Новость из категории: Культура

Триває пленер з різьбярства «Київська Русь 2020»

На території Національного заповідника «Глухів» з 1 по 10 липня відбувається Пленер різьбярства «Київська Русь 2020». Головним організатором дійства був Національний заповідник «Глухів». Співорганізаторами виступив козацький клуб «Гарда» (громадська організація військово-патріотичний рух «Джура»). Майстри-різьбяри є членами Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Ідейним натхненником виступив Ігор Білевич. Щодня відвідувачі мають змогу, з дотриманням карантинних вимог, спостерігати як відбувається народження нового різьбярського шедевру.

Процес клопіткий, але задум пересилить і невимовну спеку, і утому. Роботи майстрів відвідувачі Національного заповідника «Глухів» зможуть побачити після 10 липня на території закладу. Вони по закінченню Пленеру будуть надійно встановлюватися і стануть скульптурною прикрасою паркової зони заповідника. Серед майстрів-різьбярів особливою роботою відзначився Дмитро Пазенко з Києва, який є учнем Ігоря Білевича. Спілкуючись з Дмитром, він розповів, що його робота «Чарівний птах» - це ескіз, що народився за декілька хвилин до відправки автобуса Київ-Глухів. Передували Пленеру довгі тижні роздумів над тим, яку роботи виконати: час ішов, а оригінальних думок бракло. Але в останні хвилини народилися така ідея – створити скульптуру диво-птаха. І можна сміливо сказати, що інтуїція Дмитра не підвела.

Його диво-птах став уособленням не тільки народного фолькльору часів Київської Русі, але і не має аналогів серед учасників заходу. Робота у Дмитра творча і відповідальна: кожен шар, кожен штрих – все має пропорцію та місце у авторському задумі. Молодий киянин розповів, що різьбою займається ще з дитинства, але техніку скульптури опанував з 2011 року. Досвід роботи з деревиною молодому майстру дозволяє підсумувати, що найкращим матеріалом для роботи є дерева м’яких порід. Всі роботи різьбярів по завершенню Пленеру будуть тонуватися. Це дозволить зберегти від негативного впливу факторів навколишнього середовища наші скульптури.

Наприклад, тогоріч тонували конопляною олією. Локально це вже 3-й Пленер у Глухові. Карантин вніс свої корективи, але дотримуючись вимог карантину Пленер відбувається, а вже після 10 липня кожен з Вас зможе повноцінно оцінити роботу наших майстрів-різьбярів. Отож, ласкаво просимо! Це особливий захід, що надихає, закохує у народне мистецтво різьби; тут відроджуються народні традиції та популяризуються серед містян та гостей нашого древнього козацького Глухова.
 
Аліса Ковальова


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости