Новость из категории: Статті

Граппа: чим цікавий напій та як його пити

Граппа: чим цікавий напій та як його пити

Асортимент алкогольних напоїв на полицях магазинів постійно розширюється. І часто йдеться не про абсолютні новинки, а про напої, які добре відомі в інших куточках світу, але не є достатньо популярними серед українських споживачів. Одним із таких прикладів є Граппа — італійська виноградна горілка. Якщо ж звернути увагу на технологію виготовлення, то більш правильно буде назвати цей різновид алкоголю самогоном, сировиною для виготовлення якого слугували виноградні відходи від виноробства (стебла, кісточки, шкірки тощо). І якщо раніше виноградний самогон був призначений для бідних людей, які не могли собі дозволити купити вино, то сьогодні Граппа належить до категорії елітних напоїв.

 

Назва та історія походження

Вперше відходи від виробництва вина стали перетворювати на міцний алкоголь ще у XI столітті в невеличкому італійському містечку Бассано-дель-Граппа. Звідси й походить назва напою. Цікаво, що перші письмові згадки про виноградну горілку датуються XV століттям: один нотаріус заповідав своїм нащадкам великі запаси Граппи та спеціальний апарат для перегонки. І лише наприкінці XX століття елітний самогон з італійських берегів Середземного моря почав поширюватися в усьому світі. Оскільки в напою одразу з'явилось багато поціновувачів, італійський уряд законодавчо закріпив право називати Граппою виключно продукт, виготовлений на території Італії. Напої, створені за аналогічною рецептурою та технологією в інших країнах, більш відомі сучасному покупцеві як бренді.

Смак та аромат

Колір залежить від того, залишки якого сорту винограду було взято за основу, і може коливатися від золотистого до насиченого бордового. Ознакою якості є чистий колір, без осаду та домішок. Аромат приємний, із вираженими нотами ягід, виноградного листя та прянощів. Запах спирту майже не відчувається. Щодо смаку, то граппа нагадує дуже міцне вино, з приємним ягідним післясмаком. Залежно від сорту, до складу рецептури можуть входити кавові зерна, ягоди чи спеції. І це теж суттєво впливає на органолептичні показники готового напою.

Особливості подачі та дегустації

Температура подачі італійського бренді залежить від його витримки. Якщо напою більше 3 років, його рекомендують подавати теплим (15–18°С): це дає змогу краще відчути смак та аромат. А ось молоді сорти більш динамічні в смаку, тому перед дегустацією їх краще охолоджувати до температури 5–10°С. Пити граппу краще в чистому вигляді, наливаючи в келихи-тюльпани чи бокали для подання коньяку. Смакувати повільно, маленькими ковтками. Купити вигідно елітні алкогольні напої та спеціальний посуд для них можна в маркеті алкогольних штук Maudau. Як закуску до Граппи подають м'ясні, сирні та фруктові нарізки, натуральний гіркий шоколад або морозиво.



Поделиться в соцсетях:

Нашли ошибку в статье ? Выделите слово/несколько слов и нажмите Ctrl+Enter

Похожие новости