Новость из категории: Статті

Дитячі садочки. Бути чи не бути?

Нещодавно люди з владних коридорів виконкому Глухівської міської ради заявили про те, що дитячі садочки відкриються лише з 9 червня. Причину назвали, як на наш погляд, досить банальну – температура навколишнього середовища досить низька, тому в приміщенні ще холодно. Нагадаємо, що Уряд дозволив послабити карантин у деяких областях, але за умов дотримання санітарних вимог карантину. Спочатку у батьків почали «просити благодійну допомогу» на придбання одноразових паперових рушників, миючих засобів, антисептиків тощо. Та, коли глухівчани підняли хвилю обурення в соціальних мережах, в електронній системі публічних закупівель «Прозоро» почала з’являтись інформація про закупівлі в садочки всього необхідного за кошти міського бюджету.

Тож, не встигли батьки оговтатись від однієї проблеми, як виникла інша. Треба сказати, що в багатьох містах садочки почали працювати з 25 травня. В Глухові ж їх спочатку обіцяли відкрити 1 червня, а тепер вже 9-го. Тому, ми вирішили вийти на вулиці Глухова та спитати в самих батьків про те, що вони думають з цього приводу.

Наталія, 23 роки, реалізатор на речовому ринку:

- Якщо чесно, то відтермінування відкриття садочків мене не дуже хвилює. Маю ще молодих і здорових батьків, свекруха допомагає бавити. Щодо погоди… Знаєте, воно лише в приміщенні холодно, на вулиці, я вважаю, лагідна погода, і дощі доволі теплі. Тому, для мене це не проблема. Але діти мусять спілкуватись у колі однолітків, навчатись, розвиватись. Саме це дає дитині садочок, саме тому я чекаю, коли він відчиниться.

Дмитро, 32 роки, будівельник:

- Ми з дружиною обидва працюємо. Старший – школяр, за ним треба дивитись, а тут ще й молодшого не можемо прилаштувати. Родичі, батьки, звичайно, допомагають, але в них – свої проблеми, та й для того, щоб займатись із дітьми, треба мати здоров’я. Тому ми дуже обурені таким рішенням. Нехай би вони спершу в батьків спитали, а потім вирішували. Бо, виходить, що мене і без мене одружили. Як гроші тягти з батьків, то можна, а як порадитись із ними, то батьки вже непотрібні. Взагалі, треба повністю змінювати цю систему, облаштовувати в садочках індивідуальні теплові пункти, щоб і діти і батьки не були заручниками кожної осені та весни, коли вмикають-вимикають централізоване опалення.

Оксана, 26 років, держслужбовець:

- Якщо влада так вирішила, то значить, так краще. Діти лягають спати вдень, постіль мокра, холодна. Не треба ризикувати здоров’ям малечі. І взагалі, я вважаю, що це не тема для того, щоб піднімати гвалт.

Марія Іванівна, пенсіонерка, 65 років:

- Я думаю, що проблема тут не в погодніх умовах, а в небажанні займатись із дітьми. Я знаю, що моя сусідка, яка працює помічником вихователя в дитячому садку, під час карантину ходила на роботу. Я ще дивувалась, що вона там робить, якщо дітей немає. Якщо вже й зважити на те, що холодно в приміщенні, то чого ви тримаєте дітей у групі? Одягайте їх і виводьте на свіже повітря. Я ж постійно на вулиці з онуками. То, чому вихователі не можуть? Або ж, якщо йде дощ, то займіть дітей у групі рухливими забавками, зробіть якусь естафету, чи зарядку, щоб діти рухались і не мерзли. А сидіти виховательці в телефоні, коли малеча грається на підлозі в групі, то звичайно, що їм холодно, і мерзнуть вони тоді й хворіють.

Ольга, 33 роки, продавчиня в продуктовому магазині:

- Я дуже обурена. Виховую сина одна, чоловік помер. Мама після інсульту, працюю по 12 годин по змінам. Доводиться важко. Треба просити або сусідку, або куму, щоб доглянули дитину. Я не розумію, скільки ще можна знущатись і над дітьми і над батьками! Коли міжсезоння, і не вмикають опалення, ніхто ж садочки не закриває, вмикають обігрівачі, дітей вдягають тепліше. Я за час карантину вже заробила собі купу болячок на нервах, бо то не робота, коли кожні дві-три години тобі телефонують і запитують, що і як робити з дитиною в різних ситуаціях. Батькам видніше, треба віддавати дитину в садочок, чи ні. Чому за нас завжди приймає рішення якісь тьотя, чи дядя?

Наталія, 25 років, торговий представник:

- Вважаю, що правильно роблять. Діти часто хворіють, я бігаю по лікарняних, керівництво незадоволене, кому потрібні такі працівники. Умови в нашому садочку прекрасні. Дякую вихователям і всьому персоналу. Я маю можливість залишити дитину вдома, чоловік їздить на заробітки на вахту, тому зараз для мене це не проблема. Та і всі батьки, я думаю, мають, з ким залишити дітвору.

Володимир, 42 роки, підприємець:

- Ми виховуємо покоління тепличних дітей. Мої доньки вже виросли, але те, що роблять зараз з дітьми мами й бабусі, це знищення нашого генофонду. І винні в цьому самі батьки, бо трусяться над своїми чадами, як тітка над тістом. То дітям холодно, то їм жарко, то вони втомлюються, то вони вередують. І що в результаті? А в результаті школярі втрачають свідомість на шкільних лінійках, непритомніють на уроках фізкультури. Це ж нонсенс! В часи мого дитинства таких випадків не було, і ми виросли здоровими й міцними.

От такі полярні думки ми почули від мешканців Глухова. Але є й інша інформація про те, що справжня причина такого «піклування» про дітей це відсутність коштів на їх харчування. Тож, садочки умисно не хочуть відкривати, бо депутати зняли гроші з харчування. Куди вони їх спрямували, поки що невідомо. Слідкуємо за перебігом подій!

Вл. інф.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости