Новость из категории: Новини / Новини з відео

Бюджетні пристрасті - почали сесією, закінчили вічем (відео)

Сесійне засідання міськради минулої п’ятниці, 9 лютого, у великій залі міського палацу культури, покликане, розставити всі «і» над програмою розвитку та бюджетом – 2018, було зірване через відсутність кворуму, та змінило свій статус. Наш мер запропонував вважати його вічем.

ВІЧЕ ( давньорус. ВѣЧЕ) — ЗАГАЛЬНІ ЗБОРИ ПОВНОПРАВНИХ МЕШКАНЦІВ МІСТ КИЇВСЬКОЇ РУСІ ДЛЯ РОЗГЛЯДУ ГРОМАДСЬКИХ СПРАВ. ЗАСВІДЧЕНІ У ВСІХ СЛОВ’ЯНСЬКИХ НАРОДІВ.

Вікіпедія

«Сесію у кінотеатрі» було широко анонсовано, причому і за межами Глухова. Мешканці та гості міста заповнили вщерть досить місткий зал ПК. Глухівські справи зацікавили й низку публічних осіб, зокрема політика та громадського діяча Степана ХМАРУ, його жінку Роксолану, іншого провідного діяча вітчизняної «правиці» Ігоря МАЗУРА (ТОПОЛЮ), депутата облради Віктора ЛИСЕНКА, конотопського колегу Мішеля Артема СЕМЕНІХИНА тощо. До Глухова прибули десятки правоохоронців, в т.ч. спецпризначенців зі службовими собаками. Варто зазначити, що все це « воїнство» відверто нудьгувало. На заході від початку не було жодних проявів ворожнечі, або якогось екстремізму. Серед народу на місцях, і тих хто стояв, спостерігалися чужі обличчя, але це, безумовно були не ті десятки «промішелевських тітушок», про яких йдеться у деяких публікаціях Фейсбуку та електронних ЗМІ.

 

На думку тих, хто більш – менш обізнаний з особливостями місцевого політичного життя, глухівський міський голова дуже ризикував, організовуючи такий масштабний захід. «Уявіть, - говорили вони, - якщо «Воля Народу» з союзниками прийдуть у повному складі, та проголосують бюджет, який у своєму остаточному варіанті практично повністю відповідає їх вимогам. Що тоді робити Мішелю, що доводити такому скупченню людей?»

Наш мер, однак, не прогадав, виявивши добре розуміння психології своїх політичних опонентів. Вони зробили йому чудовий подарунок, знову зігнорувавши засідання, під приводом незгоди з «непроходженням» чергової атестації керівником управління соцзахисту Ларисою ГРОМАК.

Не прибули й колишні депутати ВН, що зайняли конструктивну позицію щодо Мішеля: Микола КОЛОША та Сергій ДЕРКАЧ. Чутки, що їх дуже переконливо, з залякуванням, прохали не приходити на сесію, знаходить побічне підтвердження в інформації щодо звернення мера до правоохоронних структур – щоб ті перевірили відповідні факти. Знову виникли невідкладні службові проблеми у представника «Самопомочі» Тетяни ХРОЛЕНКО (ОВСІЄНКО), котра нещодавно влаштувалася на роботу до поліції. Загалом зареєструвалося 13 депутатів, в тому числі й Тетяна МИХАЙЛИК, яка позиціонує себе вже … не як прибічник більшості.

Втім, про все своїм чередом. Щоб там не було, прихильники Мішеля, котрих у залі, принаймні візуально, було набагато більше, ніж всіх інших, отримали підтвердження своїм побоюванням, що «опозиція» налаштована на продовження руйнівного конфлікту, котрий загрожує місту непередбачуваними наслідками. Певні, до цієї думки приєдналося й багато сторонніх спостерігачів. Мішель та його команда скористалися, як то кажуть, на всі сто «подарованим» шансом, і сповна використали трибуну для пропаганди своїх досягнень, ознайомлення з перспективними напрацюваннями, покликаними поліпшити життя глухівчан, і дискредитації опонентів. Від Мішеля та секретаря міськради Олени Демішевої, які знаходилися у президії на сцені разом з присутніми депутатами та високими гостями, люди почули, зокрема, що за два роки бюджет міста виріс більше ніж вдвічі – на 60 млн. грн., що за минулий рік мало місце перевиконання доходів, профіцит – пересічно, на 2 мільйонів щомісяця. Цього року вже маємо декілька мільйонів на розвиток міста, котрі Звісно, не обійшлося без згадки, що за мерства Бурлаки, принаймні 2015 р., навпаки, мав місце дефіцит у мільйон гривень.

Прийняття бюджету-2018 дозволило би розпочати ремонт шляхового покриття вулиці Пушкіна, встановити сучасні й економні вуличні світлодіодні світильники, почистити від намулу міські водойми (мер зазначив окремо, що про допомогу в цій справі вже є домовленість з командуванням 58 батальйону), докорінно реконструювати сквер Шевченка (колишній Циганка), один з символів Глухова - старовинну водогінну вежу; облаштувати територію навколо тюремного замку, низку нових музеїв – аби привабити, нарешті, туристів, відкрити FM - радіостанцію. Від себе додамо, що трохи згодом почув у міському управлінні ЖКГ, що у випадку прийняття бюджету можна було вже зараз розпочати латати діри дорожнього покриття, використовуючи новітні технології, які дозволяють робити це при температурах від мінус п`яти гр. Цельсія.

 

Мішель, попри свій акцент, дуже ясно та зрозуміло пояснив, що Глухову, через упередженість, практично не виділяють коштів з обласного бюджету:

- Зважте, з фонду регіонального року Шостка отримала тридцять, Охтирка – сорок мільйонів на рік, а Глухів та Конотоп (що відразу підтвердив зі сцени й А. Семенихін – авт.), де «неугодні» Клочку та Деркачу мери – аж по шістсот тисяч. Але ми й без їхньої допомоги, як бачите, непогано можемо впоратися. Ми можемо … хотів сказати «жити по-новому», але цю фразу, що постійно лунала з вуст президента, компроментовано. Українці, дійсно, живуть по-новому, але у Польщі. А нам, глухівчанам, треба робити краще життя – у Глухові.

… гадали, є гроші для розвитку, пішли назустріч депутатам від «Волі народу» у питаннях бюджету – буде колективна співпраця. Але вийшло трохи по-іншому. Депутатам треба щось інше.

Що «інше» - то можливість взяти на себе фінансові потоки, можна було вже й не говорити. З вуст Терещенка та обласного депутата В. Лисенка прозвучало далеко не риторичне питання : чому керівники освітніх закладів та соціальних служб, представлені у лавах ВН, для яких прийняття бюджету начебто повинно бути понад усе, навпаки, затягують процес? Низка ораторів: згадувані С. Хмара, І. Мазур (Тополя), А. Семенихін, та низка інших, відповідали на це питання приблизно наступним чином: представникам колишньої влади, корумпованих силових структур та їхнім посіпакам, якими, до речі, керують за допомогою зібраного на них компромату, власне, байдуже, що буде з бюджетом, як вирішуватимуться соціальні питання. Головне для них – зберегти своє домінування, яке дозволяє непогано заробляти на коштах платників податків. Вони також констатували, що Революція Гідності лише відкрила шлях до реальної незалежності, але не позбавила Україну від корумпованої влади. У виступах висловлювалася думка, що нинішня влада в частині корумпованості може навіть дати фору владі Януковича, і що революція має продовжитись – аж до повного викорінення корупції та беззаконня. Це були не голослівні звинувачення: з трибуни наводилися чисельні приклади беззаконних дій влади, зради національних інтересів, корупційних, а інколи і просто кримінальних діянь правоохоронців. Це був ніби курс політичного лікбезу – аби глухівчани отримали уявлення, як їхня ситуація пов`язана з тим, що відбувається в Україні на тлі російської агресії; для тих, хто задає питання, звідки ми вийшли, куди прямуємо, і що маємо робити.

 

Виступили з промовами і депутати Глухівської міської . Тетяна Михайлик позначила свою позицію. Вона вважає: Мішель покриває своїм авторитетом відверто лобістські дії свого оточення, які знайшли вияв у проекті бюджету від влади, заявила про вихід своєї фракції з більшості, запевнивши разом з тим, що не має наміру об’єднуватися з опозиційними фракціями. Вона висловила впевненість, що депутати спокійно приймуть нові програму та бюджет на наступному сесійному засіданні. Її спроба висловити власне бачення скандалу навколо підвального приміщення, що перебуває в оренді спортклубу «Ринг + Татамі» викликала дуже негативну реакцію з глядацьких місць, яка, зрештою, змусила її припинити виступ, і покинути залу під крики ганьба. Мішель дав роз’яснення, що зміна позиції Тетяни Владиславівни пов’язана з його відмовою дати дозвіл на приватизацію скандально відомого приміщення. Він також повідомив, що, окрім приватизації, пані Михайлик домагалася повернення їй, без належного документального підтвердження, понад сотні тисяч гривень за здійснені нею у приміщенні підвалу ремонтні роботи. «Це, безумовно, корупція, і я на це не піду, - заявив мер, висловивши сподівання, що Тетяни Михайлик або таких, як вона, не буде у наступному складі міськради. Голова бюджетної комісії Дмитро БЄЛІНСЬКИЙ запевнив: прикладе всі зусилля, аби бюджет був прийнятий вже найближчими днями.

Ще один цікавий момент: секретар міськради Олена ДЕМІШЕВА заперечила твердження, що напередодні з`явилися у соціальних мережах - про факт начебто виділення на премії керівному складу міськради декількох сотень тисяч бюджетних коштів, назвавши це «типовим фейком» і маячнею.

Керівник фракції ВН Ю. БУРЛАКА, коментуючи події навколо останніх сесій, зазначив, що вважає принципову згоду міської влади на внесення зміни до проекту бюджету перемогою опозиції. Цього понеділка її представники передали до міської влади свої пропозиції до головного документу.

Андрій КОВАЛЕНКО, фото Оксани ДРУПП



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости