Новость из категории: Він та Вона

Психолог. Коли потрібен та як знайти

На просторах мережі нерідко можна зустріти пораду звернутися за допомогою до психолога.

Психолог. Коли потрібен та як знайти

У той самий час, багато хто до цих пір вважае, що це є крайність, до якої варто вдаватися лише у випадках, коли все навколо розвалюється і людина вже мало не божеволіє.

Насправді, якщо людина вже довела себе до стану втрати сну, апетиту й сіпання ока, сам лише психолог, можливо, вже не зможе полегшити стан, тим більше не в терміновому порядку, і ймовірно доведеться застосовувати й медикаментозне лікування (яке прописує лише лікар) .

Тому, як і всюди в житті, проблеми краще не ігнорувати і не запускати.

Приводом для звернення до психолога є:

  • проблеми зі спілкуванням (замкнутість, сором'язливість, хронічні сварки, труднощі в пошуку супутника життя);
  • затяжні емоційні реакції, різка та часта зміна настрою;
  • страхи і фобії, які впливають на якість життя (не дозволяють літати на літаку, користуватися ліфтом, спускатися в метро і т.д.);
  • психосоматичні захворювання - фізичні хвороби, викликані психологічними причинами (можуть проявлятися астмою, панкреатитом, псоріаз, виразкою і іншими недугами, коли лікарі не спостерігають фізіологічних причин);
  • життєві кризи, коли людина переживає безпорадність, бо по-старому жити вже не може, а по-новому ще не знає як.

Це далеко не всі проблеми, з якими може допомогти впоратися психолог. Звернення до фахівця допоможе вирішити проблему хронічної втоми, професійного вигорання, подолати психологічні травми, врегулювати сімейні конфлікти і в цілому поліпшити якість життя.

Як знайти хорошого фахівця онлайн?

Хороший фахівець завжди відомий в професійних колах (зверніть увагу - не серед клієнтів), він друкується в журналах, читає лекції і семінари, присутній на популярних психологічних сайтах, де можна ознайомитися з його кваліфікацією, досвідом роботи та документами, що підтверджують освіту. Деякі фахівці іноді консультують онлайн безкоштовно, аби продемонструвати свої знання і стиль роботи, а також в якості жесту доброї волі. Багато хо сьогодні також ведуть свій канал на YouTube.

Як зрозуміти, що перед вами професіонал?

Хороший психолог не стане давати готових відповідей, адже їх не існує, поки Ви самі не знайдете їх, не буде ділитися з вами «життєвими порадами». Його головне завдання - зробити так, щоб ви самі побачили шляхи вирішення ваших труднощів.

Професіонал не засуджує ані клієнта, ані його близьких, про яких він розповідає. В іншому випадку він перестає бути об'єктивним при оцінці ситуації і підмішує в неї свої емоційні компоненти.

У хірургів є правило - не оперувати своїх друзів і рідних. Причини прості й очевидні - природне хвилювання затуманює розум і збільшує шанси на помилку. Тим же правилом керуються і психологи, як тільки фахівець починає бачити в своєму клієнтові друга, психологічна робота припиняється.

Хороший психолог регулярно відвідує психолога сам. Це дозволяє йому позбутися від психоемоційних слідів, що залишилися від клієнтів та власних комплексів. Як казав Фрейд - «... людина може аналізувати себе лише до меж власного комплексу». Тому вірити фахівцям, які запевняють, що можуть впоратися зі своїми проблемами самостійно - не варто.

Як зрозуміти, що психолог вам підходить?

Важливо знайти свого фахівця, з яким буде комфортно і легко. Вас не повинно нічого дратувати в його зовнішності або манері спілкування, в іншому випадку ви будете відволікатися і не зможете зосередитися на розмові. Не варто забувати, що робота з психологом - це подолання, прийняття рішень, саморозкриття.

Деяким клієнтам підходить формат невимушеної бесіди, іншим подобається багато теорії, третім - провокативний підхід. Зрозуміти, який метод буде найбільш комфортний можна тільки після спілкування з фахівцем.

Виходячи з кабінету психолога, ви повинні відчувати полегшення (від того що знайшли корінь проблеми або побачили рішення), навчитися розуміти свої почуття і говорити про них.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости