Новость из категории: Статті

Збираємо дітей до школи

Кореспондент газети «Кур'єр» здійснила аналіз ринку шкільних товарів та поцікавилася у місцевих мешканців, скільки зараз коштує учень. Попри те, що шкільну форму скасовували, в навчальних закладах все одно буде існувати певний дрес-код. Нинішні хлопчики та дівчатка сядуть за парти в одязі чорного, синього, бордового, зеленого кольору, а також – клітинку. Обов'язково все це буде поєднуватися з білим. Варіантів – маса: сукні, блузи, сарафани, костюми, штани, і навіть модні зараз спідниці – шорти. Торговельні місця Глухова пропонують великий асортимент шкільного товару будь – якого смаку та розмір гаманця.

Так, дитячі магазини на стометрівці вважаються найдорожчими, тож не дивно, що покупців там замало. Як розповіла нам власниця одного з них, люди приходять, дивляться, питають ціни та нічого не беруть. Поцікавилися ціновою політикою і ми, підібравши стандартний набір для дівчинки – першокласниці: біла блуза коштує 285 гривень, блакитна – 215, спідниця – 250, брючки – 486, кофтинка немарких тонів на прохолодну пору року – 385, туфлі – 675, спортивне взуття – 425, змінне взуття – 320. Крім цього потрібна білизна, колготки, шпильки. Тож набіжить ще кілька сотень. Альтернативою дорогим магазинам виступають так звані «сороковки» та «тридцяточки». Там – повно люду, не проштовхнешся: діти міряють туфельки, кросівки, мокасини – все це можна придбати по 200-250 гривень. Що ж стосується одягу, то тут воно здебільшого для дівчаток: блузочки, водолазочки по 70 гривень, спортивні штани по 130, спіднички та сарафанчики теж значно дешевше ніж в інших магазинах. Вдягнути хлопчика теж не дешево: біла сорочка – 225 грн, блакитна – 170, штани стрейч – 585, під стрілочку – 385, сорочка – обманка – 360, кофта на ґудзиках – 470, туфлі – від 450, спортивне взуття – від 300.
 
Широкий вибір асортименту пропонують ринки, і їх плюс в тому, що можна торгуватися. Продавці роблять знижки, особливо якщо покупець бере не одну річ, а декілька. Виручають глухівчан і секондхенди: сучасні матусі – модниці, наділені смаком та фантазією, зроблять зі своїх дітлахів справжніх красунчиків навіть за копійки! Взагалі – то, ми поцікавились у місцевих мешканців, як на сімейному бюджеті відбиваються витрати на школу. Взагалі – то, ми поцікавились у місцевих мешканців, як на сімейному бюджеті відбиваються витрати на шкільне вбрання. Дехто зізнався, що довелося брати кредит у банку, адже відразу знайти кілька тисяч – нереально. Інші кажуть, що домовилися за безпроцентну розстрочку. Так, наприклад, Наталія Каркаус зі своїм чоловіком Євгеном виховують п'ятьох дітей, серед яких троє школярів. Подружжя зізналося, що беруть дітям лише найкраще. «Портфель можна було купити за 150 гривень, а ми взяли два штуки по 450 грн, з ортопедичною спинкою, - каже чоловік. – Всього ми витратили майже 7 тисяч, з яких 700 – на канцелярію». Інша багатодітна родина, в якій 3 дівчинки й 1 хлопчик, теж не жалкує грошей на якісні речі для дітвори. «Нам тільки туфель потрібно придбати 4 пари, а це – вже 2 тисячі!», - усміхається жіночка. А ось мама 8-річного Павлика взагалі не бачить проблеми у збиранні сина до школи. «Третій клас – це не перший! – оптимістично каже співрозмовниця. – Я не переймаюся: дитина вдягнена ще з минулого року, все в доброму стані, чисте, охайне. А з канцтоварів купила лише 2 ручки, 1 олівець та 10 зошитів, все інше залишилося з 2 класу».
 
Пані Ольга, мати двох хлопчиків, на всі передшкільні серпневі побігеньки дивиться осторонь. «Я все купую одним днем, через інтернет, адже взагалі не розумію, як можна витрачати гроші, залишаючи їх у магазинах? В Глухові все так дорого! За тисячу гривнів на сайтах можна вдягти дитину з голови до ніг!». А деякі матусі користуються ресурсами, на яких пропонуються безкоштовні пропозиції: жінки дарують поношені речі своїх дітей. Як виявилося, даний вид збирання до школи має попит у місцевих мешканців, і глухівчани навіть самі запитують, чи не знайдеться у когось спіднички для дівчинки чи брючок для хлопчика? Крім одягу, портфеля та канцелярії школяреві потрібно ще і здавати кошти на потреби навчального закладу. І ці чималенькі витрати чекають на батьків вже з 1 вересня, адже батьківські комітети збирають гроші на півроку вперед, щоб придбати щось необхідне для класу.
 
Оксана Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости