Новость из категории: Новини / Новини з відео

У Перемозі відкрито українську церкву (відео)

День 17 листопада нинішнього року, поза сумнівом, буде позначений в літописі краю відкриттям першого побудованого «від нуля» храму Божого Української церкви Київського патріархату в Перемозі.

Холодний, вже, по суті, зимовий ранок. Погожий, хоч і без снігу. Нова церква у центрі села вщерть заповнена вірянами. Люди прибули з усієї Сумщини. У світлому, заповненому сонячним промінням під купольному приміщенні йде служба Божа. Її проводить архієпископ Сумський та Охтирський МЕФОДІЙ. На лівому крилі іконостасу споглядає з прекрасної ікони перші миті життя храму його небесний покровитель – Архістратиг Михаїл.

Церкву зведено головним чином за рахунок місцевого, дуже авторитетного і знаного не лише в Перемозі підприємця та громадського діяча Віктора Васильовича СКОПЕНКА. В інтерв’ю нашому кореспонденту він зазначив наступне:

 

- Безперечно, наявність храму зміцнить нашу віру. Водночас треба віддавати раду, що ця. справді українська церква – свого роду форпост, завдяки якому наші діти, онуки мають усвідомлювати, що їхня батьківщина – саме Україна, а не якась незрозуміла спільнота. Ще один момент: у селі зараз сутужно – і з роботою, і взагалі, на ту-ж культуру коштів бракне. Тож якщо хтось, образно кажучи, приб’ється до церкви, теж непогано. Ось наркота почала вже гуляти Перемогою, сила - силенна інших зваб – хто повинен все це поборювати. Сподіваємося на нашу церкву!

Село наше старовинне, мальовниче. Воно повинне жити й надалі повним життям. Вважаю, українська церква – краща тому запорука.

Питаєте, хто мені допомагав? Та багато хто: сини мої, особливо менший – і грошима, і людьми; звичайно дружина, віра якої в Бога глибока і щира, мій виробничий колектив. Не знаю, чи впоралися б з усім без моїх робітників. Вони розуміли, що зарплата їхня не зросте, треба буде «пахати», і - жоден не відмовився. Добрим словом згадую й директора ТОВ «Керамея» Івана Федоровича ТЕЛЮЩЕНКА, який постачав цеглу для будівництва, інших.

Владика Мефодій у своїй проповіді він зазначив наступне:

- Приходимо до святинь своїх, щоб очистити свої душі, щоб прийти з чистою душею до Господа, отримати від нього спасіння і Царство Небесне, вічне життя. Пам`ятайте: добра справа ця перейде на ваших дітей та онуків, а якщо вчините щось не те – приходьте до святині своєї, і кайтеся у гріхах.

Настоятель церкви, отець АНАТОЛІЙ:

- Величезна радісна подія, що наша українська церква відновлюється. Оживає саме тут, на Глухівщині. Ми з того безмежно радіємо. Людина, яка проходитиме чи проїжджатиме повз церкву, обов’язково звертатиме на неї увагу, і, сподіваюсь, споглядаючи хреста на його маківці, звертатиметься до Отця Небесного у своїй молитві, і тим самим хоч на якусь хвилинку забуде про своє гріховне життя, і стане ближчою до Бога.

А ось що думають з приводу відкриття перемозького храму прості віряни.

Тетяна ЛАЗАРЄВА:

- Прагнемо, щоб у нас була українська церква. Тепер її маємо. Прийшли сюди помолитися: за рідних, близьких, хлопців, які боронять нас на фронті, щоб постала, нарешті, сильна, єдина, багата, добра до своїх громадян Українська держава.

Марія СЕГЕДА:

- В українській церкві опиняюсь у середовищі однодумців – людей, які бажають оточуючим, своїй країні, та й зрештою, мабуть, усьому світові добра, любові, розуміння. Коли побудеш в такій атмосфері бодай півгодини, отримуєш неабиякий заряд життєвої енергії й натхнення.

Микола ГЕРАСИМЕНКО:

- У церкві зосереджено духовність народу – те глибоке коріння, яке не дає нам зникнути, підтримує нас. Цей храм має також велике значення, бо тут кордон - звідсіля, власне, починається Україна. А де починається Україна, там повинна бути українська церква.

Андрій КОВАЛЕНКО,

фото Романа МАТЮЩЕНКА



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости