Новость из категории: Спорт

Всесвітній день футболу. Спортивні досягнення Шалигинської ОТГ

«Футбол - це велика гра, яка навчає партнерів по команді бути разом, ділити радість перемог та гіркоту поразок. Поза будь-якими сумнівами я певен, що футбол навчає жити».
Мішель Платіні президент УЄФА (2007-2015)
10.12. - ця дата для незліченної кількості спортсменів та вболівальників стала приводом дати волю емоціям та гучно відсвяткувати, оскільки за рішенням ООН завершальний день першої декади грудня прийнято вважати Всесвітнім днем футболу. Наразі йдуть запеклі дискусії, яка країна була прабатьківщиною футболу.

 

Соснівська ФК "Дружба" 

Першу згадку про «гру в м’яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери. У «битву за м’яч» також грали й у Давній Греції та Римі близько двох з половиною тисяч років тому. Проте в цих культурах футбол скоріше був інструментом підтримки фізичної підготовки воїнів, ніж грою - оскільки під час змагань застосовувалися різноманітні прийоми бойових мистецтв. Витоки того футболу, яким ми його знаємо сьогодні, сягають Англії XIX-го століття: було створено 4 команди, які змагалися між собою на спеціальних майданчиках. Перші ігри були доволі хаотичними, на майданчику вирували шалені пристрасті, котрі традиційно закінчувалися бійками - це і послугувало створенню у 1863-му році «Звіту футбольних правил» (дані правила лягли в основу сучасної гри).

 Шалигинська ФК "Чайка"

Тому в 1871-му році, вже за новим регламентом, відбувся перший турнір Англії, а через рік пройшов матч між збірними Англії та Шотландії. В Україну футбол прийшов у 1880-1890-х роках через службовців англійських підприємств в Одесі. А першим футбольним матчем в Україні на сьогодні вважається матч у Львові 1894 року між командами Львова і Кракова, де львівський «Сокіл» переміг команду з Кракова з рахунком 1:0. Крокуючи спортивною історією, у складі Радянського Союзу український футбол зі змагання трансформувався у привід для національної гордості та самоствердності. Це – 13 чемпіонств СРСР київського «Динамо», починаючи з 1961 року, і донецький «Шахтар» з Кубком СРСР у тому ж таки 1961-му. Це – незабутній 1975 рік, коли київське «Динамо» першим з радянських клубів завоювало європейський трофей – Кубок володарів кубків, а трохи згодом Суперкубок УЄФА. Це - три Золоті м’ячі, які вручають найкращим гравцям світу, у руках українських футболістів: Олега Блохіна (1975), Ігоря Бєланова (1986) та Андрія Шевченка (2004). Це – успіхи нашої Національної збірної: вихід до ¼ фіналу світової першості у 2006 році та дострокове завоювання путівки на Євро-2020. Це - здобуття «Шахтарем» у 2009-го останнього Кубку УЄФА.

Сварківська ФК "Клевень"

Це – успішне проведення європейської футбольної першості Євро-2012, коли вся країна жила у ритмі футболу. Тому сьогодні можна з упевненістю сказати, що для українців - це набагато більше, ніж просто спортивне змагання. Поняття «футбол» існує і за межами розкішних клубів з щорічними валютними обертами в мільйони і навіть мільярди доларів США. Природна краса цього прадавнього змагання не потребує додаткових декорацій - для неї достатньо м’яча, поля, гравців та духу командної гри. Саме цей принцип став запорукою такої широкої популярності даного виду спорту на всій території Україні. Шалигинська територіальна громада на чолі з Матвієнко Ю.В. займає активну позицію у розвитку фізичного виховання - в тому числі і футболу, як командної гри. Відділ освіти, молоді на спорту під керівництвом Абрютіна Р.В. сприяє його популяризації у всіх населених пунктах ОТГ. Так, на її теренах сформовано 3 футбольні команди (Соснівська «Дружба», Шалигинська «Чайка» та Сварківська «Клевень»), котрі досягли значних успіхів та здобули перемогу в багатьох змаганнях районного значення, і продовжують рухатися далі - до змагань обласної величини. За кошти Шалигинської селищної ради було придбано форму для всіх футбольних команд громади, спортивне устаткування та м’ячі, а також - здійснюється довіз спортсменів та вболівальників на заплановані змагання. Це дуже цінний вклад у розвиток футбольного життя Шалигинської ОТГ.
 
ФК «Клевень» дивує своїх вболівальників автентичним складом, оскільки формується виключно з жителів с. Сваркове - це показник високої футбольної пристрасті серед населення. Цього року основна команда знаходиться в середині турнірної таблиці, а от ветерани ФК «Клевень» здобули срібло серед п’яти команд-суперників, що є дійсно великою перемогою та дає виклик перевершити свої досягнення у наступному році. Шалигинська команда «Чайка» у 2019-му році стала володарем Осіннього кубка Глухівського району з футболу. А цьогоріч - у першій зустрічі (за результатами пенальті) поступилася команді «Дружба» с. Соснівка. Що стосовно Чемпіонату району з футболу, то приводом для спортивної гордості є перевершення свого тогорічного результату, оскільки в турнірній таблиці було зроблено крок вперед - з 9-ої на 8-му позицію в рейтингу. Команда тільки починає своє відновлення, і йде інакшим шляхом - не залучає до своїх лав готових професіональних гравців, а створює їх сама. Основний склад команди - це молодь смт. Шалигине, яка без жодного страху занурюється в глибини футболу, своїм завзяттям нагадуючи французького дослідника океану Жак-Іва Кусто. Перемога для ФК «Чайка» - це не лише кубок, перемога - це процес кропіткої праці над собою, аби стати кращим за себе «вчорашнього». Два останні роки для Соснівської команди «Дружба» ознаменувалися рядом визначних перемог.
 
У 2019-му році ФК "Дружба” виграла Весняний кубок Глухівського району з футболу. Також, у тому ж таки 2019-му році команда стала володарем кубку у відкритому чемпіонаті Глухівського району з футболу серед 10 команд-суперників. Проте вона не зупинилася на досягнутому, і у наступному 2020-му році підтвердила свій попередній титул. 2020-й рік, попри зміну звичного ходу речей і у футбольному житті країни (з поширенням COVID-19), став визначним для історії футболу Шалигинської ОТГ. Бувши 3 останні роки фіналістами Осіннього кубка Глухівського району з футболу, на четвертий - Соснівська футбольна команда нарешті виборола право бути його володарем. А чого вартий досвід гри на обласному рівні у цьому році - на чемпіонаті Сумської області з футболу серед команд 1-ї ліги, де брали участь 6 міських команд (Білопільська, Шосткинська, Конотопська, Глухівська, С-Будська, Ямпільська) та лише 2 сільські команди (Соснівська та Очкинська).
 
За підсумками змагань Соснівська «Дружба» стала 5-тою у рейтингу команд 1-ї ліги Сумської області. І це тільки початок! Говорять, що справжній вболівальник той, хто планує своє життя, виходячи з футбольного календаря. Шлях перемог команди «Дружба» не був би таким яскравим без участі відчайдушного футбольного вболівальника Сергія Анатолійовича Дмитренка (приватного підприємця в с. Соснівка), котрий не аби як посприяв професійному росту команди, зміг зібрати в одну футбольну одиницю найкращих гравців та взяв на себе левову частку турбот по утриманню команди. Наразі футбол - це гра, котра налічує найбільшу сім’ю вболівальників у світі. Вони володіють неймовірною силою створювати та тримати напруження пристрастей протягом всього матчу. Без них гра втратила б барви, а улюблена команда - підтримку. Тож, до початку весняних змагань у гравців та вболівальників Шалигинської громади є можливість відновити свої сили після виснажливих футбольних поєдинків та разом йти до нових перемог. Адже футбол - це вже значно більше, ніж просто спортивне змагання.
 
Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності, Аліна Біх


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости