Новость из категории: Новини

Предметний урок історії краю

18 вересня на Глухівщині відбувся одинадцятий автопробіг на честь Героїв Чернівського бою та пам'яті мирних мешканців, розстріляних під час Другої Світової війни біля протитанкового рову в урочищі "Берізки", між Чернєвим та Шалигиним. Вшанувати пам’ять воїнів та безвинно убієнних прийшли представники районної влади, підприємств, організацій, освітяни, школярі, краєзнавці. Глухів представляли клуб «Мужність» та учні ліцею – інтернату з посиленою військово – спортивною підготовкою (колишня школа-інтернат) - юні дослідники, члени пошукового загону «Патріот» та шкільної музейної групи..

Для багатьох автопробіг відкрив чимало цікавого, а то й, взагалі, невідомого з історії нашого краю. Події Чернівського бою поки не знайшли широкого висвітлення. А в ньому ж полягло кілька тисяч солдат. Увічнити пам'ять загиблих вирішив голова пошукового клубу «Моноліт» Олексій ЩЕРБАНЬ. Ось як про це розповіла депутат райради Тетяна САВЕНКО:
Пройшло майже 20 років, як Олексій увійшов до мого кабінету і сказав: «Треба!». Були сумніви, протистояння, але загальними зусиллями на Глухівщині тепер є така прикраса – меморіал загиблим воїнам Чернівського бою!.

Наша автоколона побувала на всіх трьох значимих місцях: біля відомого меморіалу з гарматами на трасі неподалік Перемоги, там, де, вірогідно, загинув комісар Пивоваров, у лісі, де проводилися розстріли. Потрапити до числа приречених було легко – вистачало доносу когось з односельців про зв’язок з партизанами. Всіх звозили до рову, що у Берізках. Під час зупинок можна було почути деякі подробиці тих страшних подій. Оповіді змінювалися піснями про війну у виконанні місцевих виконавців. Майже у всіх присутніх на очах були сльози. Знаходилися серед присутніх і свідки того лихоліття: 93-річна Марія ЗАХАРЧЕНКО із Соснівки, котра втратила матір, яку звинуватили у зв’язках з партизанами, Василь БУРНАКОВ, якому чудом вдалося втекти від розстрілу. Аби зберегти пам’ять про ті суворі випробування дуже важливо давати нашим дітям ось такі виїзні уроки історії.
 
«Щоб виростити справжнього патріота, треба навчити дітей любити свою землю, - коментує директор ліцею Ірина ТЕРЕЩЕНКО, яка теж приклала певних зусиль до організації автопробігу. – Сьогодні нашим учням був наданий самий головний урок».
Оскільки ліцей представляли юні пошуковці , є впевненість, що побачене й почуте ними додасть престижу нашому Глухову. Тут варто згадати, наприклад, старшокласника Сергія СУХОДУБА, який у березні переміг у обласній конференції «Герої сучасності», в номінації «Найкраща доповідь», розповівши про Юрія КОВАЛЕНКА та його групу «Обеліск». А Настуся БОЛБАТ, як і інші школярі, вважає, що всі її нагороди ще попереду, а зараз її перемога – це можливість помацати історію руками. «Не прочитати, а саме побачити, пощупати», - говорить дівчинка. На завершення учасників нагодували смачною солдатською кашею.
 
Оксана КОВАЛЬОВА


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости