Новость из категории: Культура

Свято класичної музики

29 дев’ять років тому в Глухові народився колектив який став хранителем скарбу нематеріальної культури нашого регіону. Вперше за 100 років заборонена, забута та майже знищена божественна гармонія прозвучала в храмі Трьох Анастасій на кафедральне свято. Творчість композиторів Дмитра Бортнянського та Максима Березовського змінила світову культуру, але підвалини для своєї творчості вони заклали саме в Глухові. Традиційно у свій день Катерина Кобзар з колективом народного аматорського камерного хору духовної музики МПК дає концерт.

Цього разу подія відбулася в глухівському краєзнавчому музеї. Оновлена програма включала духовні твори українських композиторів Кирила Стеценка, Якова Степового, Пилипа Козицького, Миколи Леонтовича. Прозвучав неймовірний по силі кант «Ой зійшла зоря» в якому солістом виступив Олександр Ланін. Порадували слухачів срібні дисканти Богдана Аносова та Михайлика Фролова, хлопчики виконали твір Роберта Шумана «Вечірня зоря» та народну неаполітанську пісню Santa Lucia мовою оригіналу. Після концерту слухачі не хотіли розходитись і продовжили живе спілкування з учасниками колективу та його керівником. Шкода, що в нас мало поціновувачів класичної музики і це не тільки проблема Глухова.
 
Шкода, що учні наших шкіл не чують унікального колективу, не долучені до високого мистецтва, бо як стверджують столичні фахівці глухівський камерний хор один з небагатьох аматорських колективів які презентують академічний спів в Україні. Зазвичай кажуть «не розумію», «не подобається», «складно», але це не більш складно ніж прочитати головну книгу свого життя. Спочатку ми вивчаємо абетку, потім навчаємось писати з часом вільно читаємо. Але тільки прочитавши 100 або 200 книг ми можемо зрозуміти красу та стиль прози або поезії і вже потім знаходимо ту саму, головну, яка віддають нам частину своєї мудрості та допоможе в житті. Теж саме і з музикою. Якщо ви регулярно будете слухати класичну музику то обов’язково зрозумієте її красу та велич. Керівник хору запрошує чоловіків спробувати себе в інтелектуальному мистецтві, бо на нас, глухівчан є велика місія – зберегти живу пам’ять про великих синів нашої української землі.
 
Громадський діяч Ірина Юсупова-Кобзар


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости