Новость из категории: Культура

День гідності та свободи

Минулої середи глухівчани відзначили День гідності та свободи. Його святкування не було занадто гучним: спочатку відвідали місця, так чи інакше пов’язані з Євромайданом та наступними подіями, віддавши належне пам`яті земляків, загиблих за Україну, а потім, о п’ятнадцятій - зібралися у великій залі краєзнавчого музею – на тематичну годину з нагоди відзначення п'ятої річниці початку Революції Гідності, де також згадали про Помаранчеву революцію та війну на Донбасі.

Назва заходу - «Україна - країна нескорених». Його почала Анна МИРОНЕНКО, ось цією прекрасною фортепіанною музичною композицією:

 

Далі - вступне слово керівника музею Олени ОНОПРІЄНКО, яка зокрема зазначила, що наш народ під час обох революцій: і Гідності, й Помаранчевої зміг довести свою здатність до відстоювання своїх прав… І знову тужлива мелодія: голос плюс бандура. Дмитро ЛУК’ЯНЕНКО виконує відому повстанську пісню «Україно моя»:

Будуть стрільна розриватись глухо

І дрижати в вибухах земля.

Вийдеш ти в ту сторону – послухай

Де в багряних полум’ях поля.

І почуєш грізну борню волі,

І вкриється кров’ю битий шлях.

Будуть хлопці йти суворо-чолі

В сіруватих, наче ніч, рядах.

І пройдуть вони безмежним краєм

Крізь руїни сіл, дерев і трав.

І напевно ти тоді згадаєш,

Хто любов і мужність поєднав.

Керуюча справами виконавчого комітету Глухівської міської ради Олена ГАВРИЛЬЧЕНКО у своїй промові зазначила:

- Україна дуже часто й кровопролитно боролася за свої гідність та свободу. І на своїх робочих місцях ми повсякчас повинні боротися за свободу, чесність справедливість. Ця боротьба тривала, продовжує й буде тривати. Тому побажаємо всі разом великої перемоги нашій країні, і, один одному, маленьких перемог на своєму місці, на користь нашому Глухову.

Виступ засновника і керівника Глухівської спілки учасників АТО Дмитра ФЕДЧЕНКО, певні, теж нікого не залишив байдужим:

- Добре, що у нас проводиться це свято свободи та гідності – в нашому місті, де не рвуться міни та снаряди, де люди не ховаються у підвалі, і до них не прийде чужинець з автоматом за плечима, який примусить їх забути і про свободу, і про честь, і за гідність, не примусить під дулом вас поміняти свої думки, робити те, що ви робити не хочете… Честь, гідність, свобода: все це звучить дуже гордо, а здобувається великою ціною – буває що й ціною життя. Давайте не забувати за тих хто поліг за наші честь, свободу та гідність на полях битв…Ніхто не знає, коли це скінчиться, але сподіватимемося і все робитимемо для того, щоб закінчилося перемогою України.

Далі говорив фаховий історик - науковий співробітник музею Юрій ГОЛУБ. Він виклав фабулу та оцінки подій Революції Гідності, останню сторінку літопису якої, певні, ще не написано.

Робити остаточні висновки про результати, цих безумовно, важливих історичної події поки рано. Це стане можливим лише тоді, коли в Україні сформується справжнє громадянське суспільство. Ми жодним чином не повинні залишатися осторонь цього процесу, про що нам нагадав і буде нагадувати далі День свободи і гідності.

За інформацією виконкому Глухівської міської ради



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости