Новость из категории: Новини

На Сумщині вилучають фісташки з канцерогенними речовинами

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що до Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи (RASFF) від 23 грудня 2021 року № 2021.7114 стосовно афлатоксинів (В1=15,7; загальна кількість = 19,9 мкг/кг – ppb) в смажених фісташках у шкарлупі, що експортувалися з Туреччини (виробник: Alagozler Gida Paz. San. Ve Tic Ith Ihr Turz. Ltd. Sti; експортер: Malatya Pazari Kuruyemiscilik Sanayi ve Ticaret A.S.) через Болгарію до України (отримувач: ТОВ «ОКЕАН КОМПАНІ ТРЕЙД», вул. Миру 3, м. Київ, 03134).

Усі горіхи сприйнятливі до зараження афлатоксинами, шкідливими речовинами, які виробляються деякими природними грибами, такими як Aspergillus flavus та Aspergillus parasiticus. Афлатоксини є токсичними і канцерогенними речовинами. Це смертельно небезпечні мікотоксини, стійкі до теплової обробки і не чутливі до органічних розчинників, тому вони і потрапляють у готову продукцію. Вживання горіхів, що містять високий рівень афлатоксинів може призвести до гострого отруєння афлатоксинами, що може спричинити біль у животі, блювоту, надлишок рідини в легенях, жирову дистрофію та некроз печінки. Афлатоксини викликають гострий цироз печінки, підвищений ризик раку печінки, довготривалий вплив викликає послаблення і пригнічення імунної системи, уповільнення росту дітей. При попаданні афлатоксинів в високих дозах в організм смерть настає протягом декількох діб через незворотні ураження печінки.
 
При купівлі горіхів необхідно звертати увагу на термін придатності, на те, в яких санітарних умовах зберігаються, ким реалізуються. Основні критерії свіжості – золотистий або коричневий колір та приємний аромат. Якщо споживач виявив ознаки плісняви такі фісташки вживати не потрібно. Відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи. У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу просять негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за телефоном (0542) 77 90 43.


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости