Новость из категории: Культура

ВШАНУВАННЯ ПАМ’ЯТІ ВЕЛИКОГО МИТЦЯ

Десятого вересня Україна відзначає річницю народження Довженка, причому не просту, а сто двадцять п’яту. ТАК, ЧАС ЗБІГАЄ НЕВБЛАГАННО: УЯВІТЬ ЛИШЕНЬ – ВІД ДОВЖЕНКІВСЬКОЇ ПОЯВИ НА СВІТ МИМНУЛА ЧВЕРТЬ ПІВТИСЯЧОЛІТТЯ.

Тож цього року делегація глухівського національного педагогічного університету, що носить його ім’я, відвідала Сосницю – батьківщину корифея світового кінематографа, де взяла участь в урочистостях зі славної нагоди. Тут, у містечку над Десною, на скромній родовій садибі глухівчанам склали компанію відомі актори, працівники київської , теж, як наш виш, його імені, та одеської (Довженко починав там свій творчий шлях) кіностудій; представники місцевої влади, громадського та творчого активу.

Кіномитці: режисер, народний артист України, голова Національної спілки кінематографістів України Олесь Янчук; директор Одеської кіностудії Андрій Осипов; народна артистка України Лариса Кадочникова; кінорежисер, поет, лауреат премії ім. Василя Стуса Станіслав Чернілевський - ділились спогадами про майстра, озвучували маловідомі сторінки його біографії, а професор ГНПУ Анатолій Новиков наголосив на важливості наукових розвідок літературно-мистецької спадщини Олександра Довженка, розповів про харківський період життя митця.
 
Для гостей облаштували чисельні фотозони, організували виставка-продаж продукції місцевих виробників, майстер-класи з виробництва волинківської бринзи, гончарних виробів, ламінування квітів, на згадку про сад Довженка тощо. Театралізована екскурсія за мотивами «Зачарованої Десни» відтворила дух епохи дитинства малого Сашка. Уже стало доброю традицією омолоджувати Довженківський сад, висаджуючи молоді дерева. Це зробили згадані Лариса Кадочнікова, Андрій Осипов і Олесь Янчук. На завершення присутні урочистою ходою вирушили до сосницького кінотеатру імені Довженка. Там знову відбулося спілкування з кіномитцями та перегляд фільмів, які ті привезли з собою.
 
За інформацією ГНПУ ім. О. Довженка


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости