Новость из категории: Статті

Медична реформа. Як голосували за доленосний закон народні депутати від Сумщини

Минулої п’ятниці Верховною Радою прийнято закон про медичну реформу. Що нового привноситься в наше життя з його прийняттям? Попробуємо розібратися в цьому зараз. Отже,

На які новації чекати тим, хто лікуватиметься?

З наступного року пацієнти обиратимуть собі: терапевта, педіатра, сімейного лікаря, з яким підписуватимуть угоди про намір лікуватися у нього. Лікаря можна буде вільно змінити, а послуги сімейного лікаря, як і базові аналізи, будуть безкоштовними. 2018 року на пацієнта для первинної допомоги виділятиметься 370 грн, наступного - 450 грн.

Як послуги п латн і , які - безкоштовн і ?

 

Безкоштовні: первинна, екстрена та паліативна допомога, опікування вагітними, пологи. Взагалі ж кожного року урядом готуватиметься перелік безкоштовних послуг, і т. зв. "негативний список" - за що не платитиметься з держбюджету. Якщо, скажімо, лікар направляє на томографію, держава оплачує це на 100%. Якщо хтось сам вирішив її зробити – сам і платить.

Що очікувати лікапрям ?

Добробут лікаря залежатиме від кількості пацієнтів: чим їх більше, тим вища зарплата. Державні гроші надходитимуть й у, власне, державну, так і приватну практику. Лікар з часом зможе отримувати від 15 тис. грн. Гроші йтимуть або на рахунок лікарю, оформленому ФОП, або лікарні.

Від редакції : цей момент здається дуже суперечливим, особливо зважаючи на сьогоденні реалії України, зокрема корупцію.

Чи правда, що закриватимуться лікарні?

Як пояснили у МОЗ кореспонденту української служби ВВС, закривати лікарні чи скорочувати медперсонал ніхто не збирається, але: « припускають, що конкуренція між лікарями і принцип "гроші йдуть за пацієнтами" може призвести до деяких змін. Існує ймовірність, що погано обладнані і малозавантажені заклади змінять свій профіль - наприклад, на реабілітаційні центри чи хоспіси. Водночас кращі лікарні обіцяють технічно посилити.»

Лікарні намагатимуться перетворити на підприємства, що самостійно розподіляють кошти, але залишаються у віданні громад

Від редакції : щось подібне являли собою радгоспи радянської доби. За нових ринкових економічних відносин вони швидко наказали, як то кажуть, довго жити. Доволі похмура перспектива!

У лікарнях рахуватимуть, які послуги надали пацієнтам - лікування, операції, і виставлятимуть рахунки державі.

Від редакції : маємо перед очима, відверто кажучи, не надто позитивний досвід проведення всіляких тендерних процедур, розрахунків держави за комунальними субсидіями, за ті ж комунальні послуги бюджетникам. Далі, гадаємо, продовжувати не треба.

Ціни на медичні послуги в лікарнях плануються скрізь однакові. Визначитися з ними мають за кілька років. Нова модель фінансування медустанов запроваджується 2020 року, а поки ті працюватимуть, як і раніше – за виключенням тих, де запровадять відповідні пілотні проекти.

Наступного року витрати на медицину заплановані у розмірі близько 112 млрд гривень, або 3,4% ВВП. За три роки ці видатки збільшать на 25 млрд грн., а ще у законі про медреформу йдеться, що згодом частка медицини у ВВП складатиме не менше ніж 5% ВВП.

Від редакції : досить обнадійливий показник, особливо, якщо зважати на постійні чутки, що від України начебто вимагають виділяти на охорону здоров’я 2- 3% ВВП – як у Європі, не беручи якось до уваги, що абсолютні обсяги того самого ВВП там неспівзмірно більші за наші. Для порівняння: що таке 2% від 20 тис. умовних грошових одиниць на душу населення на рік у пересічній європейській країні, і у нас 4% - з близько 3 тис. у. о. на рік?

Як повідомляють у МОЗ, гроші за лікарняні та медичні послуги надаватиме Національна служба здоров'я. Її створять 2018 року.

ЩО ДУМАЮТЬ З ЦЬОГО ПРИВОДУ У ГЛУХОВІ

Ми запитали думки про реформу у одного з наших найавторитетніших лікарів Анатолія КИЯШКА. Він сказав наступне:

- Якщо під цей закон напишуть нормальні підзаконні акти, тоді мед реформа запрацює. Але цілком може статися, як воно часто у нас буває:потихеньку різними інструкціями, розпорядженнями змінять його, взагалі то нормальну – зробити лікаря ініціативнішим та вільнішим у своєму виборі – суть до навпаки. Другий тривожний момент - фінансування. Будь яка – навіть найкраща – реформа перетворюється на пшик без належного фінансового забезпечення.

Записав Андрій КОВАЛЕНКО



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости