Новость из категории: Новини

Сміттєвий полігон: закриють чи ні?

На минулому тижні в деяких місцевих ЗМІ з`явилася інформація про можливе закриття сміттєвого полігону «Зеленбуду» неподалік Борка.

Вона базується на повідомленні з сайту обласної екологічної інспекції про її позов до Сумського окружного адміністративного суду на предмет заборони приймати сміття на згаданому сміттєзвалищі. Підстава, як підкреслюють екологи - невиконання підприємством приписів щодо усунення грубих порушень, виявлених під час планової перевірки в жовтні минулого року.

Так на полігоні відсутній дезбар’єр і частково - огорожа, розміщуються неперероблені відходи, а також не ведеться належним чином облік відходів. А ще, всупереч вимогам статей 10 та 11 закону "Про охорону атмосферного повітря”, ТОВ "Зеленбуд” не здійснило інвентаризацію джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря… та не отримало дозвіл на викиди.
Натомість депутат Глухівської міськради Володимир ГРИБ, якого вважають фактичним власником полігону, вбачає у «полігонній» справи суто політичне підґрунтя: порушення, на яких побудовані звинувачення екологів, на його думку, незначні, а призупинення діяльності сміттєзвалища може потягнути для міста непередбачувані наслідки. За два - три дні після його закриття місто може потонути у смітті.

Поки полігон працює. Там, на виконання приписів екологів, виставлено огорожу і обладнано дезбар’єр. У «Зеленбуді» також стверджують, що підприємство оформлює дозвільні документи на викиди в атмосферу.

На Фейсбук - сторінці міської ради з приводу можливого закриття звалища «Зеленбуду» під Борком зазначено наступне:

- По-перше, зауваження та вимоги від обласної служби екологічного нагляду щодо усунення порушень вперше мали місце в жовтні 2019 року. Тоді інспектори обмежились лише штрафними санкціями. Вже в цьому році екологи звернулись до суду, адже виявлені ними недоліки усунені НЕ БУЛИ;
- По-друге, утримувач полігону вже розпочав роботи з встановлення диз-бар’єру для очищення коліс сміттєвих машин. Чому це не робилось раніше, адже погодні умови цієї зими були сприятливими?
- По-третє, спеціальний ваговий комплекс доя полігону вже придбаний коштом міського бюджету;
- По-четверте, за Схему санітарного очищення депутати проголосували;
- оскільки власник ТОВ «Зеленбуд» Володимир Гриб входить до складу опозиції, а виконавчий директор ТОВ «Зеленбуд» Дмитро Хоруженко, є сином ще одного депутата з Волі народу - Тетяни Хоруженко, то для них, мабуть, не буде складно переконати своїх колег, щоб ті проголосували за виділення грошей на розроблення проекту для встановлення вагів, та розроблення Схеми санітарного очищення, адже саме депутати з Волі народу, БПП, Укропу, під час прийняття бюджету-2020 зняли гроші з УЖКГ;
- у разі, якщо буде припинено діяльність ТОВ Зеленбуд, це не призведе до сміттєвого апокаліпсиса в Глухові, яким вже не вперше лякає глухівчан пан Гриб, бо під час проведення нового тендеру на визначення утримувача полігону приблизно 1 місяць) УЖКГ має право укласти угоду з підприємством, яке тимчасово буде обслуговувати полігон.

Тож, зберігаємо спокій, миємо руки і боремось з панікерами, які умисно нагнітають хаос і занепокоєння серед населення нашого міста.

НА ЗАМІТКУ:

Представник Держекоінспекції Андрій БОЖОК, зі свого боку, уточнює, що позовні вимоги екологічної інспекції полягають не у припиненні діяльності ТОВ «Зеленбуд», а у забороні даному товариству експлуатувати удосконалений полігон ТПВ до моменту усунення порушень вимог природоохоронного законодавства, виявлених під час планової перевірки, і які не були усунені у встановлені інспекцією строки.

Вл.інф.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости