Новость из категории: Статті

Справа «Росток Холдингу», новий поворот: НАБУ проводить обшуки в АРМА

В Національному антикорупційному бюро України, слідчі дії у приміщенні Нацагентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочині здійснюються в межах розслідування обставин замаху на заволодіння майном групи підприємств "Росток-Холдинг", яке зачіпає і Глухівщину, де у «Ростка» солідні активи.

Про це повідомила вчора, 3 квітня прес-служба НАБУ: "Слідча дія проводиться в межах розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого зловживання владою службовими особами низки державних органів влади, у тому числі правоохоронної та судової гілок, а також АРМА, у результаті чого юридичним особам завдано збитків на суму понад 9,5 млн грн. У межах цього ж провадження досліджуються обставини вчинення незакінченого замаху на протиправне заволодіння майном на суму понад 3 млрд. 600 млн. грн групи підприємств ТОВ "Росток-Холдинг", – ідеться в повідомленні. У бюро зазначають, що попередня правова кваліфікація кримінального провадження – за ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 206-2 (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем) Кримінального кодексу.

"Під час досудового розслідування, розпочатого в січні 2019 року, детективи НАБУ, з-поміж іншого, вивчають обставини вчинення низки правочинів, які могли бути зроблені з використанням підроблених документів, печаток, штампів підприємств. Обшуки санкціоновані ухвалою слідчого судді Солом'янського районного суду Києва та проводяться під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України", – додали в НАБУ.

Нагадаємо, що "Росток-Холдинг", якому належить великий елеваторний комплекс поблизу Іванівки, та який контролює ТОВ «Шалигинське», займається вирощуванням зернових та виробництвом молока. У січні 2019 року призначений АРМА виконувач обов'язків генерального директора групи Ігор Сташук повідомив, що не може виплатити зарплатню співробітникам, перерахувати податки в бюджет й оплатити оренду землі, бо власники й усунене керівництво компанії відмовляються передавати печатки й документи. У лютому в "Росток-Холдинг" заявили, що АРМА порушило закон, коли підписало договір із новим управителем компанії всього за місяць після захоплення підприємств невідомими людьми й "озброєними тітушками".

_______________________________________________________________
Як відбитися всі ці події на роботі глухівського підрозділу «Ростку»? Звісно, хіба вже зовсім, вибачте на слові, дурень може розраховувати на якісь вигоди для працівників від гармидеру, подібного тому, про який щойно йшлося. Ось і на елеваторному комплексі «Росток Холдинг» позначилися серйозні проблеми – наприклад з тією ж зарплатнею. Вона у більшості й так не надто висока, як для тепер: робітник, зазвичай, отримує на картку трохи більше за 5 тис. гривень, а тут ще і стали видавати їх частинами, почалися затримки. На початку квітня мали покінчити з залишком лютневої зарплатні, але якось не вийшло. Вчора, четвертого квітня, трудовий колектив елеваторного комплексу став вимагати зустрічі з нещодавно призначеним керівництвом. Те не відмовило, і зібрання відбулося в актовому залі близько п’ятнадцятої. Сторонам врешті вдалося домовитися: лютневу «получку» мають видати сьогодні, п’ятого квітня. Березневу народ погодився почекати – начальство попрохало, бо буцімто зараз немає нормального продажу зерна.

По ходу спілкування на предмет невиплачених грошей сплила низка інших цікавих подробиць, які мають відношення вже до попереднього – «дорейдерського», так би мовити, періоду існування підприємства. Так працівники запитали присутнього на зібранні колишнього головного бухгалтера, чому з 2017 року їм перестали сплачувати за наднормативний робочий час (якого, до речі, набігав інколи до 60 годин за місяць – такі собі півтора додаткових робочих тижня – і це при тому, що мова йде про так зване шкідливе виробництво). Дуже зацікавив людей і випадково виявлений ними факт невідповідності виплат до Пенсійного фонду зарплатні, котру вони отримували на картку. Якщо виходити з відрахувань до ПФУ, платити їм мали чи не вдвічі більше. На жаль головний бухгалтер нічого з цього приводу не пояснила.

Тож, як бачимо, боротьба за володіння компанією виявила багато чого цікавого – й у плані відносин власності, діяльності правоохоронної системи, і – суто місцевого … «заробляння» грошей.
 
Вл. інф.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости