Новость из категории: Культура

Ми живі тому, що вони померли

29 серпня в Глухові, на подвір’ї ЗОШ№3 в четвертий раз відбулась акція Коридор світла присвячена трагічним подіям Іловайського котла. У 2019-му завдячуючи зусиллям волонтерів та громадських діячів 29 серпня відзначається на державному рівні як День вшанування пам'яті загиблих захисників України. Ми можемо шукати винних, вимагати арештів, але на момент 29 серпня 2014 року українська армія була зруйнована, законодавча база не передбачала комплексу заходів з припинення агресії і всі ми були не готові до того, що батальйонні тактичні групи Росії перетнуть кордон. Іловайськ це трагедія національного масштабу, яку наше суспільство повністю не усвідомлює й досі шукає винних серед своїх. Вже вдруге до Глухова приїхав Ярослав Попов з прем'єрою документального фільму «Людина з табуретом» останньою роботу українського режисера Леоніда Кантера. Стрічка розповідає про четверту подорож до океану, яка тривала рік.

У цю мандрівку разом з Леонідом вирушили його друзі, дружина та 2-річна донька. Наприкінці подорожі у родині з’явилася ще одна донечка. Загалом, носячи табурети, герої фільму здолали понад 60 тисяч кілометрів та відвідали 50 країн. Цей фільм і про те, як глибоко війна міняє людину, як війна змінила світ Леоніда, особливо після перебування в Донецькому аеропорту, про що у фільмі є один з найпотужніших епізодів знятих Леонідом. Кажуть, що коли помирає людина помирає цілий світ. Леонід Кантер був всесвітом і його також вбила ця проклята війна. В цьому році до організації долучилося багато людей, приїхали гості з інших міст, запрошені священники всіх конфесій. Панахиду під зоряним небом провели отець Дмитро з Бурині та отець Анатолій з Хутора Михайлівського. Камерний хор духовної музики МПК під керівництвом Катерини Кобзар виконав духовні твори, а Євген Назаров вразив присутніх рок-версією Гімну України.

Учні волонтери ЗОШ №3 пригощали присутніх кавою. На подію зібралися люди різних політичних та релігійних поглядів. Відбулося неймовірне єднання в спільній молитві та пам'яті. Вшанування загиблих воїнів дуже важливе для їх рідних, особливо в ці серпневі дні. Біль стирає п’ять років і рани втрат знов кровоточать з новою силою. Ми повинні показувати рідним, що пам'ятаємо та розділяємо горе та біль, що безмежно вдячні за те, що вони виховали героїв які ціною свого життя подарували нам мирне небо. Підтримати глухівчан приїхав Мирослав Гай — актор, воїн, волонтер, керівник благодійної організації «Фонд „Мир і Ко"». Мирослав був вражений проникливістю заходу та гостинністю глухівчан й зазначив, що наше місто важливе для всієї України. Низький уклін всім хто долучився до організації, а саме ; Глухівській міській раді, Директору ЗОШ №3 Едуарду Маринченко, викладачам Наталії Следюк, Вікторії Цибатій та їх неймовірним учням котрі вже четвертий рік поспіль долучаються до організації Коридору світла та всіляко допомагають в проведенні заходу. Велика подяка Олександру Буйкову, Олені Демішевій, Федору Шутко, Олександру Маслюку, Глухівському відділу поліції, Кирилу Ященко та клубу «Мужність», Районному будинку культури, його директору Олександру Ланіну та Калнашей Роману, Народному камерному хору Духовної музики МПК під керівництвом Катерини Кобзар, Євгену Назарову, Федору Шутко, постійнім інформаційним спонсорам Газета " Кур'єр + ТРК Глухів", Андрію Коваленко та Газеті "Неделя", волонтерам з Кролевця, а ще нашім дорогим військовим. Разом ми сила.
 
Громадській діяч Ірина Юсупова-Кобзар


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости