Новость из категории: Культура

День краєзнавства «Глухівщина в житті Олександра Довженка»

До 125-річчя від дня народження Олександра Довженка та 145-річчя з дня заснування Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка 29 жовтня працівниками комунального закладу «Глухівська центральна районна бібліотека», представниками Березівської об’єднаної територіальної громади на чолі з головою громади Надією Артеменко та Наукової бібліотеки Глухівського ГНПУ ім. О. Довженка був проведений спільний День краєзнавства «Глухівщина в житті Олександра Довженка». За програмою дня в читальній залі Глухівської ЦРБ відбувся перегляд художньо-документального фільму «Світ Олександра Довженка», презентація літературно-мистецької виставки «Довженко і Глухівщина». Учасники заходу мали можливість прослухати дослідження «Сторінки життєпису Олександра Довженка, пов’язаного з Глуховом і Березою» краєзнавців Березівської ОТГ Миколи Гурця та Віктора Заїки.

Микола Петрович розповів про дружбу Олексанра Довженка з однокурсником Петром Фурсою, який жив в селі Береза, за сім кілометрів від Глухова. Тоді Береза була в два рази більша ніж тепер. Довженкові подобалося це село, бо нагадувало рідну Сосницю. Особливо радувала Петрова хата – звичайна, селянська, із садибою та пасікою. У Березі друзі організували своєрідний етнографічний ансамбль: його учасники співали пісень, танцювали, готували вистави. Тут вперше Довженко почув легенди про скарби давніх поселень - Церковище і Звенигора, що пізніше, значно переосмислене, знайшло відображення у його фільмах. Менша сестра Петра Фурси – Ніна, зберегла фотографію молодого Довженка, яку той подарував Петру. Ще за підтримки всіх присутніх, Микола Гурець висловив думку, що настав той час, коли потрібно повернути прах О. Довженка (як недавно – Олександра Олеся) на батьківщину, в Україну. Віктор Володимирович Заїка розповів, що Глухів та навколишні співучі села зіграли значну роль у становленні О. П. Довженка як митця і мислителя.

Період навчання у Глухівському учительському інституті з 1911 по 1914 рік був періодом становлення Довженка як особистості і черговою сходинкою до вершин світової слави. У Глухові Довженко вперше познайомився з мистецтвом кінематографу («Ілюзіон» Терещенка); тут він мріяв про власне кіно, захоплювався грою геніальної української акторки Марії Заньковецької, читав в оригіналі класиків української літератури, мабуть, вперше прочитав «Кобзаря» Т. Шевченка, а в інституті оволодівав азами художньої майстерності. В Глухові він міг зустрічатися з Геогієм Нарбутом, майбутнім композитором Юрієм Шапоріним, міг слухати в садибі магнатів Олександровичів віолончель роботи Аматі. Тут, у колишній гетьманській столиці, він обрав, для багатьох невідомий, напрямок життя – духовного наставника, політичного діяча і борця за волю українського народу. Олександру Довженку Віктор Заїка посвятив і свої поетичні рядки. Свій внесок у популяризацію краєзнавчих матеріалів по творчості Олександра Довженка внесла бібліограф Глухівської ЦРБ Ніна Бойко. Вона звернула увагу присутніх на публікацію про видатного письменника, опубліковану в місцевій газеті «Народна трибуна» за 1964 рік, розповіла про краєзнавців, які досліджували його творчість. Важливо й те, що у фондах бібліотеки є «Ежегодник Глуховского института» саме за ті роки, коли там навчався О. П. Довженко.
 
Також на столах в залі відвідувачі мали змогу прочитати статті з підшивок глухівських газет. Своїми враженнями про значимість заходу поділився член Національної спілки краєзнавців України Михайло Часницький. У свою чергу позитивну оцінку краєзнавчому заходу дала голова Березівської ОТГ Надія Артеменко і запропонувала таке спільне зібрання провести в селі Береза. Паралельно в цей же день у Науковій бібліотеці ГНПУ ім. О. Довженка Світлана Цінько, доцент кафедри української мови, літератури та методики навчання розповіла про роки навчання юного Сашка Довженка в Глухівському вчительському інституті в 1911 – 1914 роках та його дружбу з глухівчанкою Іриною Коваль (у дівоцтві – Рязанцева). А заступник директора бібліотеки університету Антоніна Книш провела екскурсію «Довженківською світлицею», яка створена в читальній залі бібліотеки в 2012 році, презентувала електронний науково-допоміжний покажчик «Олександр Довженко – кінорежисер, письменник, кінодраматург».
 
Відвідувачі «Дня краєзнавства» в читальній залі університетської бібліотеки мали можливість переглянути буктрейлер до монографії «Літературні пріоритети Олександра Довженка», яка підготовлена авторським колективом викладачів Глухівського національного педагогічного університету ім. О. Довженка Анатолієм Новиковим, Наталією Трошею та Світланою Максимчук-Макаренко. День краєзнавства відвідали користувачі Глухівської центральної районної бібліотеки, творча інтелігенція міста, студенти Глухівського медичного училища, студенти професійно – педагогічного коледжу ГНПУ ім. О. Довженка, дізналися багато цікавого з життя Олександра Довженка, пов’язаного з Глухівщиною.
 
Людмила Бубнова, Микола Гурець


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости