2017 року, в актовій залі еколого-натуралістичного відділу Глухівського МЦПО пройшов І етап захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України. Як вже стало доброю традицією, членами журі, поряд з методистами міського відділу освіти Дячковою В.Г. та Коловоротною І.М., методистом МЦПО Химан Н.М., були викладачі Глухівського НПУ ім. О. Довженка Коренєва І.М. Та Холявко І.В., які тісно співпрацювали, корегували виступи та презентації, робили слушні зауваження та пропозиції.

На захист було представлено 10 кращих робіт юних науковців міста. І хоча захист розпочався серйозним дослідженням стосовно демографічних процесів в Глухові та Глухівському районі, але завершився на ліричній ноті: концептом кохання в художньому дискурсі сучасних поетів-піснярів та експресивно забарвленою лексикою в пісенному дискурсі пісень воєнної тематики ХХІ століття.
 
Про що ж були інші дослідження? Цього року дослідження були різноманітні: досліджували матеріали політичного дискурсу Олега Ляшка; досліджували пилок таксонів алергічних рослин; досліджували повсякденне життя населення Глухова та району у післявоєнні роки; досліджували зміну кліматичних умов за останні 50 років; досліджували фемінітиви у прозі Ірен Роздобудько; досліджували ефективні умови живцювання троянд після осінньої обрізки; досліджували вишивки української сорочки на Глухівщині. Єдиний хлопчик на захисті продемонстрував журі і всім присутнім свою небайдужість стосовно сортування твердих відходів в умовах приватного житла та презентував всім створений власноруч контейнер-ємкість для сортування відходів…

Можна переконатися, що переможців і переможених визначити неможливо, адже тематика досліджень різнобічна і вражає своєю глибиною, актуальністю, неординарністю, несе виховний та навчальний характер. Наукові керівники вихованців були задоволені ґрунтовними відповідями своїх юних науковців. А «науковці» були задоволені «миколайчиками» від міського відділу освіти. Особисто я, черговий раз погоджуюсь з Мартіном Лютером Кінгом, що «Всередині нас криються потенційні творчі можливості, й ми повинні працювати щосили, щоб розкрити цей потенціал.» Чекаємо на перемогу на обласному етапі конкурсу-захисту.
 
Методист дослідницько-експериментального відділу МЦПО Тетяна Каганцова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости