Новость из категории: Спорт

Пам'ятаємо, вшановуємо

Після свята Різдва Пресв'ятої Богородиці (друга Пречиста) минуло 40-років, як пішов з життя великий воїн планетарного масштабу Микола Іванович Жужома, відзначений воїнських нагород 3-х держав: Героя Радянського Союзу, Срібної зірки США, Народного Героя Югославії. Шахісти Глухівського клубу "Ветеран" при міському терцентрі, знаючи біографію М.І. Жужоми, котрий багато років після війни жив і працював у Глухові, а декотрі особисто були знайомі з ним, вирішили провести шаховий турнір пам'яті М. І. Жужоми.

До проведення турніру працівники Глухівської бібліотеки, де відбувався захід підготували тематичну виставку літератури, де висвітлені героїчні сторінки героя, а також продемонстровано документальний фільм про нього. З яскравими спогадами про героя виступили поет і прозаїк Анатолій Бойко та ветеран Микола Жмурко, які відповіли на запитання слухачів. А за тим була гра.  Турнір проходив у гострій і напруженій боротьбі, де гравці одержували і поразки і задоволення від перемог. Насамкінець, у підсумку переможцем став найстарший ветеран, він же керівник шахового клубу "Ветеран" Андрій Стегно. У його активі 4 очки із 5. Друге місце обійняв Юрій Шемшученко-3,5 очки.
 
У боротьбі за 3-е місце троє учасників мали однакову кількість очок по 3: Це - Віктор Бірюков, Олександр Саволайнен та Павло Ющенко. За додатковим показником 3-е місце дісталось Віктору Бірюкову. Переможець і призери нагороджені грамотами Глухівської міської федерації шахів. Ветерани шахів щиро вдячні директору бібліотеки Т. М. Приваловій та завідувачу відділу обслуговування Глухівської публічної бібліотеки Н. В. Шубніковій за організацію цікавого заходу. До речі, коли військовий аташе від Президента США вручав орден Срібної зірки Миколі Івановичу Жужомі, він сказав знаменні слова: "американці завжди будуть пам'ятати про Вас!" А головне, щоб про його подвиг пам'ятали в України.
 
Микола Гурець


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости