Новость из категории: Новини

Обласний інфекціоніст Ірина Троцька відвідала Глухів

Четвер 5 грудня знаменувався для медичних працівників глухівської ЦРЛ важливою подією у професійному житті: до них завітала Ірина Троцька, перша особа у сфері інфектології Сумської області. Лікар виступила зі своєї лекцією в актовій залі районної медичної установи. «Я дуже люблю приїжджати до вас, у гостинний Глухів!», - ці слова разом з привітанням прозвучали з вуст Ірини Олександрівни. А після цього жінка процитувала епіграф Олександра Довженка: «Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців».

 

Маючи на увазі не лише політику, а й усі інші сфери, в даному випадку – медицину. «Сьогодні ми будемо говорити про дифтерію, яка є найбільшою хворобою, котра вбила медиків, - сказала гостя та почала промову. Слухачі – люди з медичною освітою, прекрасно знали все, про що йшла мова, але дана інформація зайвою не буває, адже вона – актуальна і корисна. Так, наприклад, Ірина Троцька акцентувала увагу на тому, що в 1990 роки, коли разом з іншими системами була зруйнована і медична, тобто – охорони здоров’я, виникла антищеплена кампанія, в результаті чого в 1997 році спостерігався пік епідемії на дифтерію, на яку захворіло 20 тисяч українців, 700 з них померло. В процентному відношенні це складає 3,5 %. Що ж стосується Сумської області, то під час тієї епідемії дифтерію діагностували у 700 осіб, померло – 14. Летальність – 2%. Останній випадок на Сумщині зареєстрований у 2015 році, коли захворів лаборант.
 
Інфекційне зараження спричинило необережне поводження з вірусами під час робочих маніпуляцій. Детально у своїй промові Ірина Олександрівна зупинилась на діагностуванні дифтерії. Мовляв, краще перестрахуватись та при найменших підозрах поставити її під знаком питання, ніж взагалі проґавити. Але при умові негайного та обов’язкового дослідження! Медицина на місці не стоїть: змінюються правила обстеження пацієнтів. Так, якщо раніше, згідно з наказом МОЗ №354, в повному обсязі за протоколом обстежувались всі без виключення ангіни, фарингіти та тонзиліти, то це призвело до колосальної втрати бюджетних коштів. Тому зараз МОЗ внесло зміни до наказу, і тепер детально обстежуватись будуть лише випадки, коли лікар запідозрив дифтерію. Зі слів обласного інфекціоніста, наразі даний наказ вже написаний, але ще юстується, тобто не набрав чинності в інфекційно – правовому полі. Щодо підтверджених випадків хвороби, то всі пацієнти обов’язково мають бути госпіталізованими та ізольованими в інфекційне відділення стаціонару лікарні. Ірина Троцька повідомила, що єдиний спосіб уникнути дифтерії – це запобігати хворобі, тобто – вживати профілактичні заходи. На сьогодні у розпорядженні Сумської інфекційної лікарні – усього лише 8 ампул сироватки. Цього об’єму вистачить на 1 хворого з середньою тяжкістю. Взагалі в лікарні повинно бути 200 ампул!

 

Ірина Троцька відмітила, що основним захистом від дифтерії є щеплення. На даний час у Сумській області вакциновано 80% серед дітей та 72- дорослих. А треба мати 95%. Та якщо дифтерії можна уникнути (ану ж мине), то грип – дуже поширене явище. Від нього вберегтися теж можливо лише щепленням. Поки що захворюваність – на сезонному рівні. А що буде наступного року – важко уявити, адже наступають нові різновиди грипу. Тож, не нехтуйте своїм здоров'ям, мерщій до поліклініки!


Кореспонденти газети «Кур'єр» поспілкувалися з Іриною Олександрівною та поставила їй кілька питань. З відповідей стало відомо, що Глухів знаходиться на високому рівні по діагностуванню інфекційних хвороб, що говорить про професіоналізм місцевих лікарів. Профілактика захворювань – теж заслуговує на похвалу. Так, з 16 інфекційних спалахів у 2019 році – жодного у Глухові!


Довідка: Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передавання, що характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем, нирок.


Дифтерія передається найчастіше повітряно-крапельним шляхом, факторами передавання також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям. Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання. Прояви:


• біль у горлі;

• підвищена температура, лихоманка;

• набряк слизової оболонки ротоглотки;

• наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу;

• набряк шиї;

• збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.


Дифтерійний токсин також може потрапити у кров. До дії токсину чутливі майже всі органи, але найбільш вразливими є серце, нирки, наднирники, нервова система. Унаслідок дії токсину порушується синтез білка клітинами, що призводить до гибелі клітини.


Ускладнення від дифтерії можуть включати:

• блокування дихальних шляхів;

• інфекційно-токсичний шок;

• пошкодження серцевого м’яза (міокардит);

• ураження нервової системи;

• нефрозонефрит;

• легеневу інфекцію (дихальну недостатність або пневмонію).


Лікування дифтерії


Усі хворі на дифтерію, незалежно від її клінічної форми і ступеня тяжкості, підлягають невідкладній обов’язковій госпіталізації до інфекційного стаціонару. Головним у лікуванні всіх форм дифтерії (крім бактеріоносійства) є введення антитоксичної протидифтерійної сироватки (ПДС), яка пригнічує дифтерійний токсин у крові.


Профілактика дифтерії


Запобігати розвитку небезпечних ускладнень можна завдяки вакцинації дітей, згідно з Календарем профілактичних щеплень, і ревакцинація дорослих кожні 10 років.


Захворюваність на дифтерію в Україні у 2010–2019 роках


Протягом останніх дев’яти років в Україні щорічно реєстрували поодинокі випадки дифтерії (за винятком 2017 р.). У 2010–2018 рр. загалом зареєстровано 56 хворих на дифтерію, з них 12 дітей та 44 дорослих. Летальних випадків не зафіксовано.


У 2019 р., станом на 29 жовтня, зареєстровано 20 випадків дифтерії, зокрема п’ять підтверджених лабораторно: по одному випадку у мешканців Луганської, Хмельницької, Тернопільської, Закарпатської областей та м. Київ.


Крім того, у 2019 р. зареєстровано десять можливих випадків дифтерії. Діагноз «дифтерія» було відхилено у зв’язку з негативними результатами лабораторних досліджень на наявність збудника дифтерії.


Підготувала Оксана Ковальова, за інформацією Глухівської ЦРЛ

Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости