Новина з категорії: Культура

Червона калина: як колектив з Глухівської громади представив автентичний спів на обласному конкурсі + відео

Сумщина завжди пишалася своєю високою духовністю і глибокими традиціями, що дісталися нам у спадок від пращурів та поєднали сиву давнину і сучасність. Минають роки, століття, на зміну одним поколінням приходять інші.

Та вічною залишається народна пісня, яка завжди дарує нам свою красу і неповторність. Саме популяризація пісенного фольклору, відродження автентичної манери виконання регіональних співочих стилів, залучення дітей та молоді до виконання та збереження традиційного пісенного фольклору стали головною метою Відкритого обласного конкурсу автентичного співу «Пісенне перевесло» - 2023, проведеного Сумським обласним науково-методичний центром культури і мистецтв з 20 жовтня по 22 листопада 2023 року у форматі онлайн. Цьогоріч на конкурс надійшло 40 заявок із Чернеччинської, Тростянецької, Буринської, Вільшанської, Недригайлівської, Кролевецької, Путивльської, Чупахівської, Попівської, Глухівської, Ямпільської, Шосткинської, Березівської, Дубов’язівської, Кириківської, Роменської, Хмелівської, Новослобідської громад Сумської області. Така активність засвідчила глибоку зацікавленість аматорських колективів та солістів у збереженні та популяризації автентичної пісенної традиції Сумщини.
 
Глухівську громаду представляв народний аматорський фольклорний колектив «Червона калина» Некрасівського СБК – філії КЗ «Центр культури» Глухівської міської ради, керівник Микола Довгополий. На розсуд журі були представлені старовинні пісні села Некрасове: лірична «Ой гаю мій, гаю», записана від Жовтоножко Ганни Степанівни, 1932 року народження та весільна, записана від Заруби Олександри Григорівни та Смолі Ольги Яківни, 1946 року народження. За рішенням журі колектив отримав Відзнаку «За збереження і відтворення місцевих обрядових пісень». Вітаємо колектив та бажаємо подальших успіхів у збереженні та популяризації традиційної пісенної спадщини. Адже народна пісня, яка звучить зі сцени у виконанні «Червоної калини», завжди була, є і буде своєрідним духовним талісманом та оберегом нашого народу.
 

 


Поділитися в соціальних мережах:

Знайшли помилку у статті? Виділіть слово/кілька слів та натисніть Ctrl+Enter

Схожі новини