Новость из категории: Статті

Чи зростуть курси валют взимку?

Курс валют в Україні: зимові прогнози

Коли влітку курси основних валют в Україні трохи стабілізувалися, деякі експерти казали, що це тимчасове явище. Восені очікувалася подальша девальвація національної валюти. Але стрімкого обвалу гривні з початком ділового сезону не сталося. Чи варто сподіватися, що ця тенденція зберігатиметься й надалі?

Які фактори впливають на курс

Курс долара та євро відносно гривні залежить від багатьох факторів:

  • політики нацбанку;
  • відомостей, що надходять з фронту;
  • міжнародної фінансової допомоги;
  • обсягів експорту української сільгосппродукції тощо.

Відносно стабільний курс валют, який спостерігається восени, Україна має завдяки воєнному успіху, росту експорту зернових та значній допомозі, яку бюджет отримує з Заходу. Якщо НБУ розумно поставиться до обсягів додаткової емісії гривні, можна сподіватися, що зростання курсу буде незначним. 

Що кажуть експерти

Мінфін має досить реалістичні прогнози щодо цін на національну валюту в наступному році. Офіційний курс долара було нещодавно підвищено на 25%. У бюджет закладено середній курс американської валюти в наступному році на рівні 42 гривні. Передбачається зростання цього показника до 50 гривень протягом 2023 року.

Впевнені прогнози робити важко, бо величезний вплив мають фактори, які складно контролювати. Відсутність закордонних фінансових вливань протягом хоча б одного місяця здатна обрушити курс долара до 80-90 грн.

Відслідкувати курс валют можна на Мета.юа. На ресурсі знаходиться інформація про актуальний курс, відношення долара, євро або іншої валюти до гривні, а також курси валют в Україні, встановлені НБУ та банківськими установами.

Та навіть при дуже сприятливих обставинах тенденція до знецінення національної валюти зберігатиметься. Це не дивно, бо економіка України зазнала й продовжує зазнавати значних втрат. Її відновлення потребує часу, багатьох зусиль та, звичайно, завершення війни.

Тож, навіть при сприянні усіх факторів, навряд чи взимку можна чекати на подорожчання української національної валюти. Якщо курси долара та євро залишаться на тому ж рівні, що восени, чи навіть трішки зростуть, це вже можна буде вважати гарним досягненням.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости