Новость из категории: Статті

«Золотий» борщ

Ціна на овочі нинішньої осені зросла майже вдвічі від минулої, і зварити найголовнішу українську страву – борщ, стало значно дорожче. Ми побували в місцях торгівлі овочами, прицінились. У «АТБ» - завжди людно, біля овочевих рас кладок – теж. Як виявилося, однієї тільки картоплі тут 4 види: перший сорт (4грн 99 коп. за кілограм), другий сорт фасована в пакетах (4грн. 25 коп.), перший сорт фасована (8грн 79 коп.), а також відбірна фасована (16грн 50 коп.). Треба відмітити, що перший варіант - найбільш популярний, бо дешевший та й картопля на вид нормального розміру. Стосовно другого варіанту, фасованого, то там овоч за мілкий. Цибуля коштує теж по – різному: звичайна ріпчаста обійдеться в 10грн 95 коп. за кілограм, біла – на кілька гривень дорожча. Капуста теж у магазині різна, і ціна її від 6.89 за кг до 14 грн. Найдешевша – звичайна білокачанна. За 1 кг моркви у «АТБ» треба віддати 11грн. 99 копійок, буряка – 6грн. 95 копійок.

Хто полюбляє борщик з салатним перчиком, тому доведеться витратитись і на нього: 18 грн. за кілограм. На ринку, у наметах з привозними овочами, ціни вище ніж у магазині. Щоправда, на картоплю, моркву, цибулю та буряк ця різниця складає копійки. А ось перець, навпаки, на кілька гривень дешевше. На ринку можна знайти красивий салатний овоч по 14 грн. за кілограм. Йдемо між торгівельними критими рядами, на яких свій товар виклали жіночки та чоловіки, котрі самі виростили всю цю огородину. Тут – справжнісінька Європа: зранку ціни такі як у магазинах, а під кінець робочого дня – все за скидками. Якщо на початку торгівлі картоплю можна було купити по ціні 6 грн. за кілограм, моркву – по 14, буряк – по 6, а цибулю по 15, то перед закриттям ринку господарочки значно знижують ціну, а декотрі майже задаром віддають результати своєї тяжкої праці. «Забирайте усю моркву за 12 гривень, аби додому не нести!», - вмовляє мене пенсіонерка. І я, звісна річ, забираю, на вигляд – пару кілограм. Так само – і з буряком. Продавчині пропонують овоч зі знижками. Але є й такі, хто, навпаки, навіть залишаючись останніми на рядах, тримають ціну. «1 бурячок – 2 гривні!, - каже глухівчанка. – Дорого? Так він же без хімії! Дома вирощувала!».
 
Ми поцікавились у містян, що торгують власно вирощеними овочами. Жіночки розповіли, що цьогорічний врожай не радує, тому й ціни підскочили. Єдине, що вродило – це картопля. І то, не у всіх и не всі сорти. Один з опитаних глухівчан розповів, що викопав майже стільки ж, скільки і посадив. Враховуючи те, що садив культуру під трактор, то виходить ще й у програші. А ще – отрута на колорадського жука. Вже не кажучи про власну фізичну працю на протязі півроку. З травня до жовтня. Легше вже картопельки купити по 5 грн. за кіло. Скільки її там потрібно? Тим паче, що крохмаль шкідливий для здоровя. Існує і інша думка. Наприклад, ще один респондент каже, що не садити картоплю в нашому регіоні просто соромно. Мовляв, а чим ще займатися, ніж городиною? А дехто не виключає варіанту замість картоплі вирощувати фрукти. Кілограм яблук коштує в середньому 10 грн., і роботи біля дерев набагато менше, ніж на землі. Як би там не було, а головну національну страву – український борщ, господарки готують щодня. І набір інгредієнтів для нього, скільки б він не коштував, все одно потрапить у кошик покупця.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости