Новость из категории: Новини / Новини з відео

Було проведено збори виборців щодо відкликання депутатів (відео)

Раніше у двох наших публікаціях йшлося про започаткування народної ініціативи з відкликання п`яти депутатів: представників соціал-демократичної партії (колишня ППЛ С. Капліна) Тетяни МИХАЙЛИК, Юлії САХОШКО, Тетяни СМИРНОВОЇ , та Галини ОВСЯНКО й Тетяни ХРОЛЕНКО з «Самопомочі».
 

Сьогодні 
у цій справі зроблено перший рішучий крок, а саме проведено збори виборців щодо відкликання. На сімнадцяту, коли вони мали розпочатися, у фойе міського Палацу культури було дуже людно. Стояли черги бажаючих зареєструватися. Депутат обласної ради Віктор ЛИСЕНКО, якому доручили керувати процесом, попрохав присутніх почекати 10 – 15 хвилин, поки не закінчиться реєстрація. Весь цей час він використав для ознайомлення аудиторії з тим, як посуваються справи зі збором коштів на скульптурну композиції Аді РОГОВЦЕВІЙ. Встановити її до 16липня, коли знаменита землячка святкуватиме своє 81-ліття, не вдасться, оскільки 277 тисяч «депутатських» гривень, виділених на це з обласного бюджету, заморожені через затримку з прийняттям бюджету та програми соціально – економічного розвитку Глухова. Відповідно, В. Лисенко зробив низку критичних зауважень на адресу глухівської «опозиції», приблизно такого змісту: коли Бурлака та його прибічники були при владі, то працювали головним чином на свою кишеню, і практично не розвивали Глухів, а нині тягнуть з бюджетом, бо дуже хочуть перерозподілити на свою користь 20 - 25 млн. додаткових надходжень до міської казни.

І ось надходить інформація, що зареєструвалося вже 302 виборці – на двох більше за мінімальний поріг, передбачений законодавством для міст обласного підпорядкування. Учасники обирають головою зборів В. Лисенка, а секретарем – Дмитра ШАЄМОВА. Голосується порядок денний з 9 питаннями, що включають індивідуальні «вотуми недовіри» по всім п`яти кандидатурам, визначення складу ініціативної групи, яка має вести подальшу роботу з відкликання, її офіційного представника (ним став Олександр ПОТУРУЙ), затвердження форми підписного листа для збирання підписів виборців про відкликання тощо. Пропозиції ініціаторів схвалюються практично одностайно.
 

Радник міського голови Оксана ДРУПП зазначає з цього приводу в FB:
Отже, присутні на зібранні мешканці Глухова рішуче сказали:"Прощавай!" перебіжчикам, через яких у місті склалася патова ситуація з прийняттям бюджету.

Подальший, визначений законом порядок відкликання «перебіжчиків» передбачає наступне: повідомлення офіційним представником міської виборчої комісії про факт проведення зборів, збір протягом 20 днів підписів на підтримку пропозиції про відкликання депутата міської ради. В нашому випадку, треба отримати «добро» близько 1000 виборців. Далі територіальна виборча комісія перевіряє правильність оформлення підписних листів, кількість зібраних підписів - ще 20 днів. Якщо ТВК не виявить порушень - рішення про дострокове припинення повноважень депутата міської ради приймає вищий керівний орган партії, яку представляє «кандидат на вибуття». Є інформація, що керівництво і СДП, і «Самопомочі» таку згоду щодо глухівчан вже дало.
Що цікаво, до вівторка у соціальних мережах збори з відкликання – подія як для Глухова й Сумщини безпрецедентна, практично не коментувалася. Хоча, ми знайшли вельми цікавий відгук у Фейсбуці – від Валерія БОРИСЕНКА:
Сегодня в нашем городе Глухове состоялось интересное мероприятие. Условно его можно назвать первой попыткой лечения политической проституции. Вообще, болезнь ужасно запущена и, что важно, далеко не в одном нашем городе, а во всей Украине. Но ведь когда-то начинать лечение всё-же нужно, поэтому - с почином вас, дорогие земляки. Может в чём то и наш город станет примером для других.
 
А ось коментар депутата міської ради Віктора ЗАЇКИ:
Восьмого червня виборці Глухова продемонстрували свою громадянську позицію щодо реалізації положень Ст. 5 Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо …» Вперше глухівчани не «віддавали» свої голоси за когось – реально делегуючи своє право на владу, а й почали повертати свої голоси, розуміючи їх реальну цінність.
Безумовно, Система почне робити все можливе і неможливе, щоб не допустити реального народовладдя. Але, як повчав нас Кобзар – «Борітеся – поборете!» І хай нам усім щастить!

Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости