Новость из категории: ---

Коментар заступника директора технічного АТ "Сумиобленерго" Олега Колодяжного щодо ситуації з енергозабезпеченням у Сумській області

В якому стані зараз перебуває енергетична система Сумщини?
 

Коментар заступника директора технічного АТ "Сумиобленерго" Олега Колодяжного щодо ситуації з енергозабезпеченням у Сумській області

✅️Ситуація в енергосистемі все ще залишається складною через великий обсяг пошкоджень енергетичної інфраструктури по всій Україні. Дефіцит електроенергії наразі зберігається. Водночас для Сумської області ліміт споживання електроенергії було збільшено, що дало можливість перейти на графіки погодинних відключень (ГПВ) в обсязі однієї черги, в режимі +4/-2 години. Зауважу, що ліміти надаються диспетчером НЕК "Укренерго". 
 
В яких випадках застосовуються аварійні вимкнення? 

✅️У разі перевищення ліміту енергоспоживання можуть застосовуватися графіки аварійних вимкнень за розпорядженням диспетчера НЕК "Укренерго". Відповідно, при збільшенні навантаження на енергосистему ці графіки вводяться негайно. У деякі критичні години АТ "Сумиобленерго" дають вказівку на введення спеціальних графіків аварійних вимкнень (СГАВ). 

 Що таке СГАВ? 

✅️До СГАВ вносяться приєднання, що живлять споживачів незалежно від категорії надійності електропостачання та наявності захищеного статусу. Рішення щодо введення СГАВ приймає НЕК "Укренерго". Спеціальні графіки аварійних відключень застосовуються за умов недостатньої ефективності введених ГАВ, у строк – не більше 3 хвилин.  
Такі графіки застосовує персонал оператора системи розподілу (АТ "Сумиобленерго" – по Сумській області) та регіонального диспетчерського центру оператора системи передачі (НЕК "Укренерго") шляхом відключення живильних ліній та трансформаторів безпосередньо з центрів живлення. Відтак, при СГАВ можуть вимикатися об’єкти критичної інфраструктури. 
 
Ліміти на область доводяться щодоби? Чи можливо прогнозувати, приміром, які будуть ліміти у найближчий тиждень? 

✅️Щовечора нам доводиться нічний ліміт і щоранку – денний ліміт енергонавантаження на область. Тобто спрогнозувати, який буде ліміт, ми не можемо навіть на два дні.  

Із чим пов’язана тривалість відключення світла?  

✅️Тривале відключення світла пов’язане із тим, що відбувається "накладання" графіків погодинних вимкнень (ГПВ) на графіки аварійних відключень (ГАВ і СГАВ). Споживачі можуть бути задіяні в усіх цих графіках, що зумовлює одночасність (за всіма графіками) вимкнення електроенергії для споживачів. Відповідно, фактичний час знеструмлення буде відрізнятися від часу, заявленого у ГПВ. 
Підкреслю, що ми діємо винятково у межах чинного законодавства і виконуємо графіки, затверджені АТ "Сумиобленерго", Держенергонаглядом, обласною військовою адміністрацією. Згідно із цими графіками, за командою НЕК "Укренерго", застосовуються стабілізаційні обмеження споживачів електроенергії Сумської області. 
 
Куди звертатися людям у разі тривалого відключення світла? 

✅️Для споживачів цілодобово працює кол-центр АТ "Сумиобленерго": (0542) 659-659, 0 (800) 300-247. Оператори кол-центру дадуть вичерпні відповіді щодо введення або скасування графіків за адресою споживача.  
 
Чому окремі об’єкти знеструмлюються незалежно від планових або аварійних графіків? 

✅️На деяких об’єктах виконуються ремонтні роботи відповідно до затверджених планів. Ці ремонтні роботи проводяться для того, щоб покращити стан електромереж. Також знеструмлення можливі через аварійні пошкодження електромереж. Але зараз вимкнення здебільшого відбуваються за графіками обмежень, щоб була можливість стабілізувати енергосистему після масованих ракетних ударів. Щоб ми могли дотримуватися лімітів, які доведені на область. 
 
У якому режимі зараз працюють енергетики? 

✅️Відновленням електромереж, які перебувають у підпорядкуванні АТ "Сумиобленерго", наші оперативно-аварійні бригади займаються цілодобово. Енергетики усувають пошкодження електромереж, здійснюють перемикання на енергооб’єктах, підтримують робочий стан електромереж 24/7, тобто роблять все для того, щоб мешканці Сумщини були зі світлом. Проте, на жаль, спрогнозувати дії ворога ми не можемо.  
 
Як кожен споживач може вплинути на ситуацію з електрозабезпеченням в області? Наскільки важливо ощадливо ставитись до електроспоживання?

✅️Хочу звернутися до мешканців Сум та області з проханням – максимально дбайливо ставитись до використання електроенергії. Тобто одразу після увімкнення електроенергії не включати потужні електроприлади (наприклад, обігрівачі, пральні машини, мікрохвильові печі), бажано почекати 10-20 хвилин. Це потрібно для того, щоб убезпечити електроприлади від пошкоджень у зв’язку з перепадом напруги. Також намагайтеся вмикати енергоємні прилади у години мінімального навантаження на енергосистему (з 23.00 до 05.00).


Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости