Новость из категории: Статті

Глухівчанин, який зазнав домашнє насилля, чи має право на звернення за захистом?

Глухівчанин Дмитро на власному досвіді впевнився, що стати жертвою домашнього насильства може навіть молодий здоровий чоловік, з гарною освітою та професією, поважною роботою, амбіціями та планами на майбутнє. Герой статті, не в змозі чинити опір коханій дівчині, через це, як він розповідає у статті відчув на собі різні види насильства – психологічне, економічне, фізичне, та втратив абсолютно все, перетворившись у звичайнісінького безхатченка.

Шлях тотального контролю і знищення його як особистості почався влітку минулого року, коли одружений Діма зустрів 21 – річну Тетяну. Ось що він нам розповів: «Я відразу ж втратив розум. Навіть і не розумів, що зі мною відбувається – жив наче в тумані якомусь, під гіпнозом, на автоматі, мов би все це і не зі мною трапилось, а я лише з боку спостерігаю за чиїмось життям».

 

Наш герой – слабохарактерний не зовсім впевнений у собі чоловік, за якого все життя все вирішувала дружина, тепер опинився в руках молодої коханки, яка мертвою хваткою вилилась в чоловіка, що на 17 років старший від неї, і будь – якою ціною вирішила його витягнути з сім’ї, визволити з колишнього життя та одружити на собі.

Як познайомились та розвивались ваші стосунки з вашою подругою?

  • Так склалося життя, що мені по роботі потрібно було змінити місце проживання і я з Глухова переїхав до іншого міста. Сім’я залишились в Глухові. Я тоді домовився з дружиною, що облаштуюсь на новому місці, а потім її з дітьми заберу до себе. Але не так сталося, як гадалося. Після переїзду через спільних знайомих я познайомився з молодою та гарною дівчиною, я тоді й гадки не мав, що це знайомство докорінно змінить все моє життя. Коли разом ми зустрічалися у друзів, Тетяна, так її звали, привертала до себе увагу, просила у мене поради до якоїсь дріб’язкової ситуації. Було дуже приємно, що на мене звернула увагу така красуня. Далі події розвивалися зі швидкістю вітру, як у кіно. Нічого не міг з собою вдіяти, але тільки про неї і думав. Ми почали зустрічатися та все робити разом. Розважались на дискотеках та в ресторанах, вихідні проводили разом. На той момент я для себе вирішив, що матеріально буду допомагати своїм дітям, але жити буду з Тетяною. Все, наче було добре, на деякі моменти я не звертав уваги. Наприклад, коли я розмовляв по телефону з дружиною та дітьми, це дуже дратувало Тетяну, її поведінка мінялась, доходило навіть до скандалу. Я добре розумів, що вона творить дурниці, але і перечити їй не смів, вважав, що все минеться з часом. Згодом поведінка молодої Тетяни стосовно мене поступово стала змінюватися. Вона, лідер по натурі, швидко заволоділа моєю свідомістю. Молода особа постійно командувала мною, гримала на мене, лаяла, змушувала їсти страви, які категорично заборонив лікар (наприклад, часник, гострі спеції, смажену картоплю, сало та ковбасу, від чого в мене загострювалася виразка шлунку). Також Тетянка встановила мені, жорсткі правила поведінки, які я не наважувався порушувати.

Що було далі та яка причина, що призвела до кардинальної зміни поведінки вашої другої половинки?

  • Перш за все дівчина звільнилася з роботи, заявивши, що більш вона жодного дня не буде працювати, адже це тепер мій обов’язок як чоловіка і людини сильної статі – її забезпечувати. Забороною номер один була моя сім’я і діти. Таня написала Ірі (колишній дружині), повідомлення від мого імені з текстом: «Ми тепер чужі люди, не шукайте мене, спілкування тільки через мого адвоката». Дівчина сама знайшла цього адвоката, склала позов до суду про розірвання шлюбу, а також видалила з мого телефону номери законної ще дружини, дітей та усіх родичів. Таким чином покінчила з моїм колишнім життям. Заборонила спілкуватися з найближчими родичами та поздоровляти їх зі святами. Чинила тиск, а мої спроби висловити свою думку закінчувалися тим, що кохана вчиняла істерику, била мене чим прийдеться і погрожувала вбити усіх моїх знайомих, з якими я спілкуюся телефоном без її дозволу. Вона легко викреслила з мого життя ту значну його частину, в якій залишилася моя родина, трійко дітей - донька та двоє синів, а також всі численні родичі, куми, друзі та знайомі. Тетяна сказала, що тепер у мене починається життя з чистого аркушу. Це ж саме, про чистий лист, вона написала у повідомленні та розіслала всім, хто був у моїй телефонній книжці в мобільному. Хто і що мені на це відповів, я не знаю, адже кохана всі відповіді видалила, забравши в мене апарат. Віддала лише через добу, коли мені треба було йти на роботу. Отримав я чистенький телефон, з порожньою телефонною книгою, з одним – єдиним контактом – «Кохана манюня – Тетяночка».

Чи можете ви сказати, що по відношенню до вас Тетяна вчиняла домашнє насильство?

  • Вважаю, що я став жертвою різних видів насильства: психологічного, економічного, фізичного і навіть сексуального. Перш за все, вона заборонила мені відправляти гроші родині. Сама ж кохана у той час почала тягнути з мене гроші: вимагала дорогий одяг, взуття та смачну їжу. Я був шокований, адже одні лише лосини та курточка коштували стільки, як машина дров на зиму! Перечити Тані я не міг, тому покірливо вставляв картку до терміналу в брендовому магазині. Моя молода подруга кричала, що вона не жебрачка якась, щоб економити, і водила мене по бутіках та ресторанах - за мій же рахунок.

Коли забаганки Тетянки були вищими ніж моя зарплатня, дівчина змусила мене влізти в банківські кредити. Спочатку - аби купити ноутбук та новенький айфон, а трохи згодом життя з кредитки стало нормою. Вона лише просила «купи – купи», а я мовчки купував. Взагалі, її не турбувало, де я буду брати гроші, вона лише їх вимагала. А я, закоханий до нестями, втратив голову і виконував усі її забаганки, беручі нові та нові кредити, адже вередливе дівча шантажувало мене, погрожуючи кинути.

  • Боргова яма зростала з кожним днем, а ви навіть не чинили опір?
  • Далі все відбувалося по жахливому сценарію. Ірина подала на аліменти та до мене на роботу прийшли документи з виконавчої служби. І Тетяна змусила мене звільнитися з держслужби, аби їх не сплачувати! І це при тому, що мені залишилось кілька років до пільгової пенсії, я дорожив цією роботою та пишався нею. Але не знайшов у собі сили чинити опір наполегливій Тані. Працевлаштуватися на нове місце подруга не дозволила, сказала, що банків в країні багато, можна жити з кредитки, і не гасити боргів – все одно ніхто їх не змусить сплачувати, адже для цього його їм ще потрібно нас знайти, а ми будемо змінювати номери телефонів та адреси проживання. Мовляв, банки не обідніють… Я під гнітом молодої напористої коханої зголосився на ці дикі умови заради неї: Тетянка вже чекала від мене дитину і стала ще цинічнішою та жорстокішою щодо мене, моїх дітей. Навіть коли середній 12-річний син відповів, що він зараз хворіє на ковід і йому дуже погано, то вона писала із мого телефону синові: «Сам винен, що захворів – треба було маску правильно одягати!». Я спробував вихватити апарат з рук коханої та підтримати сина, але вона так влупила мене тим телефоном о голові, що залишила шрам. Я скорився і більше не намагався заперечити молодій обраниці. Невдовзі Таня потягла мене до РАГСУ і ми зареєстрували шлюб. Тепер вона вже на правах законної дружини намагалася відсудити півбудинку в Іри – мою частку. На моє спільне майно з колишньою дружиною вже наклали арешт банки, і виставили житло на аукціон, виставивши малих дітей на вулицю. Ірині вдалося вирішити питання в правовому полі через суди.
  • Чим закінчилась для вас ця історія, як плануєте жити далі?
    Не пройшло і року, як я опинився в справжнісінькому проваллі, за бортом життя, на дні, з якого зовсім не бачу виходу: залишився без житла, бо нічим сплачувати за його оренду, без роботи, без дітей, зате – з величезними боргами (понад 100 тисяч гривень) перед банками (мене оголосили в розшук декілька фінансових установ), перед виконавчими службами за несплату аліментів. Я значуся як особа, місце знаходження якої невідомо. Стосовно мене відкрито кілька кримінальних проваджень, арештовані всі мої банківські картки. Виконавчі служби попередили про те, що наступний крок для мене – це ув’язнення. Але Тетяна не бачить в цьому ніяких проблем. Змушує брати нові кредити. Я в розпачі, і інколи умудряюся вирватись з – під цілодобового контролю дружини (типу побіг в туалет на город), з телефону сусіда подзвонить комусь із рідних та поскаржиться, як мені погано, як я шкодую за тим, що все у своєму житті втратив, і не знаю, як далі жити, де жити, і за що жити…

Коментар практикуючого психолога, гештальт-терапевта Світлани Остапцової:

«Отже, всі ми знаємо, що стосунки в парі не завжди бувають "здоровими" та "екологічними". Але, обираючи людину, ми маємо звертати увагу на те, чи схожими є наші цінності. Завжди є "дзвіночки" ще на початку стосунків, які вказують на те, чи може людина поряд стати насправді близькою. Важливо пам'ятати, що обираючи стосунки з кимось, людина не має відмовлятися від себе самої, і того, що є цінним для неї».

Цей матеріал підготовлений у рамках проєкту "Everyone has to be protected", що впроваджується ГО "Ти потрібен Україні” за фінансової підтримки Посольства США в Україні. Купити ноутбук Його зміст є виключною відповідальністю ГО "Ти потрібен Україні” та ГО "Центр розвитку регіональних Мас-медіа", і не обов'язково відображає позицію Посольства США в Україні.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости