Новость из категории: Статті

Чи буде в Глухові новий сучасний ЦНАП?

Питання створення в Глухові нового сучасного ЦНАПу (центр надання адміністративних послуг) витає в повітрі над містом вже не перший рік. Адже останніми роками в Україні було прийнято низку законів, норми яких направлені на вдосконалення взаємовідносин між державою та громадянами. Одним з таких законів є Закон України «Про адміністративні послуги», який спрямований на врегулювання матеріально - правових та організаційних питань надання адміністративних послуг. Законом України "Про адміністративні послуги" визначено утворення центрів надання адміністративних послуг. ЦНАП (скорочена назва) є одним з ефективних способів надання адміністративних послуг, що забезпечує доступ до необхідних громадянам і бізнесу послуг в одному місці, у комфортних та прозорих умовах.

Основними завданнями центрів надання адміністративних послуг є: - надання максимальної кількості адміністративних послуг в одному місці;
- організація надання адміністративних послуг в найкоротші терміни і при мінімальній кількості відвідувань заявників;
- спрощення процедури отримання послуг і поліпшення якості їх надання;
- надання суб'єктам звернень вичерпної інформації і консультацій з питання вимог та порядку надання адміністративних послуг;
- забезпечення безбар’єрного доступу для осіб з обмеженими можливостями.

Відділ «Центр надання адміністративних послуг» Глухівської міської ради (далі ЦНАП) здійснює свою діяльність за принципом «Єдиного вікна». До переліку послуг, надання яких здійснюється через ЦНАП, входять адміністративні послуги, що надаються виконавчими органами міської ради, окремі послуги Державної міграційної служби України, Держгеокадастру та Головного управління юстиції Сумської області згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України. У зв’язку з розширенням повноважень органів місцевого самоврядування з 2016 року Глухівська міська рада прийняла повноваження щодо: реєстрації місця проживання фізичних осіб; державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань; реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Слід зазначити, що згадані вище адміністративні послуги є найбільш запитуваними серед суб’єктів звернень. Режим роботи ЦНАПу в Глухові зорієнтований виключно на потреби суб’єктів звернення. Документи приймаються протягом п’яти днів на тиждень та вісім годин на день, без перерви на обід. Охочі, які бажають, можуть скористатися інформаційними стендами або отримати консультацію безпосередньо від адміністраторів. На офіційному сайті міської ради створено окремий розділ, де розміщується інформація про перелік адміністративних послуг та порядок їх отримання. Для зручності відвідувачів у відділі встановлено POS - термінал для здійснення оплати за адміністративні послуги. Популярність безготівкових розрахунків постійно зростає.
 
Такий вид оплати є зручним для громадян. Адже, його перевагами є зручність і значна економія часу, що у свою чергу оптимізує процедуру надання адміністративних послуг. Адміністратори відділу та спеціалісти УСЗН Глухівської міської ради провели значну роботу по створенню та забезпеченню функціонування довідника громадян, зареєстрованих на території Глухівської міської ради. Обмін інформацією з управлінням соціального захисту населення в автоматичному режимі дозволив значно зменшити черги за довідками про склад сім’ї для оформлення субсидій та інших видів соціальних допомог . Керівництво Глухівської міської ради й працівники діючого Центру надання адмінпослуг доклали чимало зусиль, щоб виконати необхідні вимоги чинного законодавства але, нажаль, нині ЦНАП не відповідає всім зазначеним вимогам. Основна з причин – це відсутність окремого приміщення, в якому б мешканці міста мали змогу отримати всі необхідні адміністративні послуги: з реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання, будівельні, соціальні, пенсійні, послуги РАГС, реєстрації майна, бізнесу, транспортних засобів, отримати водійське посвідчення чи паспорт громадянина України, для виїзду за кордон та інші.
 
Тож, чинна влада неодноразово намагалась вирішити дане питання. Так, у 2018 році було запропоновано видатки з бюджету на будівництво нового сучасного ЦНАПу в Глухові в центральній частині міста. Проте, опозиційні депутати від «Волі народу», «БПП», «Солідарність», «Укропу» не підтримали дану пропозицію. Відтак, ми все одно не полишаємо надії на те, що це питання все ж таки вдасться вирішити. Так, Глухівська громада взяла участь у Програмі «U-LEAD з Європою», яка є однією з найбільших програм міжнародної технічної допомоги для України з підтримки децентралізації й фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею, Швецією. За результатами конкурсного відбору Глухівська міська рада має шанс отримати матеріальну допомогу, зокрема, меблі, офісну техніку, програмне забезпечення для ЦНАПу за умов його розміщення в окремому приміщенні, яке б відповідало певним вимогам.
 
У зв’язку з цим у розробленому нами проекті бюджету Глухова на 2019 рік ми плануємо видатки в сумі 300,0 тис. грн. для проведення ремонтних робіт першого поверху будівлі по вул. Києво-Московській, 8, бо для отримання донорської допомоги Програми «U-LEAD з Європою» та забезпечення комфортного надання адміністративних послуг мешканцям Глухова в цьому приміщенні необхідно провести ремонтні роботи. Тож, сподіваємось на здоровий глузд та добру волю депутатів, які вже досить скоро працюватимуть над прийняттям бюджету на 2019 рік. Адже, Глухів це надзвичайно прекрасне місто. І в ньому мешкають громадяни, які гідні того, щоб отримувати необхідні їм адміністративні послуги в зручних і комфортних умовах, що будуть створені в новому ЦНАПі.
 
Виконавчий комітет Глухівської міської ради.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости