Новость из категории: Новини / Новини з відео

Відзначили соту річницю (відео)

Ювілейну – соту річницю першого акту єднання України, що відбувся 22 січня 1919 року на Софійській у нас святкували по різному. Десь утворювали живі ланцюги, десь проводили урочисті збори. У Глухові відзначення пам’ятної історичної віхи теж було позначене низкою масштабних громадських заходів. У ліцеї з посиленою військовою підготовкою, створеному на базі колишньої школи-інтернату, наприклад, на День Соборності провели чин освячення кадетів. Дуже помітною подією стало і підняття на головному міському флагштоці прапору Військово – морських сил України, на знак солідарності з полоненими путінським режимом моряками.

Серед них, до речі, й земляк з Шосткинщини – Богдан НЕБИЛИЦЯ, бігборди з зображенням якого щойно вивісили в центрі сусіднього міста хіміків і зброярів. У нас з полоненими солідаризувалися трохи по-іншому ідея підняти прапор ВМС належить громадському активісту активісту та члену ВО "Свобода" Роману Матющенко. Відкрила імпровізований мітинг біля міської Дошки Пошани, о чотирнадцятій керуюча справами міськвиконкому Олена ГАВРИЛЬЧЕНКО. На той момент морський стяг вже майорів над площею Рудченка. Про це подбали завчасно, коли прибиралася міська ялинка, й, відповідно, працювала автовежа.

На мітингу також виголосив промову один з керівників глухівської «Свободи» Віктор РЕШЕТНЯК, зазначивши насамперед тісний зв’язок між подією сторічної давнини та сьогоденням. Тисяча дев’ятсот дев’ятнадцятого українці зробили перший конкретний крок до об’єднання у єдину державу та націю, а сьогодні ми, їхні нащадки, відстоюємо державу й націю, що вже відбулися, від агресивного сусіда. Боротьба за визволення наших братів-моряків – епізод цієї боротьби:
Хтось може думає, що домогтися їх визволення простіше у затишку високих кабінетів, шляхом перемовин. Історія, однак, переконує: окрім дипломатії тут дуже важливо застосовувати масовий протестний тиск. Ми долучаємося до нього зі сподіванням, що допоможемо визволити хлопців.

Виступи стали складовою флешмобу учнів кадетських класів ЗОШ №6. За годину після нього, о п’ятнадцятій, у краєзнавчому музеї, відбувся й літературно-музичний захід з елементами історичної розповіді «Україна - земля героїчного народу», а ще через півтори години – масштабна акція «Вогні соборності єднають Україну», з покладання квітів до підніжжя пам’ятного знаку на пошану Героїв Небесної Сотні та запалюванням свічок.

Вл. інф.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости