Новость из категории: Статті

Глухівчани масово кинулися підписувати декларації з лікарями

З 1 квітня 2019 року Міністерство охорони здоров'я припиняє фінансування лікування пацієнтів, які ще не уклали договір із сімейними лікарями. Проте це не означає, що можливості підписати декларацію більше не буде. Громадяни, які не встигли раніше укласти договір, можуть без проблем зробити це пізніше. "Людина на цей період може працювати за кордоном або виїхати у відрядження, тому не встигає підписати договір. Після 1 квітня вона без проблем може обрати педіатра, терапевта і підписати декларацію. Єдине, що стосується більш лікарень, бо від цього залежить їхній бюджет, – із 1 квітня припиняється фінансування стандартної субвенції, яка була по "червоних" списках пацієнтів без декларацій. Хоча лікарі розповідають, що у клініках уже навіть не зважають на це, а формують свої бюджети", – сказала вона.

Раніше в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун пояснила, що у разі невідкладного стану пацієнта, який не має декларації, лікар повинен надати йому допомогу. Якщо це щось звичайне, то, за словами Супрун, громадяни мають звертатися до терапевта, з яким укладався договір. Цю та подібну інформацію, широко розтиражовану в інтернеті, прочитали місцеві мешканці та кинулися укладати договори. Кореспондент газети «Кур'єр» дізналася, що в ці дні кількість охочих задекларуватися набагато більше, ніж за останні кілька місяців. Під кабінетом №5 поліклініки – черги з самого ранку. Як розповіли автору статті спеціалісти кабінету, попри те, що зараз йде багато людей, все ж таки чимало залишається не задекларованих. Це та категорія місцевих мешканців яка на заробітках за кордоном. Та є й приємні новини: з'явився ще один сімейний лікар, який перетягнув на себе значну частку роботи, розгрузивши своїх колег. Це Андрій Берест, котрий до цього працював по району, а зараз перейшов у місто і записав до себе всю свою ділянку. З достовірних джерел стало відомо, що кожен має право не лише обирати собі лікаря, а і розривати з ним угоду в разі потреби. Так, наприклад, одна жіночка за кілька місяців вже чотири рази міняла «сімейника».
 
А глухівчанка Орися, прийшовши записувати дітей до педіатра, випадково дізналася про те, що вже має декларацію з лікарем Сумської дитячої поліклініки! Жіночка згадала, як ще в травні місяці 2018 року водила 3-річне маля на прийом з приводу нежиті, і лікарка, дізнавшись, що в Сумах живе та працює батько дитини, і родина тут буває досить часто, завела картку і запросила документи. Оскільки на руки ніяких паперів вона матері потім не надавала, то та навіть і не здогадувалася, що її діти вже мають свого лікаря! До речі, даного педіатра хлопчики відвідують у разі всіляких потреб: будь то нежить, чи кашель чи довідка в школу чи садочок. І завжди – у встановлені для живої черги (тобто для не задекларованих) часи, після 13 години. Ось як буває!
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости