Новость из категории: Новини / Події

Кримінальна хроніка

На Сумщині поліція виявила наркотиків на 40 тисяч гривень

В ході операції «Розшук» працівники Глухівського відділу поліції виявили та вилучили в одному з автомобілів майже кілограм наркотичної сировини. Під час несення служби черговий екіпаж сектору реагування патрульної поліції зупинив один з автомобілів, що слідував у напрямку Шостки. При перевірці полісмени звернули увагу на одну з сумок у багажнику легковика, і попросили показати її вміст. Як виявилось, в сумці знаходились два пакети з сухою речовиною рослинного походження, схожою на марихуану.

«Власником автівки виявився раніше судимий 45-річний житель Шостки, - коментує Олександр Войтенко, начальник Глухівського відділу поліції. - Що стосується 56-річного пасажира, то він до цього часу в поле зору правоохоронців не потрапляв. І тим не менш, саме він назвався власником сумки. Водій же, за його словами, навіть не підозрював, який вантаж перевозить його приятель. За приблизними підрахунками, вага вилученого зілля складає близько одного кілограму, що за цінами чорного ринку вартує трохи більше сорока тисяч гривен».
Наразі в рамках відкритого кримінального провадження за ознаками за ч. 2 ст. 309 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, перевезення наркотичних засобів…) вилучена сировина направлена на експертне дослідження, а її власника перевіряють на причетність до ймовірного розповсюдження наркотичних речовин, а також встановлюються його зв’язки та можливі канали збуту наркотиків. В будь-якому разі, якщо експертиза підтвердить нарковмісність «знахідки», чоловіку може загрожувати до п’яти років позбавлення волі.

Глухівський відділ поліції

На Сумщині поліція затримала чоловіка, який до смерті забив свою літню матір

Про те, що за місцем мешкання померла 78-річна жінка до поліції повідомив її сусід. Правоохоронці, які прибули за викликом та поспілкувались із сином померлої, той пояснив, що мати, начебто, впала на підлогу і він разом із сусідом переклали її на диван, а через деякий час вона померла.

«З його слів жінка довгий час була прикута до ліжку, тому вірогідно за все падіння з ліжка і спричинило її смерть. На перший погляд це здавалось правдоподібним, - коментує Руслан Кладько, начальник Охтирського відділу поліції, – тим паче що на тілі померлої ми виявили характерні синці та ссадини, але отримані результати судмедекспертизи розтину тіла змусили нас засумніватися у щирості показів сина померлої. Згідно висновків спеціалістів, смерть жінки настала в результаті набряку мозку, травматичного субарахноїдального крововиливу. Стало зрозумілим, що перед смертю вона отримала жорстокі побої».

Правоохоронці вирішили допитати раніше судимого 47-річного сина жінки, з яким та жила протягом останнього місця. Спочатку чоловік намагався переконати поліцейських, що турбувався про матір, яка не в змозі була навіть пересуватися. Мовляв, вона неодноразово падала з ліжка і він жодним чином не причетний до її смерті Але після того, як його співмешканка зізналась, що бачила, як чоловік бив померлу, останній почав говорити.

За його словами, за матір’ю раніше доглядали його сестри, які наразі на заробітках та перевезли стареньку до нього, аби він за нею піклувався. Бабуся була лежачою і майже не пересувалась. Часто станала та потребувала уваги, що його дратувало. А того дня вони всі чекали на поштарку, яка ввечері принесла пенсію. Та коли вона пішла, жінка вкотре впала з дивану, потребуючи допомоги. Чоловіка це розлютило і він навмисно заподіяв близько десяти ударів кулаком в область голови та обличчя своїй ненці, хапав її за одяг та бив головою об бильце дивану. Проте, запевнив, вона була жива. Після чого разом зі співмешканкою пішли пиячити. А коли за добу повернулись, знайшли її мертвою.

Сьогодні зловмисник затриманий. Йому оголосили підозру за ознаками за ч.2 ст. 121 Кримінального кодексу України «Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілому». Покаранням за скоєне може стати від семи до десяти років позбавлення волі.

Слід залишений на ґрунті привів працівників поліції до зловмисника

До Середино-Будського відділення поліції звернувся 60-річний місцевий. Він розповів, що з території його домогосподарства невідомий вкрав велосипед.

Прибулі на місце пригоди працівники поліції під час перевірки встановили, що зловмисник через паркан проник на територію домоволодіння заявника. Після чого виявили залишені ним сліди, які привели до ще двох обікрадених домогосподарств, з яких зловмисник вкрав точило, електродриль, шуруповерт, кутову шліфувальну машинку, насос, кілька наборів ключів для ремонту автомобіля, а також електричну духовку. Після чого по слідам правоохоронці дійшли і до будинку самого підозрюваного.

«Під час огляду усіх трьох домоволодінь поліцейські виявили однакові сліди підошов взуття на грунті, - коментує Сергій Забозлаєв, начальник Середино-Будського відділення поліції, – Крім того, в сараї зловмисника правоохоронці виявили всі крадені речі. І на вилученому відео з камер спостереження, які розташовані на одному з магазинів та виходять на будинок зловмисника, чітка видно як чоловік тягне додому знайдені у нього крадені речі».

 

Підозрюваним виявився раніше не судимий 22-річний сім’янин, який виховує неповнолітнього сина та перебивається тимчасовими заробітками. Свій вчинок він пояснив досить просто – був п’яним, тож і накоїв такого лиха. Наразі чоловік шкодує про скоєне та повернув власникам викрадені речі. У рамках розпочатого за ч.3 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України кримінального провадження поліція перевіряє чоловіка на причетність до скоєння інших аналогічних злочинів. Йому загрожує від трьох до шести років позбавлення волі.

В Тростянецькому районі поліція затримала браконьєрів

Під час чергового обходу ділянок єгерь Гетьманського національного природного парку почув постріли з рушниці і зателефонував до поліції.
Прибувши на місце події, працівники Тростянецького відділу поліції застали двох чоловіків, що розбирали тушу косулі. Помітивши поліцейських, один з чоловіків спробував втекти, але правоохоронці швидко його наздогнали та змусили зупинитись.

Браконьєрами виявилися мешканці міста Тростянець 40-річний та 25-річний чоловіки, яких поєднувало спільне хобі – полювання. Про заборону полювання на території заповідника чоловіки знали, але все одно пішли на порушення закону. Поліція вилучила у любителів полювання на природо охоронюваній території дві гладкоствольні мисливські рушниці та набої до них.
«Наразі туша тварини передана до мисливського товариства, а вилучена зброя направлена на дослідження. Вже відомо, що обидві рушниці були належним чином зареєстровані, - коментує начальник Тростянецького відділення поліції Ігор Кісільов.- Щодо самих браконьєрів відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 248 «Незаконне полювання» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу, обмеження волі на строк до трьох років з конфіскацією засобів полювання». Слідство триває.

Поліція Сум розшукує шахраїв, які видурили у пенсіонера понад триста п'ятнадцять тисяч гривень

Пізно вночі на телефон 69-річного сумчанина зателефонував невідомий чоловік, та назвавшись працівником поліції повідомив, що його син за скоєння автоаварії з тяжкими наслідками затриманий поліцією.

«Псевдополіцейський» пояснив враженому несподіваною звісткою чоловіку, що його син, керуючи власним автомобілем, вдарив іншу машину, водій якої, жінка, зараз у тяжкому стані знаходиться в реанімації лікарні. А «синові» загрожує в’язниця, якої втім, можна уникнути, якщо повністю оплатити потерпілій дорого вартісне лікування, подальшу її реабілітацію та відшкодувати ремонт розбитого автомобіля. Шахрай повідомив, що зараз син нібито вже знаходиться у слідчому ізоляторі. Тож треба поспішати, бо вранці його «закриють», а так ще, мовляв, можна «укласти з потерпілою стороною мирову угоду».

Застигнутий зненацька недоброю новиною чоловік запанікував та, зібравши всі свої заощадження у сумі 9000 доларів США, 1000 євро та 31 000 гривень,

власноруч виніс пакунок з грошима і передав невідомому, що якраз підійшов до під’їзду будинку.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.3 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України та розпочала розшук злочинців.

Прикмети одного зі зловмисників, який опівночі забирав гроші біля будинку №19 по вулиці Супруна в Сумах: на вигляд 35 років, зріст 180 - 190 см, худорлявий, наголо поголений, обличчя овальне, ніс прямий, губи тонкі. Був одягнутий у кепку-восьмиклинку чорного кольору, пальто чорне темного кольору довжиною до колін, брюки чорні, черевики чорні.

Правоохоронці закликають громадян не бути занадто довірливими, особливо коли невідомі особи в телефонних розмовах представляються працівниками поліції і під будь-яким приводом вимагають гроші. Запам‘ятайте: справжні полісмени ніколи не будуть телефонувати громадянам з подібними пропозиціями чи вимогами. Так діють тільки шахраї. Тож варто відразу й рішуче перервати розмову, і повідомити про спробу ошуканства на спеціальну поліцейську лінію «102».

Поліцейські викрили студентку, що спокусилась на гроші знайомої пенсіонерки

До Великописарівського відділення поліції звернулась місцева 79-річна бабуся, яка поскаржилась на те, що з її будинку вкрали гроші. За словами жінки, нещодавно її відвідувала одна знайома молода дівчина, що мешкає на сусідній вулиці та іноді відвідує її, яку попросила перевірити.

«Дільничний розшукав неповнолітню гостю заявниці, - коментує Сергій Несмачний, начальник Великописарівського відділення поліції. – Нею виявилась 16-річна студентка одного з навчальних закладів, яка зізналась в крадіжці. Вона розповіла, що того дня як завжди прийшла відвідати стареньку. А коли бабуся вийшла на подвір’я, помітила під килимом захований паперовий конверт з грошима, в якому знаходились 3900 гривень. Гроші дівчина залишила собі, які того ж дня витратила на свої потреби».

Наразі дівчина відшкодувала завдану шкоду потерпілій та шкодує про свій вчинок. А в поліції за цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст.185 «Крадіжка» Кримінального кодексу України, яке вже скероване до суду. Дівчині загрожує штраф чи навіть позбавлення волі строком до трьох років.

Як відпочинок з друзями ледве не коштував життя…

До Путивльського відділення поліції надійшло повідомлення з місцевої лікарні про те, що до них в тяжкому стані доставлений 31-річний житель району. Лікарі діагностували у нього черепно-мозкову травму та інші забійні травми голови. Швидку чоловікові викликала його дружина, яка вранці вдома знайшла свого чоловіка без свідомості.
«Для з’ясування обставин того, що трапилось, правоохоронці провели перевірку, - коментує Оксана Федченко, начальник Путивльського відділення поліції. – Було встановлено, що напередодні потерпілий відпочивав вдома з друзями, де розпивали спиртні напої, а потім між ним та приятелем стався конфлікт, який переріс в бійку. Спровокували конфлікт давні образи. І якби не надмірне вживання спиртного, таких наслідків можна було б запобігти». За словами ж 32-річного приятеля потерпілого, якого розшукали та допитали поліцейські, того вечора його товариш постійно провокував та чіплявся до нього. Він відреагував «по-чоловічі». Та потім вони продовжили застілля. Чоловік запевнив, що не хотів таких наслідків, і якби його тоді не зачіпали, навряд чи б він вступив у бійку.
Наразі один з них знаходиться на лікуванні в Сумській обласній лікарні. Його життю вже нічого не загрожує. А у відношенні іншого - в поліції відкрили кримінальне провадження за ст.121 Кримінального кодексу України (Тяжкі тілесне ушкодження), яка після уточнення діагнозу може бути перекваліфікована.

Роменські поліцейські виявили «шукача» наркотиків

При появі поліцейських, чоловік, який за явними ознаками був в стані алкогольного сп’яніння, різко змінив свій напрямок руху. Така поведінка перехожого викликала підозру у правоохоронця і він вирішив його перевірити.

«Чоловіку 48 років, місцевий житель, який перебуває на обліку як наркозалежний, - коментує Роман Невожай, начальник Роменського відділу поліції. – Під час його поверхневого огляду, в куртці поліцейський знайшов паперовий згорток з сушеними та подрібненими коноплями, готові до вживання. Як пояснив його власник, наркотичні речовини він випадково знайшов на вулиці, які допомагають йому розслаблятися».

Вилучене слідчі поліції вже направили на дослідження, а у відношенні «шукача» наркотиків відкрили кримінальне провадження за ч.1 ст. 309 Кримінального кодексу України (незаконне зберігання наркотичних засобів без мети збуту), що передбачає покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років.

Відділ комунікації поліції в Сумській області

Поліція Сум затримала серійну шахрайку

В ході проведення поліцейських оперативно-профілактичних заходів, направлених на попередження шахрайств, працівники карного розшуку Сумського відділу поліції затримали 25-річну жительку Білопілля. Молода особа, прагнула жити красиво, проте бажання працювати немала. Тож і взялася «заробляти» гроші одурюючи людей. Зловмисниця телефонувала на стаціонарний телефон, переважно, пенсіонерів і, видаючи себе за родичку, доньку, онуку, іноді за сестру, повідомляла, що постраждала в аварії і тепер на лікування терміново потрібні гроші. Ті хто потрапляв в шахрайську павутину зловмисниці передавали їй по дві тисячі євро, або по тисячі доларів США, або ж по кілька тисяч гривень. Причому за грошима шахрайка сама не приходила, а присилала зовсім сторонню особу – таксиста, який нічого не відаючи про злочинні оборудки, забирав за вказаною адресою пакунок з грошима та передавав їх зловмисниці в іншому місці.

На здобуті злочинним шляхом гроші молода жінка шикувала: винаймала в Сумах недешеві квартири, гарно вдягалася, дорого пила та їла.

Таким чином за три місяці шахрайці вдалося одурити не менше десятка людей. Ще понад двадцять не повірили зловмисниці, і завдяки цьому зберегли свої заощадження, подекуди немалі. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч.2 та ч.3 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Слідчий поліції вже оголосив підозру зловмисниці у скоєнні нею п’яти шахрайств, по інших епізодах злочинної діяльності слідчі дії тривають.

А розкішні апартаменти зловмисниці довелося змінити на скромну камеру з заґратованим віконцем у слідчому ізоляторі. І, мабуть, надовго.

Відділ комунікації поліції Сумської області


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости