Новость из категории: Статті

Канонічність Православної церкви України підтверджена

Православна церква України (абревіатура — ПЦУ) — автокефальна православна церква на території України. Посідає п'ятнадцяте місце у диптиху. Православна церква України керується Святим Письмом та Священним Переданням, відповідно до Патріаршого та Синодального Томосу та Статуту. Членами ПЦУ є православні християни України незалежно від їхнього походження. Оскільки, згідно з Томосом, межі канонічної території ПЦУ визначаються кордонами української держави, на православних українців за кордоном поширюється юрисдикція Константинопольського патріархату. Кафедральний собор Православної церкви України — Михайлівський Золотоверхий собор у Києві. Церква утворена 15 грудня 2018 року на визнаному Вселенським патріархатом помісному соборі шляхом об'єднання українських православних юрисдикцій на ґрунті повної канонічної незалежності. Першим предстоятелем Православної церкви України став митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко).
uk.wikipedia.org

Його всесвятістю Архієпископом Константинопольським, Нового Риму Вселенський патріархом Варфоломієм у присутності предстоятеля Православної церкви України Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія був підписаний Томос про надання автокефального церковного устрою Православної церкви України, який вводить в дію статут Православної церкви України в якому узаконено всі права автокефалії. Таким чином, Православна Церква України отримала канонічний статус, рівноцінний статусам усіх нових Автокефальних Церков.

7 січня 2019 року в Софійському соборі пройшла Різдвяна літургія, в ході якої був продемонстрований томос про автокефалію Православної церкви України. Президент Петро Порошенко і предстоятель церкви Єпіфаній разом внесли його в собор. Томос показав світу, що Україна, спадкоємниця Київської Русі у духовному плані - найпотужніша православна держава у світі… «Ви звернули увагу, що після вручення Владиці Єпіфанію Томоса освятили води затоки Золотий Ріг, що впадає у Босфор, який сполучає Мармурове море з Чорним? Запевняю, освячені води дійдуть скоро до Криму, який ми обов'язково звільнимо і змиють незаконний Керченський міст окупантів, як Томос ПЦУ змете з тіла Неньки-України неканонічну московську церкву і російських агресорів» - О. Лусенко.

На відкритті храму в с. Перемога, фото Романа Матющенка
P/S: Редакція «Кур’єру» вітає з цією знаменною подією жителів сіл Перемоги та Чернєве і персонально підприємця Віктора Скопенка, які першими в районі передбачили ці події Вселенського масштабу та побудували храми Архистратига Михаїла в с. Перемога і Воздвиження Хреста Господнього в с. Чернєве, незважаючи на «дружню підтримку» деяких представників районної влади, та показали приклад істинного служіння Богу і Україні!
 
Вл. інф.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости