Новость из категории: Статті

Василь Кацалап: стабільно працююче підприємство – це основа для розвитку міста та добробуту глухівчан

Місяць тому державне підприємство «Глухівське лісове господарство» відсвяткувало День працівника лісу, який традиційно святкується в третю неділю вересня, з нагоди свята у ДП «Глухівський лісгосп» відзначили співробітників, а журналіст «Кур’єру» побув на зустрічі з керівництвом та трудовим колективом ДП «Глухівський лісгосп», щоб поспілкуватися про здобутки поточного року.

Перше запитання, яке було адресовано директору державного підприємства «Глухівське лісове господарство» Василю Кацалапу, що в його розумінні значить працівник лісу та які завдання вони покладають на себе.

Як зазначив керівник лісгоспу Василь Федорович, професія даної сфери найбільш значуща та відповідальна тому, що в функції їх діяльності входить: розведення та відновлення лісу, збирання насіння, догляд за ґрунтом і станом дерев, проведення меліоративних робіт тощо. Основне завдання державного підприємства «Глухівське лісове господарство» – це піклування про лісові багатства, збереження лісів від пожеж, незаконної вирубки та стихійних звалищ. Вони завжди на варті й роблять усе можливе, щоб зберегти та примножити лісові запаси.

Розповідаючи про своє дітище – ліс, директор державного підприємства «Глухівське лісове господарство» Василь Кацалап говорить з любов’ю: «Дбати про ліс —значить жити ним, допомагати йому вистояти в непростий час глобального потепління, яке лісовим насадженням дається нелегко.
Ми ж дбаємо про те, щоб і сіянців для відтворення лісів, які ми вирощуємо в своєму розсаднику, у нас було достатньо щороку. Так щороку ми заготовляємо вдосталь насіння 8-10 лісових порід, серед яких чільне місце займають дуб, сосна, ялина. Цього року маємо 1,3 млн. штук сіянців для майбутнього лісу. Також за останні 20 років держлісгосп за рахунок земель, виведених з сільгоспкористування як непридатні, збільшив площу лісів на тисячу гектарів, тепер площа лісів становить 22,6 тис. га».

Особливо ж хвилює сьогодні Василя Федоровича стан соснових насаджень, які потерпають через кліматичні зміни — спеку, посуху, зниження ґрунтових вод, засилля дерев шкідниками, омелою: «Хворі, всохлі дерева, — стверджує він, — потрібно негайно видаляти з лісу, оскільки вони загрожують здоровим насадженням. Адже дбати про ліс —значить жити ним, допомагати йому вистояти в непростий час глобального потепління, яке лісовим насадженням дається нелегко.Ми ж дбаємо про те, щоб і сіянців для відтворення лісів, які ми вирощуємо в своєму розсаднику, у нас було достатньо щороку».

З року в рік у лісгоспі відбувається постійне зростання виробництва та зарплатні працівникам, йде технічне оновлення. А ще - директор лісгоспу Василь Федорович Кацалап вбачає у цьому одне з найважливіших досягнень підприємства, тут спостерігається стабільний приріст деревини, в тому числі й у перерахунку на гектар. Керівник коментує це наступним чином:

- «Наше підприємство державне. І відповідно спеціалізована державна установа з лісовпорядкування нам дає рекомендації, який ліс і в яких об’ємах можна пускати на переробку. Нам рекомендують у рік заготовляти у межах 64 тис. м кубічних, у реальності ж ми заготовляємо за рік у межах 56 тис. м кубічних. Для порівняння: річний приріст деревини по нашому лісгоспу 80 тисяч метрів кубічних. Цього року ми посадили 69 га молодого лісу, що на декілька га більше, ніж зроблено суцільних рубок. Проведено догляд за лісовими насадження (молодими посадками) на площі 300 га. На сьогодні заготовили і направили на переробку 14 тис. м куб. деревини».

Завдяки розумному підходу керівництва, щодо розвитку підприємства та постійному удосконаленню виробничих процесів створюються робочі місця, до бюджету сплачуються податки. Як наголосив Василь Кацалап:

- «На сьогодні ми вже до бюджетів усіх рівнів сплатили податків у сумі 22 млн. гривень, а це 40% від виручених коштів. За рік ця сума становитиме майже 30 млн. гривень. До того ж з минулого року всі лісогосподарства отримали додаткове податкове навантаження – податок на землю. Для нашого підприємства ця сума в рік становить 500 тис. гривень. У цеху переробки встановлено необхідне сучасне обладнання, щомісяця тут переробляють у межах двох тисяч метрів кубічних деревини тому реалізується не лише ліс-кругляк, а деревозаготовки.

Отже, коли керівник дбає про підприємство та його колектив, тому в ДП «Глухівський лісгосп» відтік кадрів робітничих спеціальностей майже відсутній. Працівники впевнені у завтрашньому дні, а це стабільна зарплата, легальна робота, соцвиплати, пристойна пенсія - тому робітники дорожать своїм робочим місцем. Враховуючи всі структурні підрозділи на підприємстві трудиться близько 200 чоловік.

Підприємствам, установам та населенню, причому не лише Глухівщини, продано понад 9 тисяч кубічних метрів паливної деревини. Василь Кацалап запевнив:

«Ми повністю забезпечуємо потребу у твердому паливі. Маємо й великий залишок дров, що надає впевненості і тому, що в цьому та наступного року забезпечимо обігрів житла і робочих приміщень. За потреби ми готові забезпечити ними всі котельні Глухова і району, а також населення. Але, на жаль, міські котельні чомусь знову повертаються на блакитне паливо, хоча у районі інша тенденція. Я завжди задаюсь питанням: чому в тій же високорозвиненій Німеччині вигідно топитися дровами, а у нас ні? Думаю, що колись все ж тенденція зміниться», - говорить Василь Кацалап.

Під час нашої розмови не могли не поцікавитися станом ще однієї важливої – фауністичної – складової лісового біоценозу. В. Кацалап повідомив, що ситуація з тваринним світом в угіддях лісгоспу доволі суперечлива: деяких тварин більшає, деяких – навпаки. Зросло, наприклад, поголів’я лося – майже до двох десятків особин. Це – оптимальна чисельність для наших лісів, якщо побільшає – буде небезпечно для молодих насаджень. І доведеться їх огороджувати сіткою або парканами. Більше стало також кіз, а ось диких свиней, навпаки, суттєво поменшало - далася взнаки епідемія африканської чуми свиней.

Державне підприємство «Глухівське лісове господарство» прийняло

участь у Всеукраїнській акції «1 000 000» дерев за 24 години», яка

відбулася 17 жовтня в рамках екологічного проекту «Озеленення України» . Підприємством в рамках акції висаджено 9 тис. садженців хвойних порід на площі 2 га . Прийняли участь 34 людини, в тому числі ,

представники виконавчої влади : голова Глухівської РДА Сергій Мінаков , заступник голови Глухівської РДА Володимир Картавий та

інші працівники.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости