Новость из категории: Статті

Десять мільйонів або як народжуються фейкові «новини»

Фейки досить давно «прописалися» у глухівських соціальних мережах. Не можна сказати, щоб їм не протидіяли. Для розвінчування фейкової брехні створювалися навіть спеціальні групи.

Поки фейки зосереджувалися на з’ясуванні суто політичних стосунків, їм протидіяли на вербальному рівні, в тих же соціальних мережах. Коли ж маніпулятори громадської думки почали зміщувати центр своєї уваги на більш «приземлені» питання: благоустрій, соцзахист, тарифи, прийшло усвідомлення, що цього вже недосить – необхідно залучати правоохоронців.

 

Першим це зробив керівник глухівського водоканалу Володимир ТАРАСЮК. Минулої п’ятниці, 14 січня, він подав заяву до поліції (№221/ 09) на автора брехливої публікації, що днем раніше з’явилася на сторінках однієї з загальнодоступних груп у фейсбуці , такого собі « Юрія Данилюка». Той звинувачував керівництво підприємства за те, що воно шахрайським чином збільшує тариф на воду з 46 до 50 грн. за кубічний метр, маючи отримати 10 мільйонів компенсації з держбюджету. Інформація викликала, щонайменше, негативний соціальний резонанс. Зважаючи на це, В. Тарасюк і вирішив притягнути брехуна до відповідальності. У заяві він відзначив, що користувач аканту «Данилюка», замість реального аналізу ситуації з коригуванням тарифів, використав соцмережі для поширення завідомо неправдивих відомостей, що порочать честь і гідність посадових осіб та підривають репутацію підприємства.

У розмові з Володимиром Тарасюком той повідомив наступне:

Так, зараз підприємству нелегко: галопують ціни на енергію, пальне, матеріали, зростає мінімалка. За таких умов зобов’язані переглядати тарифи: і тому щоб не «лягло» підприємство, яке , до всього, ще й потребує докорінної модернізації, коштів на оновлення обладнання, водогінних мереж, і тому що перегляду тарифів вимагає законодавство. Раніше багато де по Україні місцева влада, керуючись суто популістичними міркуваннями, вимагала від комунальників будь-що тримати ціну на воду та каналізацію, нічого не даючи взамін. У результаті водогінно-каналізаційна мережа прийшла в занепад, зношена де на 70, а де й на 90 відсотків. У нашому Глухові, якщо найближчим часом не обновити обладнання – водогін просто зупиниться, воду будемо отримувати виключно з приватних свердловин.
Тож було прийнято урядову постанову, яка зобов’язує комунальні підприємства коригувати ціни на послуги в залежності, підвищуються чи понижуються витрати на електроенергію, пальне, матеріали, тощо. Якщо воно це не робить – несе відповідальність. Бувало, в тому числі й у Глухові, що ціна на воду знижувалась, але зараз зі зрозумілих причин на це розраховувати не доводиться, можливе лише збільшення тарифу. Він у нас, до речі, не найбільший по Сумщині.
Менше за воду платять лише там, де є великі виробництва: у Сумах, Шостці, Конотопі, Ромнах. В інших – розцінки за воду більші: Путивль – близько 70 гривень, Середино-Буда – 90…У Кролевці в водогоні взагалі технічна вода, якої споживати – зась, питну бутильовану, купляють окремо. У нас навіть підвищений тариф – 50 гривень.
Звідколи очолив колектив, намагаюсь кожну гривню використати раціонально, з користю для підприємства і, бо-ж воно комунальне – міста. Дещо вдається: минулий рік, наприклад, водоканал закрив навіть з невеликим прибутком, 47 тисяч гривень. Такого вже не було багато років. А приймав я підприємство з боргом в 1,3 мільйони гривень.

 

Директор КП «Глухівський теплорайон» Микола КОЛОША на запитання кореспондента щодо десяти мільйонів від держави спочатку зауважив, що про таку суму його підприємству поки не йшлося, а потім згадав компенсацію, яку – так, держава передбачає виплачувати українським тепловикам, бо наказала їм повернутися до тарифів 2018 року, а різницю, що виникає через різке подорожчання газу обіцяє покривати зі свого - тобто державного – бюджету.

Втім, яким чином сплачуватиметься компенсація, кому (а може гроші передаватимуть газовикам – ред.), і коли – достеменно невідомо. Детальніше про це можна дізнатися хіба в лютому, коли почнуться розрахунки за послуги, надані поточного, 2022 року.

Отже, хтось усвідомлено роздмухує пристрасті навколо комуналки, користуючись роздраєм на енергетичному ринку. Держава та місцева влада намагаються зробити все від них залежне, аби якось допомогти людям, але якісь зловмисники, навпаки, зацікавлені в збуренні суспільства. Хто вони? Очікуємо відповіді від наших правоохоронців.

Степан Андрієнко



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости