Новость из категории: Статті

Як правильно намалювати креслення

Креслення мають широке практичне використання у багатьох сферах. Це графічний конструкторський документ, що містить інформацію щодо певного інженерного об’єкту. Їм може бути певна деталь, виріб, або навіть будівля чи споруда тощо. У технічних навчальних закладах чи спеціальностях креслення можуть бути обов’язковим складником практичної частини курсової або дипломної роботи. До речі, за потребою зараз можна замовити креслення, адже це збереже час. Історія креслення почалась багато століть тому, перші відомі історичній науці креслення були зроблені на камінні, папірусі, глиняних дощечках тощо.

Поняття, які використовуються в кресленні

Для того, щоб креслення було однаково зрозумілим для усіх, його обов’язково виконують відповідно державних стандартів. Дотримання цих умов є обов’язковим для виконавця, адже креслення повинні зрозуміти проектувальники, конструктори, дизайнери, робітники на виробництві тощо. Таким чином, для креслення використовують лінії (суцільні, штрихові та штрих пунктирні), які мають свої різновиди (наприклад, суцільна хвиляста, або штрих-пунктирна потовщена тощо).

Важливим є також формат креслення. Це розмір аркушу креслярського паперу, що визначається розмірами його сторін. Використовують формати А0, А1, А2, А3, А4, розміри яких регламентуються стандартами. А0 – це найбільший розмір (841*1189 мм), А4, відповідно, найменший (210*297 мм).

Рамка – це обов’язковий елемент креслення, що на конкретному обраному форматі обмежує місце для зображень та умовних позначок.

Стандартом також регулюється нанесення розмірів отворів, товщини, квадратів та округлень, масштаби, креслярські шрифти тощо.

Креслення обов’язково повинне бути чітким та правильним. На практиці навіть невелика помилка може привести до великих проблем.

Робити креслення можна власноруч на папері або за допомогою спеціального програмного забезпечення.

Виконання креслення на папері

Такий тип роботи потребує концентрування уваги до деталей і точності. Для виконання ручного креслення використовують спеціальні креслярські інструменти: кутник, різні різновиди циркулів (простий, круговий тощо), штрихувальна лінійка, лекала, рейсфедер тощо. Для виконання креслення необхідно:

  • Визначити безпосередньо об’єкт креслення;
  • Обрати формат паперу відповідно стандартів;
  • Визначити необхідну кількість проекцій;
  • Саме виконання побудування об’єкту;
  • Виконання перерізів та розривів для окремих частин елементів;
  • Зазначення розмірів та виконання надписів на кресленні.

Зараз креслення на папері використовують все менше, більш популярним є виконання за допомогою спеціальних комп’ютерних програм. Такі креслення потім можуть роздруковувати.

Програми для креслення

Можна замовити креслення або виконати його самостійно. Найбільш популярними програмами для креслення на даний час є:

  • AutoCAD;
  • Компас-3D;
  • NanoCAD;
  • SolidWorks.

Кожна з цих програм має свої переваги та недоліки відносно інших.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости