Новость из категории: Культура

До ювілею Глухівського хору і його керівника Катерини Кобзар

Двадцять п’ятого листопада в Глухівському міському палаці культури відбулась визначна для нашого міста подія - великий ювілейний концерт Народного камерного хору духовної музики. Мешканці нашого міста та поважні гості Глухова мали нагоду привітати з ювілеєм колектив, який дарує світу високе мистецтво та продовжує Глухівську хорову традицію, що народилася у відомому своїм величним історичним минулим місті. Саме Глухів породив таких геніїв духовної музики, як композитори Дмитро Бортнянський та Максим Березовський. Тож протягом уже 50 років носієм і продовжувачем цієї традиції є Народний камерний хор духовної музики, яким майже тридцять років керує Катерина Кобзар.

Камерний хор вважає своїм днем народження перше виконання творів Дмитра Бортнянського та Максима Березовського, яке відбулося 11 листопада 1990 року в родинному склепі меценатів Терещенків, що знаходиться в храмі Трьох Анастасій, та відродило духовний спів після сторічного забуття. Сам колектив можна назвати волонтером української академічної хорової культури, адже його учасниками є аматори з різних закладів і установ Глухова. Прості музиканти завдяки своїй творчості та щоденній натхненній праці зберігають та популяризують українську культуру. Очільник цього відомого колективу – Катерина Миколаївна Кобзар – випускниця Сумського державного музичного училища з фаху хорового диригування (клас викладача Г.С. Довжинця). 32 роки вона пропрацювала в музичній школі, була нагороджена двома Грамотами Міністерства культури України, орденом Свт. Вч. Варвари (УПЦ), грамотами губернатора, обласного управління культури, занесена до Книги пошани нашого міста. Глухівський камерний хор виступає не лише в міському палаці культури, а й у центрах культури інших міст, навчальних закладах, музеях, церквах, монастирях, на відкритих майданчиках, займається просвітницькою діяльністю.

У 1997 році колектив був нагороджений Грамотою всесвітнього фестивалю мистецтв Українського козацтва. У 2000 році йому присвоїли звання «Народний». Хор має диплом лауреата 3-го ступеня Всеукраїнського фестивалю хорового мистецтва ім. М. Леонтовича (м. Київ, 2003-2006 рр.), диплом учасника Міжнародного фестивалю «Поющий мир» (Росія, м. Санкт-Петербург, 2004-2007 рр.). У 2015 році на запрошення Центру ім. Івана Козловського Національної оперети України колектив взяв участь у концерті «Різдвяні пісні на Хрещатику». У 2017 році хор став учасником Гала-концерту до дня народження І. С. Козловського і виступив разом із солістом – Народним артистом Молдови Валерієм Кожокару.

2018 рік. Глухівський Народний камерний хор духовної музики став учасником Пасхальної Асамблеї (Національна музична академія України ім. П.І.Чайковського), отримав Диплом учасника Всеукраїнського фестивалю «Велика коляда» (м. Львів, 2018 р.), був неодноразовим лауреатом обласних фестивалів і конкурсів. У 2004 році за сприяння родини Терещенків наш знаменитий в Україні та за її межами колектив записав перший компакт диск. У 2006 році за сприяння Глинського ставропігійного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці вийшов їх другий диск. Також, учасники напрацювали три самостійні проекти: «Різдвяні піснеспіви», «Прощена Неділя» та «Тарасова пісня». Репертуар колективу нараховує більше 70-ти творів духовної, світської та народної музики. Відтак, у концерті, присвяченому 50-річчю створення хору та ювілею його керівника Катерини Кобзар, взяли участь найкращі українські молоді музиканти, визнані та відомі в усьому світі, лауреати міжнародних конкурсів: керівник Камерного ансамблю «АртеХатта» скрипалька Мирослава Которович і заслужений артист України відомий баяніст Ігор Саєнко; оперна співачка та викладач, переможець оперних конкурсів (останній з яких відбувся у серпні у Монтекатіні Опера Академії Італії) Ірина Українець; співачка, яка починала свій шлях у колективі Хору – нині солістка Київського Академічного муніципального духового оркестру – глухівчанка Віра Багринець-Воловоденко; лауреат міжнародних конкурсів, соліст Львівської Національної опери ім. С.Крушельницької, бас Назар Павленко. Акомпанував виконавцям унікальний піаніст, володар численних світових нагород, а також педагог-піаніст Київської спеціалізованої музичної школи–десятирічки імені М.В.Лисенка - Роман Лопатинський. Сам ювіляр (Народний камерний хор духовної музики Глухівського МПК) представив свою нову цікаву програму. Багаторічна дружба та творчі зв’язки поєднують хор із Центром Івана Козловського Національної оперети України, який першочерговим завданням вважає збереження та продовження унікальних мистецьких традицій нашої держави. Тож, режисером концерту, присвяченого ювілею Глухівського хору і його керівника Катерини Кобзар, стала керівник Центру Тетяна Зозуля.

Вітання на адресу колективу лунали також із вуст представників влади: за багаторічну сумлінну працю, професіоналізм, високу виконавську майстерність, вагомий особистий внесок у збереження і розвиток хорового мистецтва та духовної культури, популяризацію національних традицій та з нагоди 70-річного ювілею керівнику народного аматорського камерного хору духовної музики Глухівського міського палацу культури Катерині Кобзар вручили Почесну відзнаку. Привітала ювілярів також Ірина Борисівна Гайдук – від Громадської організації «Центр активних глухівчан». Вона подарувала солісту знаменитого колективу Василю Жукову «стратегічні бурки». Адже нині він є учасником ООС та захищає нашу країну від агресії сусідньої держави, а до Глухова спеціально приїхав у відпустку, щоб узяти участь у концерті та привітати ювілярів зі святом. За інформацією керуючої справами виконавчого комітету Глухівської міської ради, Олени Гаврильченко

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости