Новость из категории: Інформація

У наступному році вступає в дію спеціальна стаття Кримінального кодексу для сімейних кривдників

Нові зміни в чинне законодавство з цього приводу та подальші дії працівників поліції стали темою для зустрічі дільничних офіцерів кількох відділів та відділень поліції області з головою координаційної ради молодих юристів Сумщини. Явище домашнього насильства, коли один з членів родини постійно влаштовує скандали і тиранить своїх рідних, стало для українського суспільства настільки актуальною проблемою, що для вирішення та запобігання її поширення знадобились відповідні зміни в законодавстві.

У наступному році вступає в дію спеціальна стаття Кримінального кодексу для сімейних кривдників

«На сьогодні прийнято спеціальний закон, і з наступного року вводяться нові санкції за вчинення сімейного насильства, - розповів на зустрічі з дільничними офіцерами голова координаційної ради Андрій Кнуренко. – І якщо нині працівники поліції складають на родинних тиранів адміністративні протоколи з подальшою передачею їх на розгляд суду, то незабаром почнуть виносити таким скандалістам заборонні приписи і навіть зможуть зобов‘язати залишити місце проживання незалежно від того, в чиїй власності знаходиться житло». Нові зміни в законодавстві суттєво розшири поняття суб‘єкта відповідальності за скоєння домашнього насильства – тепер до переліку, окрім чоловіків, жінок, дітей та батьків додали й інших родичів: сестер, братів, тіток, дядьків, інших можливих членів родини і навіть обох з колишнього подружжя. У відповідністю з новою статтею, до кримінальної відповідальності будуть притягуватися так звані «систематичні» правопорушники.
 
Як зауважив під час зустрічі з дільничними керівник Глухівського ВП Сергій Буханістий, санкція даної норми передбачає, що в разі втрати потерпілим працездатності, чи суттєвого погіршення стану його життя, або якщо дії підозрюваного ставлять потерпілого в емоційну залежність, призводить до фізичних чи психологічних страждань, або спричинюють розлад здоров‘я, - зловмиснику загрожує до 5 років обмеження або до 2-х років позбавлення волі. Загалом, зустріч тривала більше години. Дільничні ділились досвідом вирішення подібних проблем, що виникали чи виникають на території їх обслуговування, задавали питання, як правильно вирішити чи вчинити в тій чи іншій ситуації. Задля поширення серед населення та для користування у роботі вони отримали пам’ятки з відповідними порадами та рекомендаціями. «Явище домашнього насильства неможливо зупинити силами однієї поліції, - говорить Сергій Буханістий. – Для цього необхідні консолідовані зусилля багатьох структур: і правоохоронних, і владних, і освітніх, і медичних, і соціальних. А також, і це, мабуть, чи не найголовніше – небайдужість наших громадян, їх розуміння того, що права однієї людини закінчуються там, де вона починає порушувати права інших.
 
Якщо бачити проблему, бачити, що хтось з громадян чи дітей потерпає від протиправних дій чи злочинної бездіяльності, і мовчати про це - це також злочин. І наслідки його можуть бути більш ніж серйозні – каліцтво чи навіть смерть людини». В кущових підрозділах поліції подібні зустрічі-заняття проводились і раніше – на базі Сумського міського, Конотопського та Роменського відділів поліції. Наступні плануються в Шостці та Охтирці. Правоохоронці вживатимуть всіх можливих законних заходів, щоб ані діти, ані дорослі не потерпали від протиправних зазіхань чи дій. І радять в разі необхідності звертатися за допомогою до поліції, на цілодобовий безкоштовний номер «гарячої» лінії «102».


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости