Новость из категории: Інформація

Українські держзамовники тепер мають власний eBay

Майже чотири роки в Україні успішно працює централізована електронна база даних ProZorro, за допомогою якої здійснюються всі без виключення значні держ. закупівлі. За цей час система отримала визнання незалежних експертів, схвалення від зарубіжних партнерів і високі оцінки від громадських активістів. Прозорі механізми проведення публічного проведення тендерів заощадили держбюджету десятки мільярдів гривень та знищили більшість існуючих схем незаконного збагачення.

Українські держзамовники тепер мають власний eBay

Як здійснюються публічні закупівлі

З 2016 року кожне держпідприємство має закуповувати товари, послуги чи роботи шляхом проведення публічних електронних тендерів. Торги відбуваються за посередництва офіційних майданчиків ProZorro, допущених до роботи з базою даних. Отже, замовник просто створює закупівлю на будь-якому зручному майданчику, завантажує документацію з вимогами і чекає дати проведення аукціону.

Після цього закупівлю бачать у системі потенційні учасники — користувачі всіх офіційних майданчиків. Кожен з них, якщо здатний надати предмет закупівлі належної якості, може подати заявку на участь у торгах. Якщо ні в кого з постачальників не виникає додаткових питань або вимог, в призначений день відбувається електронний аукціон. Перемагає той учасник, який за його результатами пропонує замовнику найнижчу ціну. Подібна схема має наступні переваги у порівнянні з традиційними «паперовими» тендерами:

1. Замовник не знає, хто саме запропонував кращу ціну. Таким чином суттєво обмежуються можливості для дискримінації постачальників.
2. Учасники торгів в реальному часі бачать ставки одне одного. Це підігріває конкуренцію та сприяє зменшенню цінників до ринкових показників.
3. Дані щодо перебігу та результатів аукціону залишаються в загальному доступі. В подальшому всі бажаючі, включно з іншими учасниками, активістами та уповноваженими органами, можуть перевірити закупівельну процедуру на відповідність законам.

Донедавна у цієї системи була єдина суттєва проблема — механізм не охоплював малі обсяги закупівель, так звані допороги. Але нещодавно ситуація нарешті докорінно змінилась.

Створення електронних каталогів ProZorro

З квітня запрацював офіційний маркетплейс для державних замовників — E-каталоги. З його допомогою здійснювати допорогові закупівлі можна так само легко (і за тим самим механізмом), що і в звичайному інтернет-магазині. А завдяки попередній кваліфікації постачальників завершити закупівельну процедуру можна всього за тиждень від формування замовлення.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости