Засідання клубу за інтересами
Працьовитий і гостинний український народ здавна славився хлібосольством. Зайдіть до української оселі на годинку — без частування господиня не проводять вас. Усе смачно, ситно, а головне—корисно, невибагливо. На засідання клубу за інтересами « Розрада» скликала учасників народознавча година »Є вареники у хаті, в Україні все гаразд». Мова йшла про українські вареники.В Україні дуже полюбляють вареники. Ця справа з борошна та начинки вважається, нарівні з борщем,найтиповішою в українській національній кухні. Слово «вареники» походить від дієслова «варити». Вареник має вигляд маленького конвертика з тіста, в який загортається найрізноманітніша начинка. У давнину ця страва наділялася певними магічними властивостями. Оскільки вареник за формою нагадує Місяць, йому в народі приписували відповідні функції Місяця — сприяти добробуту і зміцненню здоров’я людини.
Тісто для вареників робили з пшеничного, житнього , гречаного борошна або їх суміш. У деяких західноукраїнських районах вареники називали «пироги» або «варені пироги». На засідані звучали українські пісні про вареники, вірші. Порадувала гуморескою Павла Глазового учасниця клубу Катерина Сидоренко. А потім дітки піднесли вареники з сиром, малиною, маком та картоплею , які залюбки приготувала художній керівник Людмила Цигикал і запросили пригоститись.
Пинчук А. П. – завідувач КЗ « сільська бібліотека» Дунаєцької сільської ради
Поділитися в соціальних мережах:
Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter