Новость из категории: Інформація

Насіння майже не вбило малюка

Минулої ночі в одному з сіл Глухівського району сталася біда. Дівчинку, якій виповнився 1 рік 7 місяців, відвезли до бабусі, аж раптом її почало рвати. Пенсіонерка викликала швидку, і дитину доставили до місцевої ЦРЛ. Лікарі кажуть, що у блювотних масах маленької пацієнтки була ціла пригорща лушпиння з насіння соняшника. Бідолашне маля так страждало від поганого самопочуття та задихалося, що стривожені медики серед ночі викликали реанімаційну бригаду з обласного центру та дитинку сан авіацією доставили в Сумську обласну клінічну дитячу лікарню. А ті, у своє чергу, реально оцінивши свої сили та побоюючись за життя та здоров'я дівчинки, відправили її до Києва.

Там, у республіканській лікарні «Охматдит», з бронхів крихітки дістали шматочок насіння. Ось так, за одну ніч дитинчатко у важкому стані було змушене об'їздити пів країни із – за якогось там зернятка. Та найголовніше, що лікарі врятували дівчинку і зараз її життю вже нічого не загрожує. Педіатри закликають всіх батьків та бабусь з дідусями бути дуже відповідальними до дітей. У даному випадку, скоріш за все, старенька лускала насіння поруч з онучкою, і, як це часто буває, маля стало просити «бубочку». А потім й саме наїлося разом з лушпинням. Як розповіли кореспонденту місцеві педіатри, подібних випадків, коли насіння довело дитину до лікарні, не було вже досить давно, вони трапляються дуже рідко. Зі слів однієї лікарки з майже піввіковим досвідом, у її професійній діяльності це сталося вдруге. Але це – досить поверхнева статистика, адже далеко не завжди батьки постраждалої дитини звертаються саме до педіатрів. Автор даного матеріалу має особистий досвід: минулої зими її дворічний син запхав одну нечищену зернинку з насіння соняшника до своєї носової пазухи й відразу ж сказав про це мамі. Жінка подзвонила до швидкої, їй надали рекомендації – вкласти хлопчика собі на коліна та тримати голівку в одній позиції, щоб насіннячко не рушило далі в бронхи, бо тоді вже буде справжня біда. Наказали чекати приїзду бригади медиків. До малюка приїхало 2 фельдшери, але нічого йому не робили.
 
Просто тримали хлопця на руках, щоб мати мала змогу зібрати речі. Сказали, що в даному випадку це справа вузького спеціаліста, і треба їхати в ЛОР – відділення. Але по дорозі, прямо в кареті швидкої, від тряски насіннячко зрушило з місця і виглянуло з носика. Фельдшери стрімко почали його витягувати, але воно не піддавалося, і знову зникло в пазусі. А ось медична сестра з ЛОРу справилася з цим завданням легко, з другої спроби, за допомоги спеціального інструменту – довгих тонких металевих гачків та приладів. Зі слів тієї жіночки, до відділення нерідко потрапляють малюки з чужорідним тілом у пазухах носа. Дітлахи так влаштовані, що полюбляють засовувати собі в отвори ніздрів все що заманеться. Це дуже небезпечно і може призвести до трагедії, адже маленька зернинка, потрапивши до бронхів, заважає дитині дихати та може викликати смерть. Найчастіше з носиків малят медики дістають дрібні запчастини від конструктора.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости